Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ανοικτή σύγκρουση συνδικάτων- κυβέρνησης

_1_~4 Νέο πεδίο κοινωνικών συγκρούσεων της κυβέρνησης με ισχυρά συνδικάτα όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ και του ΟΣΕ προδιαγράφει η επικαιροποιηση του μνημονίου της Ελλάδος με την τρόικα μέσω του οποίου η κυβέρνηση Παπανδρέου δηλώνει έτοιμη και να λάβει νέα μέτρα αν χρειαστεί.

 Ξεχωρίζουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για νέες ανατροπές στο εργασιακό έως το τέλος Σεπτέμβρη, νέα μέτρα στο ασφαλιστικό -αν χρειαστεί- έως τον Ιούνιο του 2011, αυξήσεις εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και  περικοπές στις αποδοχές των υπάλληλων του ΟΣΕ.  Ταυτόχρονα καθιερώνεται εισιτήριο 3 ευρω σε όλους τους έλληνες πολίτες εφόσον επισκεπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων.

Αναλυτικά το νέο μνημόνιο προβλέπει για:

· τον ΟΣΕ: Τον Σεπτέμβρη κλείνουν ζημιογόνες γραμμές και  αυξάνεται σημαντικά (έως και 60%) η τιμή του εισιτηρίου . Πωλείται το 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Προβλέπει ακόμα μείωση προσωπικού κατά 35% και μείωση προσωπικού 50% στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο βασικός μισθός θα μειωθεί κατά 20%, και οι υπερωρίες και τα επιδόματα κατά 10%.
· τις Αστικές συγκοινωνίες: αύξηση εισιτηρίων, μείωση επιδομάτων και υπερωριών
· την ΔΕΗ: αύξηση τιμολογίων, απελευθέρωση αγοράς, πρόσβαση σε ιδιώτες στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη
· το Εργασιακό: Έως τέλος Σεπτεμβρίου θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις αλλά και για την καθιέρωση «συμμετρίας» στη διαιτησία. Επιπλέον προβλέπεται επέκταση του ελαστικό ωραρίου, «ψαλίδι» στις υπερωρίες. Η μεγαλύτερη ανατροπή έρχεται στις συμβάσεις όπου με νόμο θα ορίζεται ότι υπερισχύουν οι επιχειρησιακές των κλαδικών οι οποίες με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των επαγγελματικών.
· το Ασφαλιστικό: Θα εκπονηθούν δύο αναλογιστικές μελέτες , μια έως το Δεκέμβριο για τα ταμεία κύριας ασφάλισης και μία έως το Μάρτιο για τα επικουρικά και από τα αποτελέσματα αυτών θα προκύψουν τα πιθανά νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τον Ιούνιο του 2011.
· τα Κλειστά επαγγέλματα: Μέχρι το Δεκέμβρη το νομοσχέδιο με άνοιγμα επαγγελμάτων για νομικούς , φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ορκωτούς λογιστές.

Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει δυσκολίες στη συγκράτηση δαπανών σε διάφορους τομείς της γενικής κυβέρνησης αν και αναφέρει πως στο τέλος του έτους -εξαιτίας της ταχύτερης έναντι της προβλεπόμενης μείωσης δαπανών που καταγράφεται ήδη από το πρώτο εξάμηνο- στο τέλος του έτους θα υπάρχει «μαξιλάρι» 4 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα αναφέρεται: «για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, η κυβέρνηση πραγματοποίησε λιγότερες από τις αναμενόμενες πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατά 5,6 δις ευρώ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει αυτήν την καλύτερη από το αναμενόμενο απόδοση και τον Σεπτέμβριο, και να κλείσει το έτος με ένα περιθώριο καλύτερης από το αναμενόμενο απόδοσης της τάξης των 4 δις ευρώ για την κάλυψη των κινδύνων που προέρχονται από άλλες περιοχές της γενικής κυβέρνησης.

Η συγκράτηση των δαπανών θα επικεντρωθεί στις λειτουργικές δαπάνες, ενώ θα πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες μεταβιβάσεις προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους. Ανά πάσα στιγμή, αν η απόδοση απομακρυνθεί από αυτούς τους στόχους, ή τα έσοδα πέσουν κάτω από το προγραμματισμένο, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να λάβει διορθωτικά μέτρα».

Πηγή:http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=78096