Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Tι αλλάζει στον συνδικαλιστικό νόμο. Η τηλεδιάσκεψη υπ. Εργασίας – τρόικας

«Πράσινο φως» για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο - κυρίως σε ό,τι αφορά τον χρόνο προειδοποίησης για τις απεργίες, τις συνδικαλιστικές άδειες και την προστασία των επιχειρήσεων στη διάρκεια των απεργιών - χωρίς να θιγεί ο βασικός «πυρήνας» του ν. 1264/82 (δηλαδή το «λοκ άουτ», ο τρόπος λήψης αποφάσεων για τις ....
απεργίες και η προστασία συνδικαλιστών), «άναψε» η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και τους εμπειρογνώμονες της τρόικας, σύμφωνα με την «Ημερησία».

Οι αλλαγές -που αποτελούν το «αντίβαρο» στην απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν «εκτός» διαπραγμάτευσης οι ομαδικές απολύσεις, ο τρόπος κήρυξης των απεργιών και το «λοκ άουτ»- θα «κλειδώσουν» εντός του Νοεμβρίου και, οριστικά, κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.
«Συζητάμε την εκλογίκευση του νομοθετικού πλαισίου και προσαρμογές οι οποίες δεν θα περιορίσουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες», δήλωσαν στην «Η» κύκλοι του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής τετράωρης τηλεδιάσκεψης της γ.γ. Α. Στρατινάκη με τους εμπειρογνώμονες των δανειστών. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε να διαπραγματευτεί τρεις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο:
1. Την αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιών σε 48 ώρες από 24 στον ιδιωτικό τομέα και σε 8 από 4 ημέρες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ως «παράθυρο» ευκαιρίας για διαπραγμάτευση. Δεν τίθεται θέμα επιβολής αυξημένης πλειοψηφίας (50%+1) για τη λήψη αποφάσεων, με δεδομένο ότι προηγούνται υποχρεωτικά εξουσιοδοτήσεις των οργάνων των συνδικάτων.
2. Την «εκλογίκευση» του αριθμού των συνδικαλιστών και των ημερών που δικαιούνται να απέχουν από την εργασία τους με αποδοχές, καθώς σε δεκάδες περιπτώσεις (ΔΕΚΟ, τράπεζες, Ομοσπονδίες) χορηγούνται περισσότερες άδειες από εκείνες που προβλέπει ακόμη και ο ν. 1264/82, ενώ δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός ελέγχου του χρόνου απουσίας των συνδικαλιστών από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται.
3. Την ταχεία εκδίκαση (εντός 24 ή 48 ωρών) των αιτημάτων των εργαζομένων που δεν απεργούν και διεκδικούν, με βάση το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα, να... πληρωθούν από τον εργοδότη τους.
Ο ΣΕΒ
Μεταρρύθμιση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 και «θωράκιση» του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις, ζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας από τον Γιάννη Βρούτση, κατά τη διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε, ακόμη, ενίσχυση της πρακτικής εξάσκησης στις επιχειρήσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ανάπτυξη των συμπληρωματικών συντάξεων (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών).

Πηγή: metaforespress.gr