Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Ορόσημα και αριθμοί πριν τον αγώνα στο Mugello

Κάθε άλλο στατιστικό του σημερινού αγώνα MotoGP στο Mugello επισκιάζεται από την 300ή συμμετοχή του Valentino Rossi σε Grand Prix και την προσπάθειά του να την συνδυάσει με νίκη. Κάτι που φαντάζει όλο και πιο δύσκολο…

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία της ιστορίας των αγώνων. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μια επιλογή των σημαντικότερων στατιστικών στοιχείων και αριθμών που χαρακτηρίζουν το φετινό αγώνα Monster Energy Grand Prix de France...

150 – H δεύτερη θέση του Valentino Rossi στο γαλλικό Grand Prix ήταν η 150ή φορά που ανέβηκε στο βάθρο της μεγάλης κατηγορίας. Ο επόμενος σε βάθρα αναβάτης είναι ο Mick Doohan με 95 βάθρα.

18 – Επίσης ο Valentino Rossi έχει τερματίσει στην οκτάδα 18 φορές από τον περσινό αγώνα του Mugello και μετά. Στον αγώνα θυμίζουμε είχε εγκαταλείψει στον πρώτο μόλις γύρο εμβολισμένος από τον Alvaro Bautista.

16 – Τόσα χρόνια ακριβώς συμπληρώθηκαν το Σάββατο των Χρονομετρημένων από τη νίκη του Alex Criville στο γαλλικό GP του 1998. Ήταν ο πρώτος Ισπανός αναβάτης που πήρε ποτέ νίκη στη μεγάλη κατηγορία Grand Prix (GP500 τότε).

7,088 – Στο Le Mans ο Jorge Lorenzo τερμάτισε 6ος, με διαφορά 7 δευτερολέπτων και 88 χιλιοστών του δευτερολέπτου από τον νικητή Marc Marquez. Πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά μεταξύ 1ου και 6ου στα MotoGP, από το 2002 και μετά! Τότε, στο γερμανικό GP νικητής ήταν ο Valentino Rossi και 6ος ο Norick Abe, με διαφορά μόλις 2 δευτερολέπτων και 780 χιλιοστών.

6 – Ακριβώς 6 χρόνια συμπληρώνονται την ημέρα του αγώνα στο Mugello, από τον ίδιο αγώνα του 2008, οπότε είχαν για τελευταία φορά κερδίσει Ιταλοί αναβάτες όλες τις κατηγορίες. Αυτοί ήταν ο Simone Corsi στα 125, ο Marco Simoncelli στα 250 και ο Valentino Rossi στα MotoGP.

5 – Το Σάββατο των Χρονομετρημένων συμπληρώθηκαν επίσης 5 χρόνια από την πρώτη νίκη της Ducati στο Mugello –με αναβάτη τον Casey Stoner.

4 – Τόσοι είναι οι αναβάτες που έχουν βαθμολογηθεί και στους 5 πρώτους αγώνες της Moto2 εφέτος: Tito Rabat, Mika Kallio, Sandro Cortese και Anthony West.

3 – Στο Le Mans ο Αυστραλός Jack Miller πήρε την 3η του φετινή νίκη στην Moto3. Έτσι έγινε ο δεύτερος πιο επιτυχημένος Αυστραλός αναβάτης όλων των εποχών στη μικρή κατηγορία GP. Του Miller προηγείται σε νίκες ο Tom Phillis, που έκανε το 1961 τέσσερις, παίρνοντας εκείνη τη χρονιά και τον τίτλο των GP125.

2,173 – Τόσα δευτερόλεπτα χώριζαν τον 1ο από τον 10ο στον αγώνα Moto3 του Le Mans. 10ος τερμάτισε ο Jakub Kornfeil που πέρασε τη γραμμή τερματισμού μόλις 2 δευτερόλεπτα και 173 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον νικητή Jack Miller. Είναι η μικρότερη διαφορά στη μικρή κατηγορία Grand Prix από τον αγώνα του 2001 στην Valencia και μετά. Τότε ο 10ος, ο Γάλλος Joan Olive απείχε μόλις δύο δευτερόλεπτα και 78 χιλιοστά από τον νικητή Manuel Poggiali.

0,64 – 64 εκατοστά του δευτερολέπτου είναι η συνολική διαφορά των νικητών από τους δεύτερους σε όλους (5 δηλαδή) μαζί τους φετινούς αγώνες της Moto3, ενδεικτική του έντονου ανταγωνιστικού χαρακτήρα της κατηγορίας.