Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Το παρασκήνιο της καμπάνιας κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Η πρώτη επίσημη έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο σύγκρισης των επιπτώσεων στο αναπνευστικό σύστημα του ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου εκπονήθηκε από το Fab laboratory, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας....


Το ενδεικτικό της υπόθεσης είναι ότι όσοι συμμετείχαν στην ετήσια συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος γνώριζαν τα αποτελέσματα της έρευνας. 

Η υπόθεση είναι δυσώδης. Πίσω από την βιαστική απόφαση για την απαγόρευση χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου κρύβονται παιχνίδια συμφερόντων, θελήματα καπνοβιομηχανιών και εκμετάλλευση από ειδικά ινστιτούτα με σκοπό να υφαρπάξουν κομμάτι από την «πίτα». Γνωστός γιατρός, μάλιστα, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην καμπάνια κατά του καπνίσματος φέρεται να σχετίζεται επαγγελματικά με δίκτυο «αποτοξίνωσης καπνιστών» το οποίο λειτουργεί με πληθώρα εξειδικευμένων ιδιωτικών ιατρείων τα οποία φυσικά διαθέτουν στους καπνιστές τα ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο της διακοπής (τσίχλες, αυτοκόλλητα κλπ.).

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στις 12 Δεκεμβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Δείτε περισσότερα εδώ