Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός


Ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, νέος πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου έφτασε λίγο πριν τις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο και κατευθύνθηκε στη μεγάλη αίθουσα τελετών, όπου είχε θερμή χειραψία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.
Λίγα λεπτά αργότερα, και υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε πεζός στο Μέγαρο Μαξίμου, συνοδεία στενών συνεργατών του, ανάμεσα στους οποίους οι κ.κ. Αθανασάκης και Παπακωνσταντίνου. Ο Κώστας Καραμανλής υποδέχθηκε τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, οι κ.κ. Καραμανλής και Παπανδρέου είχαν μια ολιγόλεπτη κατ' ιδίαν συζήτηση, μακριά από τις κάμερες.
Εν συνεχεία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός αναχώρησε με το αυτοκίνητό του για τη Ρηγίλλης, όπου τον υποδέχθηκε ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης.
Το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, η οποία θα ορκιστεί αύριο, Τετάρτη, οπότε και θα συνεδριάσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.
Τη Δευτέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στη σύντομη συνομιλία τους ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, ο κ. Κάρολος Παπούλιας ευχήθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καλή δύναμη, ενώ ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στιγμή είναι δύσκολη, ωστόσο το εύρος της νίκης δείχνει την ελπίδα του λαού και τη διάθεσή του για σημαντικές τομές.

Σήμερα τα ονόματα των υπουργών του ΠΑΣΟΚ.
Εντείνονται και ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, από την ηγετική ομάδα δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Τα ονόματα των νέων υπουργών αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, καθώς το καθαρά διαδικαστικό κομμάτι με τα Προεδρικά Διατάγματα ξεπεράστηκε.
Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε ενοποίηση ή συγχώνευση υπουργείων προκαλεί μια μικρού χαρακτήρα διαδικαστική εκκρεμότητα, καθώς απαιτούνται μια σειρά από Προεδρικά Διατάγματα τα οποία για να υπογραφούν πρέπει να υπάρχει πρωθυπουργός.
Το νέο υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να ορκιστεί αύριο.