Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά


Με απόφαση-σταθμό, που αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αλλά και κύμα προσφυγών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά εισοδήματος που είχε επιβληθεί επί υπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που ρυθμίζει το φλέγον αυτό θέμα, καθώς μέχρι τώρα είχαν εκδοθεί μόνο προσωρινές διαταγές.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι η εφαρμογή του μέτρου αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να φορολογηθεί εισόδημα για το οποίο έχουν ήδη καταβληθεί φόροι και δεν μπορεί να υπάρξει αναδρομική ισχύ.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών είχε προσφύγει ιδιώτης που ανήκει στη ΔΟΥ Ψυχικού, ο οποίος είχε κληθεί να καταβάλει εισφορά 5.000 ευρώ για δηλωθέν εισόδημα του 2007.

Σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος απαγορεύεται η αναδρομική επιβολή οποιουδήποτε φόρου ή οικονομικού βάρους πέραν του προηγούμενου οικονομικού έτους. Στη συγκεκριμένη δίκη, το Δημόσιο δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής.

Συνολικά 2.000 προσφυγές έχουν κατατεθεί για την έκτακτη εισφορά, για τις περισσότερες από τις οποίες έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές. Εκτιμάται μάλιστα ότι μέχρι το 2010 το θέμα θα έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πηγή:www.zougla.gr