Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ξεκινά την Πέμπτη το 14ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις


Το 14ο Ιστορικό Ράλι Ακρόπολις, 6ος γύρος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ιστορικών Αυτοκινήτων, ξεκινά αύριο Πέμπτη στις 14:30 κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, όπως ακριβώς γίνεται από το 1953, όταν διοργανώθηκε από την ΕΛΠΑ το 1ο διεθνές ράλι Ακρόπολις....

Ο φετινός αγώνας που διοργανώνεται από το σωματείο ΑΣΜΑ, με την στήριξη της ομοσπονδίας (ΟΜΑΕ), συγκέντρωσε 55 συμμετοχές στην κατηγορία sporting (αγώνας ταχύτητας) και 44 συμμετοχές στην κατηγορία regularity (αγώνας ακριβείας).

Είδηση αποτελεί για την κατηγορία sporting, η επαναφορά στη σχεδίαση του αγώνα, θρυλικών διαδρομών, όπως η Ριτσώνα, ο Άγιος Μερκούριος και η Πεντέλη, που θα διεξαχθούν αύριο Πέμπτη, 28 Μαΐου, αμέσως μετά την εκκίνηση με τη σειρά που αναφέρουμε.

Μια σύντομη αναγνώριση στις διαδρομές αυτές με ένα FIAT 500L, που φορούσε τον πετρελαιοκινητήρα 1,6λτ MTJ, με απόδοση 120 ίππων, μας γύρισε τουλάχιστον 25 χρόνια πίσω, όταν οι θεατές οριοθετούσαν τις προαναφερόμενες διαδρομές, οι οποίες κάποιες φορές (όπως ο Άγιος Μερκούριος το 1990), δεν έγιναν λόγω επικινδυνότητας.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει τον κόπο για τους θιασώτες του αγωνιστικού αυτοκινήτου (πόσο μάλλον του παλαιού, όπως αυτά που συμμετέχουν στο 14ο ΙΡΑ), να πάνε στις διαδρομές αυτές για να θαυμάσουν αυτοκίνητα θρύλους, όπως Lancia Integrale, Porsche 911 RSR, Ford Escort RS, Toyota Celica 2000GT, Triumph TR8, BMW 2002ti, Alfa Romeo 1750 GTAM, Audi 80GT, Opel Kadett GTE, Toyota Starlet, κ.ά.

Οι ώρες εκκίνησης είναι: Ριτσώνα 16:03, Αγ. Μερκούριος 17:06 και Πεντέλη 18:09.

Στη συνέχεια οι λάτρεις του μηχανοκινήτου αθλητισμού μπορούν να θαυμάσουν τα συμμετέχοντα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του ΟΑΚΑ, όπου θα αρχίσουν να φθάνουν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, για να κάνουν σέρβις και να διανυκτερεύσουν εκεί.

Η συνέχεια Παρασκευή πρωί στις 10:00, όταν ο αγώνας θα ξεκινήσει πάλι με κατεύθυνση την Πελοπόννησο και στόχο 7 ασφάλτινες διαδρομές, για να επιστρέψουν και πάλι στο ΟΑΚΑ, στις 17:26 απόγευμα Παρασκευής.
Το τρίτο σκέλος του αγώνα ξεκινά Σάββατο 10:00, είναι χωμάτινο και περιλαμβάνει 4 ειδικές διαδρομές, δυο στην περιοχή της Κινέτας και δυο στην Πελοπόνησσο.

Ο επίσημος τερματισμός θα γίνει Σάββατο 16:57 στο ΟΑΚΑ και η απονομή την Κυριακή στο λόφο του Φιλοπάππου, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και σχεδόν 60 χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://historic.acropolisrally.gr.


Η παλιά ταβέρνα στον Άγιο Μερκούριο είναι πλέον ερείπιο, αλλά λίγο πριν υπάρχει η πιο δύσκολη στροφή της διαδρομής




Η πασίγνωστη βίλα «του γιατρού», στην στροφή της οποίας οι έμπειροι θεατές ξεχωρίζουν τα παιδιά από τους άντρες…




Στο φυλάκιο των τσολιάδων που φρουρούσαν τα θερινά ανάκτορα, λίγο πριν την πηγή υπάρχει μια από της δυσκολότερες στροφές του Αγίου Μερκουρίου


Τα πλήρη ανθοφορίας σπάρτα ομορφαίνουν και γεμίζουν ευωδιές όλη την διαδρομή της Πεντέλης που ξεκινά από τον Άγιο Πέτρο και τελειώνει λίγο πριν την πάνω πλατεία της Πεντέλης


Στην πηγή της Πεντέλης, εκεί που για κάποιους υπάρχει το «ανεξήγητο φαινόμενο» τα αυτοκίνητα να κυλούν στον ανήφορο (αποτέλεσμα οφθαλμαπάτης), ξεκινά το γρηγορότερο κομμάτι της Πεντέλης.


Πυρετώδεις οι προετοιμασίες των ιστορικών αυτοκινήτων ειδικά για το πολύ δύσκολο χωμάτινο μέρος του Ιστορικού Ράλι Ακρόπολις 2015.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr