Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

WRC: Σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς για το 2014

Το Διεθνές Συμβούλιο Μηχανοκίνητων Σπορ (WMSC) της FIA επικύρωσε μια σειρά από αλλαγές στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι.

Οι πιο σημαντικές αποφάσεις ήταν οι εξής:...


Σειρά εκκίνησης: Από το 2014 η σειρά εκκίνησης, τόσο για τα χωμάτινα όσο και για τα ασφάλτινα ράλι, θα αλλάξει για να αναβαθμιστεί το θέαμα και να μειωθούν οι περιπτώσεις εφαρμογής τακτικής. Η σειρά εκκίνησης την πρώτη ημέρα του αγώνα θα βασίζεται στην έως τότε βαθμολογική κατάταξη του πρωταθλήματος για οδηγούς P1 και P2. Τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα, οι οδηγοί Ρ1 και Ρ2 θα ξεκινούν με την αντίστροφη κατάταξη του αγώνα. Η απόφαση σημαίνει πως καταργείται η κατατακτήρια ειδική (qualifying stage) που καθόριζε τη σειρά εκκίνησης στα χωμάτινα ράλι το 2013.

Αλλαγή ημερομηνίας για το Rally d’ Italia Sardegna: Η ημερομηνία τέλεσης του Ράλι Ιταλίας στη Σαρδηνία μεταφέρθηκε μία εβδομάδα αργότερα, στις 6-8 Ιουνίου.

Χρονοδιάγραμμα αγώνων: Χάριν κανονικότητας, όλα τα ράλι πρέπει στο εξής να ακολουθούν ένα καθορισμένο πλαίσιο. Θα υπάρχει μια τελετουργική εκκίνηση την Πέμπτη και η τελευταία ειδική του αγώνα θα είναι τηνΚυριακή κατά τις 12 το μεσημέρι για τα ευρωπαϊκά ράλι. Η τελευταία ειδική θα είναι η Power Stage που θα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 10 km.

Δήλωση οδηγών: Με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία στη χρησιμοποίηση διαφορετικών οδηγών, οι κατασκευαστές δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να δηλώνουν ένα μόνιμο οδηγό για ολόκληρη τη χρονιά. Απλά θα πρέπει να δηλώνουν έναν οδηγό για τουλάχιστον 10 πρωταθληματικούς αγώνες.


Rally 2: Οι συμμετοχές που έχουν εγκαταλείψει και επανεκκινούν σύμφωνα με τον κανονισμό Rally 2, θα ξεκινούν την επόμενη μέρα μετά τους οδηγούς Ρ1 και Ρ2 που συνεχίζουν.


Πηγή:http://www.newsit.gr