Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Νέα γένια υπερτροφοδότη δείχνει το μέλλον

Η γαλλική Valeo εξελίσσει μια νέα γενιά υπερτροφοδότη, η οποία εξαλείφει, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των δημιουργών της, το ανεπιθύμητο φαινόμενο της υστέρησης απόκρισης στις χαμηλές στροφές.Ο εν λόγω υπερτροφοδότης που...
βρίσκεται στην έξοδο του ιντερκούλερ τροφοδοτείται μέσω κυκλώματος 48V από μια μπαταρία ιόντων-λιθίου που φορτίζεται από ανακτημένη κινητική ενέργεια. Η λειτουργία του εστιάζει στις πολύ χαμηλές στροφές, εκεί δηλαδή όπου ακόμα η πίεση των καυσαερίων είναι πολύ χαμηλή και δεν αρκεί για να ενεργοποιήσει κάποιον από τους συμβατικούς υπερσυμπιεστές καυσαερίων.

Με αυτό τον τρόπο, καθώς η φτερωτή του turbo εξακολουθεί να περιστρέφεται με ρυθμό 10.000 σ.α.λ., εξαλείφεται η όποια υστέρηση ή κενό στην απόκριση πολύ χαμηλά, καθώς η καμπύλη της ροπής ξεκινά να αναπτύσσεται σχεδόν από το ρελαντί.

Στα συν της νέας αυτής τεχνολογίας περιλαμβάνεται και η μείωση στην κατανάλωση καυσίμου που επιφέρει η υιοθέτησή της (ειδικά σε κινητήρες ντίζελ οι οποίοι συνδυάζονται με σύστημα ανάκτησης της κινητικής ενέργειας), η οποία κυμαίνεται από 7 έως και 20%, ενώ στα μειονεκτήματά της η ανάγκη ύπαρξης περισσότερων ηλεκτρονικών κάτω από το εμπρός καπό.

Η εφαρμογή αυτή ανακοινώθηκε πως ήδη βρίσκεται στο στάδιο εξέλιξης από την Audi (στα πρωτότυπα Α6 3.0 TDI Concept και RS5 TDI Concept), η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πρώτη εταιρεία, πιθανότατα μέσα στο 2016, που θα τον υιοθετήσει σε μοντέλο ευρείας παραγωγής.

Υπό σκέψη ωστόσο βρίσκονται πολλές ακόμα μεγάλες εταιρείας, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η GM, η BMW και η Mercedes, οι οποίες παρακολουθούν από κοντά τις όποιες εξελίξεις.



Πηγή: 4troxoi.gr

Πηγή:http://www.newsbeast.gr