Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Δικαίωση για συμβασιούχο του ΟΤΕ από το Β1 Τμήμα του Αρείου Πάγου

Δικαιώθηκε από το Β1 Τμήμα του Αρείου Πάγου συμβασιούχος του ΟΤΕ, ο οποίος εργάζονταν στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το 2002 έως το 2004.

Η εξέλιξη αυτή -που ανοίγει το δρόμο για τη δικαίωση περίπου 1000 εργαζόμενων στον ΟΤΕ με ανάλογες συμβάσεις εργασίας και αντίστοιχο εργασιακό αντικείμενο - έρχεται τη στιγμή που αναμένεται η απόφαση της ...
Ολομέλειας του Αρείου Πάγου σχετικά με τον αν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου συμβάσεις εργασίας (ορισμένου χρόνου) εργαζομένων στον ΟΠΑΠ.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψή της έχει ταχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της μετατροπής των συμβάσεων (και άρα και της μονιμοποίησης των συμβασιούχων) εργαζομένων στον ΟΠΑΠ αλλά μόνο για την περίοδο πριν το 2001, οπότε έγινε Συνταγματική αναθεώρηση και απαγορεύθηκε η μονιμοποίηση συμβασιούχων. Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας είναι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατά πλειοψηφία.


Τώρα, η απόφαση του Β1 Τμήματος του Αρείου Πάγου αφορά μόνο την συγκεκριμένη κατηγορία συμβασιούχων στον ΟΤΕ. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικαλείται στην απόφασή του (816/2011) το άρθρο 8 παρ.3 του Ν.2112/1920»  το οποίο «εφαρμόζεται και στην περίπτωση κατά την οποία η σύμβαση καταρτίστηκε υποχρεωτικώς ως ορισμένης διάρκειας εκ του νόμου…».


Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην απόφασή του, το Β1 Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «…στο άρθρο 8 παρ. 3 του Ν. 2112/1920 ορίζεται ότι οι διατάξεις του νόμου τούτου εφαρμόζονται ωσαύτως και επί συμβάσεων εργασίας με ορισμένη χρονική διάρκεια, εάν ο καθορισμός της διάρκειας ταύτης δεν δικαιολογείται εκ της φύσεως της συμβάσεως, αλλ’ ετέθη σκοπίμως προς καταστρατήγηση των περί υποχρεωτικής καταγγελίας της υπαλληλικής συμβάσεως διατάξεων του παρόντος νόμου».


Ο συγκεκριμένος συμβασιούχος – σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις- εργάζονταν ως βοηθός τεχνίτη καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΟΤΕ και η εργασία του «ήταν  όμοια με αυτήν την οποία εκτελούσαν οι μόνιμοι υπάλληλοι της εναγομένης». Έτσι, δεν δικαιολογείται σύμφωνα, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, από λόγους αντικειμενικούς η εργασία του με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονταν.


Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε θετική έκβαση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως επίσης και στο Εφετείο της Αθήνας. Στον Άρειο Πάγο προσέφυγε ο ΟΤΕ προκειμένου να αναιρέσει την εφετειακή απόφαση.


Ως βασικό επιχείρημα η πλευρά του Οργανισμού ανέφερε ότι οι προσλήψεις έγιναν για κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών και ότι δεν είναι επιτρεπτή με βάση τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΤΕ η μετατροπή των συμβάσεων αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων  σε αορίστου χρόνου. Και αυτό γιατί ο ΟΤΕ ανήκει στο δημόσιο τομέα.

Πηγή:http://www.protothema.gr