Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Στα σκαριά Ηλιακοί αυτοκινητόδρομοι

Το να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθεί η κλασική άσφαλτος στους δρόμους με κάποιο υλικό που θα βοηθούσε στην παραγωγή και στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου αποτελεί ένα διαχρονικό όραμα ενός ζευγαριού...
 ερευνητών από τις  ΗΠΑ. Ο Scott και η  Julie Brusaw’s δουλεύουν πυρετωδώς προς  αυτή την κατεύθυνση .
Προσφατα κατασκεύασαν από ηλιακά πανελ ένα πάρκινγκ αυτοκίνητων σε ένα αυτοκινητόδρομο  Τα πάνελ είναι από γυαλί, εξάγωνα και τοποθετούνται εύκολα το ένα δίπλα στο άλλο. Κατασκευάζονται με προδιαγραφές  ώστε να  αντέχουν  κάθε είδους και βάρους όχημα, ενώ η σχεδίαση τους υποβοηθά τα ελαστικά στο να χουν καλύτερη πρόσφυση και ανταπόκριση κατά την οδήγηση.
στο Παρκινγκ Αινταχο ΗΠΑ
Προσφατα το ζευγάρι κατασκεύασε  ενα παρκινγ από τα συγκεκριμένα πανελ.
“Ολη αυτη η δημοσιοτητα μας γεμίζει με ελπίδα” είπε η Julie. “Έχω ήδη 6,800 εισερχόμενα μηνύματα που δείχνουν ενδιαφέρον για το Solar Roadways project.
Ο ηλιακός αυτοκινητόδρομος παράγει  ενέργεια από τον ήλιο, η οποία όχι μόνο μπορεί να τροφοδοτήσει γειτονικές πόλεις άλλα και να παρέχει ενέργεια σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτή η ενέργεια επισης θα μπορούσε ένα χρησιμοποιηθεί  για να θερμάνει  το δρόμο και να λιώσει τυχόν παγο  ή χιόνι όποτε χρειαστεί.
Επιπλέον η ενέργεια θα  μπορουσε να χρησιμοποιηθεί για να λειτουργούν κίτρινα φώτα τύπου  LED  τα οποία  θα καταδεικνύουν τον δρόμο κάνοντας ασφαλέστερη την νυχτερινή οδήγηση.
Το όλο σχέδιο κίνησε το ενδιαφέρον της αμερικανικής  ομοσπονδιακής διεύθυνσής  αυτοκινητοδρόμων. Για το project το ζευγάρι ελαβε χρηματοδότηση από την αμερικανική ομοσπονδιακή διεύθυνσή αυτοκινητοδρόμων σε δυο φάσεις και με την μορφή συμβάσεως της τάξεως των 750 χιλιάδων δολαρίων για την κατασκευή συλλογή στοιχείων και παρακολούθηση του πρωτοτύπου πάρκινγκ στο Αϊνταχο.
Είναι συναρπαστικό το ότι ηδη έχουμε έτοιμο το πάρκινγκ σε πλήρη λειτουργία », δήλωσε η Julie. ” Έχουμε περάσει από μια απλή ιδέα σε ένα  απτό πρωτότυπο . “
Αν όλοι οι  δρόμοι  στη χώρα αντικαταστάθηκαν με Ηλιακους – ένα τεράστιο κατόρθωμα, ομολογουμένως -  το ζευγάρι εκτιμά ότι  θα υπήρχε αρκετή ηλιακή ενέργεια που θα μπορούσε να υποκαταστήσει εντελώς κάθε άλλη μορφή ενέργειας  και θα υπήρχε και πλεόνασμα. Τα έσοδα από την παραγωγή και διάθεση ενέργειας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δρόμοι θα μπορούσαν να χρεώνουν τα  οχήματα για την χρήση και τα ηλεκτρικά για την τροφοδοσία τους, κανουν το όλο project να φαινεται ελκυστικό για επενδυτές. Παράλληλα μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε την αμερικανική παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου κατά 75 τοις εκατό .
Τώρα που το πρωτότυπο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί  (λείπει μόνο η τοποθέτηση γομας μεταξύ των πανελ και το λογισμικό   για τα LED μοτίβα ) , παρουσιάστηκε ενδιαφέρον από  γενέτειρά πόλη του ζευγαριού από Sandpoint  του Αϊντάχο η οποία θέλει να είναι πρώτος πελάτης τους .
«Θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα επαρκή αριθμό χώρων στάθμευσης , πεζοδρόμια , δρόμους κ.λπ. , πριν αισθανθούμε έτοιμοι  για τη μετάβαση σε δρόμους », είπε το ζευγαρι  “Ωστόσο , έχουμε τους πιθανούς πελάτες περιμένουν από όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο, έτσι ελπίζουμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα. Ο στόχο μας είναι η δημιουργία μιας IndieGoGo , που θα μας δώσει τη δυνατότητα να προσλάβουμε μια αρχική ομάδα και εργαλεία για μια μεγαλη παραγωγή. “

Το ζευγάρι αναζητά χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων  για το έργο . Έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής λίγο περισσότερα από 143.000 δολάρια .