Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Μετράει τα θύματα και τις «πληγές» της η Νορβηγία

Η αστυνομία του Όσλο επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις στο νησί Ουτόγια ανήλθε στους 84, ενώ οι νεκροί από την έκρηξη στην πρωτεύουσα είναι επτά.

Επιπλέον, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από μία ιστοσελίδα του υπόπτου για τις επιθέσεις προκύπτει ότι προφανώς ο συλληφθείς είναι ακροδεξιός, με εχθρικές για το Ισλάμ απόψεις, φονταμενταλιστής.
...


Ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV2 μετέδωσε ότι ο συλληφθείς είναι Νορβηγός, 32 ετών, ψηλός και ξανθός. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το όνομα του δράστη είναι Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Διαβάστε περισσότερα
εδώ

Σύμφωνα με την αστυνομία, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη βομβιστική επίθεση, αλλά και για την επίθεση στο νησί Ουτόγια.


Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας του Όσλο, Ρότζερ Άντερσεν, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς η αστυνομία δεν έχει ολοκληρωμένη λίστα με τον αριθμό των τραυματιών ή των αγνοουμένων.


Μετά τη σύλληψη του 32χρονου, η αστυνομία ανακάλυψε κρυμμένα εκρηκτικά στο νησί Ουτόγια.


Πέρα από την προέλευση και τα κίνητρα της δολοφονικής ενέργειας ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διεμήνυσε ότι πρόκειται για μία "δειλή τρομοκρατική πράξη". Παράλληλα, μίλησε για τη χειρότερη επίθεση στη Νορβηγία από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.


Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή.


"Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σωπάσουμε" , είπε χαρακτηριστικά. 'Όσο για το γεγονός ανάληψης της ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών "αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες".


Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και παρά τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, υποστηρίζοντας ότι "κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης". Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μέσω της τηλεόρασης TV2, ότι η κατάσταση είναι "πολύ σοβαρή".


Η ειδεχθής τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε την Παρασκευή η Νορβηγία, χαρακτηρίστηκε από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ ως "η χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο".


Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.
Πηγή:http://www.protothema.gr