Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Μετά τα καπνογόνα, τα σενάρια



Οργασμός φημών και σεναρίων διαδέχθηκε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά το πέρας της συνομιλίας αυτής, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου συνομίλησε διαδοχικά με όλους του πολιτικούς αρχηγούς, συμπεριλαμβανομένων των Φώτη Κουβέλη και Ντόρα Μπακογιάννη....


Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές από τα πολιτικά γραφεία των πρωταγωνιστών, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε μία θεαματική αλλαγή του σκηνικού, με βασικό μέλημά του να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, σε μία συγκυρία που την καθιστά σχεδόν ανέφικτη.


Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από μακρά συνάντηση με συνεργάτες του, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Καστρί, ο κ. Παπανδρέου αιφνιδίασε τους ίδιους του στενούς συνεργάτες του, μεταβαίνοντας στην προεδρία της Δημοκρατίας, όπου και ανακοίνωσε την πρόθεσή του στον κ. Κάρολο Παπούλια να προτείνει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής στους αντιπάλους του.


Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να μην ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του το ακριβές μοντέλο διακυβέρνησης στο οποίο κατέληξε.

Αργότερα, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία διήρκεσε 20 λεπτά της ώρας, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να πρότεινε ακόμη και τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης και όταν ο κ. Σαμαράς εξέθεσε τους δισταγμούς του, τότε εκείνος φέρεται να προσφέρθηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία υπό όρους.


Κατά το ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως ένα κυβερνητικό σχήμα με αυτές τις προδιαγραφές και χωρίς τον ίδιο ως πρωθυπουργό θα πρέπει να είναι ένα σχήμα μακράς πνοής με χρονικό ορίζοντα διακυβέρνησης τα δύο επόμενα χρόνια, δηλαδή μέχρι τη διεξαγωγή των επομένων εκλογών. Είναι προφανές πως ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορούσε εύκολα να συναινέσει σε μία τέτοια προοπτική, αφού μία τέτοια κυβέρνηση θα κληθεί να υλοποιήσει το παρόν ή έστω ένα ελάχιστα διαφοροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας.


Υπό τις παρούσες συνθήκες που κυριαρχούν στην κοινωνία, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επ’ ουδενί επιθυμεί να χρεωθεί συνυπευθυνότητα στη διαχείριση της κρίσης και των αντιλαϊκών μνημονίων.


Η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα, κατά την τηλεφωνική συνομιλία της με τον πρωθυπουργό, αρνήθηκε τη συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος σε μία προοπτική μνημονιακού χαρακτήρα και ζήτησε τη διενέργεια εκλογών.

Την ίδια στάση κράτησε και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης του ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ορίστηκε για το πρωί της Πέμπτης. Ο Φώτης Κουβέλης αρνήθηκε να υπερψηφίσει το Μνημόνιο και ζήτησε και αυτός τη διεξαγωγή εκλογών.


Κατόπιν όλων αυτών, τα σενάρια και οι φήμες άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με ένα από τα επικρατέστερα σενάρια, ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να συγκαλέσει την Πέμπτη Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είναι άλλωστε προγραμματισμένο, για να ζητήσει την παραίτηση των υπουργών.


Στη συνέχεια, θα ανακοινώσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων ευρείας αποδοχής, όπως επί παραδείγματι αυτή του πρώην αντιπροέδρου της Ε.Κ.Τ. Λουκά Παπαδήμου.

Σημειωτέον πως ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει αντιπροτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού, σε μία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής χωρίς τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Προβόπουλο, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και συντάκτη του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας επί ηγεσίας Κ. Καραμανλή.


Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, φέρεται να έχει καταλήξει στην τοποθέτηση άλλου προσώπου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ κατά τους συνεργάτες του δεν προτίθεται να συμπεριλάβει στο νέο σχήμα τον Θεόδωρο Πάγκαλο (Για τη θέση του αντιπροέδρου προορίζεται ο κ. Παπαδήμος). Σε αυτό το σχήμα αναμένεται να συμμετέχουν και άλλα πρόσωπα εγνωσμένης τεχνοκρατικής ικανότητας. Όλες οι ανωτέρω πληροφορίες προέρχονται από διάφορα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, τα οποία τις αναπαράγουν σε περιβάλλον απόλυτης πολιτικής σύγχυσης, που επικρατεί από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Πηγή:http://www.zougla.gr