Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Άρχισαν τα χιόνια - Που χρειάζονται αλυσίδες

-Σε επιφυλακή οι αρχές για το χιονιά
-Από το βράδυ θα αρχίσει να χιονίζει στη Λαμία
-Πολικές θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες


Ξεκίνησε από νωρίς το πρωί να χιονίζει προς Καρπενήσι, Μπράλο και Δομοκό.


Προς το παρόν αλυσίδες είναι απαραίτητες μόνο για τα οχήματα που κινούνται προς...
 Καρπενήσι, στη Ράχη Τυμφρηστού, αλλά σε λίγο θα χρειαστούν και προς Μπράλο και Δομοκό.


Xιόνι από το πρωί πέφτει και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας, ενώ από νωρίς το βράδυ , ίσως και το απόγευμα, τα χιόνια θα επισκεφθούν τη Λαμία και τις πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Τρίτης κατά περιόδους θα είναι ισχυρές.


Οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες θα είναι πολικές. Απόψε ο υδράργυρος στη Λαμία θα πέσει 4 βαθμούς κάτω από το μηδέν , ενώ αύριο Τρίτη η μέγιστη θα είναι μόλις στο +2 και η ελάχιστη τη νύχτα στο -12. Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως -9 C.


Επειδή σήμερα είναι ημέρα επιστροφής για τους εξοδούχους του 3μέρου, δείτε την αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα. Θερμή παράκληση να είστε ιδαίτερα προσεχτικοί και ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.


Γενικά για τη σήμερα Καθαρά Δευτέρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει επιδείνωση του καιρού απο βορρά προς νότο με βασικά χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τους θυελλώδεις ανέμους κυρίως στο βόρειο Αιγαίο και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα σε Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο.


Η θερμοκρασία στη Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από μειον 2 έως 07 βαθμούς Κελσίου ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Βροχές, καταιγίδες και χιονόνερο σε παραθαλάσσιες περιοχές αναμένονται στην Ηπειρο. Το βραδυ της Δευτέρας θα χιονίσει στα ημιορεινά ακόμη και των νησιών του Ιονίου καθώς και σε πεδινές περιοχές της δυτικής Στερεάς.


Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου αλλά στην Ηπειρο θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.


Για τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Απο το απόγευμα ο καιρός θα επιδεινωθεί με χιόνια στα ημιορεινά και από το βράδυ και στα πεδινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα.Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι 8 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο μηδέν έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύκτας προς την Τρίτη οι χιονοπτώσεις στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές.


Σταδιακή ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο και την Τρίτη και στο υπόλοιπο Αιγαίο φθάνοντας τα 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ.


Την Τρίτη στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται παγετός κατά τόπους ισχυρός και πιθανότητα για ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα κακοκαιρία με χιονοπτώσεις όχι μονό στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα βαθμιαία στα δυτικά θα παρουσιάσουν ύφεση αλλά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχή η χιονόνερο και τοπικά χιόνι κυρίως στην Κρήτη. Χιονόπτωση αναμένεται και στην πόλη της Αθηνας. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.


Για την Τετάρτη προβλέπονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοανατολικής χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινόμενων. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9 μποφόρ. Θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.


Ειδικότερα για την Αττική, το βράδυ της Δευτέρας και κατά τη διάρκεια της νύκτας προς την Τρίτη χιονοπτώσεις πιθανόν ισχυρές θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια του νομού. Την Τρίτη και την Τετάρτη υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης ακόμη και στην πόλη της Αθήνας.


Πηγή:/www.lamiareport.gr