Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

«'Εφυγε» ο Χρήστος Λαμπράκης


Σε ηλικία 75 ετών, «έφυγε» σήμερα το πρωί ο Χρήστος Λαμπράκης.

Ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκης και του Μεγάρου Μουσικής άφησε την τελευταία του πνοή στο Ωνάσειο Νοσοκομείο, όπου εισήχθη στις 24 Νοεμβρίου 2009, λόγω βαρυτάτης καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου και συνυπαρχόντων πολυσυστηματικών προβλημάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης συσκευής υποστήριξης αριστερής κοιλίας της καρδιάς στις 30 Νοεμβρίου 2009.

Έκτοτε νοσηλευόταν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε λόγω προϊούσης πολυοργανικής ανεπάρκειας, μετά από λοίμωξη που υπέστη και η οποία είχε ανησυχήσει ιδιαίτερα τους ιατρούς λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του.

Τις τελευταίες ημέρες παρουσίασε υψηλό πυρετό, κάτι που για πολλούς σήμανε την αρχή του τέλους.

Ο Χρήστος Λαμπράκης είχε βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, καθώς στο παρελθόν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στο καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα.
Χρήστος Δημητρίου Λαμπράκης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934.

Σπούδασε στην Αγγλία και την Ελβετία, ενώ υπηρέτησε στο Ναυτικό. Από το 1954 μέχρι το 1957 εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και Διευθυντής του περιοδικού «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ».

Το 1957 ανέλαβε τη Διοίκηση και τη Γενική Διεύθυνση του Οργανισμού Λαμπράκη, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, Δημήτριου.
Από το 1970, οπότε ο ΔΟΛ έγινε ανώνυμη εταιρεία, ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕ Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.

Το 1989 ο ΔΟΛ σε συνεργασία με την Πήγασος Α.Ε., Γενική Εκδοτική Ελλάδος - Μεσημβρινή Α.Ε., την Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. και Καθημερινή Α.Ε. ίδρυσε την εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε, επιχειρηματικό φορέα του MEGA Channel.

Ο χώρος του πνεύματος και της μουσικής βρήκε την δική του στέγη (1991) κάτω από το μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων, το Μέγαρο Μουσικής, "τέκνο" των Φίλων της Μουσικής. Το 1997 ήταν ο πρώτος εκδότης που πέρασε τα έντυπά του στην ηλεκτρονική ενημέρωση και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε μεγάλη ηλεκτρονική πύλη. Το μεγάλο δημιούργημα του Χρήστου Λαμπράκη ήταν, το 1991, το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, το οποίο πλαισίωσαν και υποστήριξαν διακεκριμένοι Έλληνες από το χώρο του Τύπου, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Αρχικός στόχος ήταν η διαμόρφωση ενός ανανεωτικού πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης,σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα, στη δε συνέχεια επεκτάθηκε με δραστηριότητες στην παιδεία,την πολιτιστική κληρονομία, το περιβάλλον, την ανάπτυξη της Περιφέρειας κ.λ.π. και σήμερα αναγνωρίζεται,σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο,ως σημαντικός πρωτοποριακός ερευνητικός φορέας νέων ιδεών.

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Χρήστο Λαμπράκη θα ψαλλεί την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, από το Ά Νεκροταφείο Αθηνών, ώρα 13:00.