Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Αναβάθμιση της λειτουργίας των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου

1. Σύνθεση και λειτουργία των ΜΚΕ

Η συγκρότηση των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου γίνεται από δύο εκπροσώπους των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών, εκ των οποίων ο ένας οπωσδήποτε τεχνικός, από έναν αστυνομικό του Τμήματος Τροχαίας ή ένα όργανο του Λιμενικού Σώματος και από έναν υπάλληλο άλλης Υπηρεσίας της ΝΑ ή του Γενικού Χημείου του Κράτους εφόσον κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή του. Κατά τη διενέργεια των ελέγχων δύναται να παρίσταται επίσης και εκπρόσωπος των Οδικών Μεταφορέων της οικείας ΝΑ. Τα μέλη των επιτροπών που συμμετέχουν στα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου εργάζονται εκτός ωραρίου εργασίας και αμείβονται για το έργο τους. 

2. Πραγματοποιούμενοι  έλεγχοι από τα ΜΚΕ

-Έλεγχος της νομιμότητας κυκλοφορίας του οχήματος

Ελέγχονται τα παραστατικά στοιχεία που συνοδεύουν το όχημα (άδεια κυκλοφορίας, άδεια οδήγησης, Δελτίο ΚΤΕΟ, Πιστοποιητικό ADR κ.λ.π.) που αφορούν τόσο τη νομιμότητα κυκλοφορίας του οχήματος όσο και τη νομιμότητα της μεταφοράς, όπως ορίζει η νομοθεσία.

-Δειγματοληπτικός οδικός Τεχνικό Έλεγχος των επαγγελματικών οχημάτων (εφαρμογή  οδηγίας 2000/30/ΕΚ) που περιλαμβάνει επιμέρους ελέγχους όπως  στα συστήματα φρένων, εξάτμισης, στις εκπομπές καυσαερίων (Βενζίνη, φυσικό αέριο ή υγραέριο), στο σύστημα διεύθυνσης, στα φώτα και τις διατάξεις φωτισμού και σηματοδότησης, στους τροχούς και τα ελαστικά, στο πλαίσιο και τις αναρτήσεις ( για ορατά ελαττώματα), στον ταχογράφο (εγκατάσταση)  στη διάταξη περιορισμού της ταχύτητας (εγκατάσταση και λειτουργία) κ.ά

-Έλεγχος της νομιμότητας διενέργειας επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών  (εφαρμογή διατάξεων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας).

- Έλεγχος των αναγκαίων παραστατικών για τις διάφορες κατηγορίες μεταφορών (επιβατών, εμπορευμάτων, επικίνδυνων εμπορευμάτων, ευπαθών προϊόντων κλπ).

-Έλεγχος των μεταφορών επικινδύνων εμπορευμάτων (εφαρμογή οδηγίας 95/50/ΕΚ).

3. Ο αναγκαίος εξοπλισμός για τη λειτουργία των ΜΚΕ

Με μέριμνα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων τα ΜΚΕ  πρέπει να είναι εφοδιασμένα, με τον απαραίτητο εξοπλισμό που είναι απαραίτητος τη διενέργεια των ελέγχων. 

  • Αναλυτής καυσαερίων για τη μέτρηση των καυσαερίων των βενζινοκίνητων και υγραεριοκίνητων οχημάτων
  • «Νεφελόμετρο» για τη μέτρηση των καυσαερίων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων-ντίζελ
  • Επιβραδυνσιόμετρο  για τη μέτρηση του συντελεστή πέδησης των οχημάτων
  • Φορητή ζυγαριά  για τη μέτρηση του μικτού βάρους των οχημάτων
  • «Βερνιέρος» μέτρησης του βάθους  πέλματος των ελαστικών των οχημάτων
  • Συσκευή ελέγχου του «κόφτη» της υπερβολικής ταχύτητας των οχημάτων

4. Υποστήριξη της λειτουργίας των ΜΚΕ  από το ΥΜΕ

Το ΥΜΕ έχει την ευθύνη για την κατάρτιση του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου. 

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του αυτών και δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη σωστή λειτουργία των ΜΚΕ για την οδική ασφάλεια και την διασφάλιση της νομιμότητας των μεταφορών, έχει προγραμματίσει την προώθηση των ακολούθων μέτρων, για την υποστήριξη των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στη λειτουργίας των ΜΚΕ:

α. Συνεχή επιμόρφωση των επιτελικών στελεχών των ΜΚΕ.

β. Λειτουργία ΜΚΕ και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες καθώς και κατά τις νυχτερινές ώρες.

γ. Σύνταξη του αναγκαίου υποστηρικτικού υλικού ΜΚΕ.

5. Υποχρεώσεις των ΝΑ για τη σύνθεση και λειτουργία των ΜΚΕ. 

Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν την ευθύνη συγκρότησης και εποπτείας της λειτουργίας των ΜΚΕ, της στελέχωσης τους με το αναγκαίο προσωπικό και του εφοδιασμού τους με τον απαραίτητο εξοπλισμό, με ίδιες πιστώσεις, προερχόμενες από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα), τα οποία καταλογίζονται υπέρ της οικείας Ν.Α. Ειδικότερα στις υποχρεώσεις των ΝΑ για την οργάνωση και λειτουργία των ΜΚΕ περιλαμβάνονται:

α. Συγκρότηση και στελέχωση των Μ.Κ.Ε

Κάθε ΝΑ οφείλει να έχει συγκροτήσει ένα ή περισσότερα ΜΚΕ, ανάλογα με το μέγεθος της, και να τα στελεχώσει με επαρκές και κατάλληλο προσωπικό.

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν αυτόν τον ελεγκτικό μηχανισμό, από τη σωστή λειτουργία του οποίου εξαρτάται η ασφάλεια και η νομιμότητα των μεταφορών. 

β. Εφοδιασμός των ΜΚΕ με τον αναγκαίο εξοπλισμό

Για να είναι σε θέση τα ΜΚΕ να εκπληρώνουν με επάρκεια τη αποστολή τους  συμπληρώνεται ο εξοπλισμός τους σε μηχανήματα και συσκευές ελέγχου όπως προβλέπονται στην παρούσα απόφαση. Η συμπλήρωση του εξοπλισμού θα γίνει με δαπάνες των ΝΑ. 

γ. Εντατικοποίηση των ελέγχων.

Θα εντατικοποιηθεί η λειτουργία των ΜΚΕ ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τον ρόλο τους. Μετά τη συμπλήρωση του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία τους και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες η εντατικοποίηση θα πρέπει να περιλάβει και τις περιόδους αυτές.

δ. Αποστολή στοιχείων ελέγχων στο ΥΜΕ

  Προβλέπεται η ανά δίμηνο αποστολή πίνακα στατιστικών στοιχείων των διενεργουμένων ελέγχων από τα ΜΚΕ  στο ΥΜΕ  (εφαρμογή της Οδηγίας 95/50/ΕΚ) .