Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Αμφίβια μοτοσυκλέτα από την Gibbs Sports

Τη Gibbs Sports την είχαμε γνωρίσει πριν κάμποσα χρόνια όταν είχε παρουσιάσει το πρώτο της πόνημα, το Quadski. Όπως λέει και το όνομά του, πρόκειται για ένα Quad που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο...
νερό ως jet ski. Τώρα η Αγγλική εταιρεία παρουσίασε στην έκθεση AIMExpo στις ΗΠΑ τη νέα της σειρά από αμφίβια οχήματα, με το πρώτο εξ αυτών να είναι το Biski, μια μοτοσυκλέτα με δικύλινδρο κινητήρα 55 ίππων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά στον δρόμο, αλλά και να μπει στο νερό ως jet ski. Η μέγιστη ταχύτητά της είναι 130 χ.α.ώ. στον δρόμο και 64 στο νερό, ενώ η τεχνολογία της είναι εντυπωσιακή.
Μόλις μπει στο νερό με ένα κουμπί ανασηκώνει τον πίσω τροχό και ανοίγει την τουρμπίνα που αναλαμβάνει την κίνησή της στο νερό. Η όλη διαδικασία απαιτεί μόλις 5 δευτερόλεπτα, κάτι που σημαίνει πως δε χρειάζεται καν να σταματήσει ή να πατήσει πόδι στο έδαφος ο αναβάτης. Ο μπροστινός του τροχός δεν ανασηκώνεται, αλλά βγαίνει εκτός νερού καθώς το Biski ωθείται από την υδροτουρμπίνα.
amfi02
Tο Biski είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να επιπλέει ακόμη και στάσιμο, λειτουργώντας ιδανικά ως αμφίβιο όχημα! Το βάρος του φτάνει τα 228 κιλά, ποσόν καθόλου απογοητευτικό αν σκεφτούμε πως περίπου τόσο ζυγίζει ένα T-Max, αποδίδοντας ανάλογη ισχύ από έναν ανάλογο κινητήρα - χωρίς να μπαίνει στο νερό.
Εκτός από το Biski, Gibbs παρουσίασε και το Triski, ένα ασφάλτινο τρίκυκλο με δύο τροχούς μπροστά που μετατρέπεται επίσης σε jet ski, καθώς ένα περίτεχνο μπροστινό σύστημα ανασηλώνει τους δύο μπροστινούς τροχούς. Η κινητήρια μονάδα εδώ είναι ένας δικύλινδρος τούρμπο με απόδοση 135 ίππων, τελική 137 χ.α.ώ. στον δρόμο και 64 στο νερό.
amfi03
Τέλος η Gibbs παρουσίασε το Terraquad, ένα όχημα κυριολεκτικά παντός δρόμου με κινητήρα που προέρχεται από το Κ1300 της ΒΜW περιορισμένο σε απόδοση 140 ίππων και με πολύ κοντό γρανάζωμα για τελική που δεν ξεπερνά τα 80 χ.α.ώ. στο χώμα και τα 64 στο νερό.
amfi04 amfi05

Δείτε το Biski σε δράση στο παρακάτω βίντεο:

Πηγή: mototriti.gr