Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

«Η μεγάλη απεργία ενάντια στην πείνα»

14 Απριλίου 1942 -14 Απριλίου 2014
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους την Μεγάλη Απεργία.Στην ανακοίνωσή τους τα ΕΛΤΑ αναφέρουν ότι η εκδήλωση αναφέρεται στo ακόλουθο ιστορικό γεγονός: "Την πρώτη απεργία στη σκλαβωμένη Ευρώπη του 1942,...
που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των «τριατατικών» εργαζόμενων στα Ταχυδρομεία-Τηλεγραφεία-Τηλεφωνεία στην Αθήνα της Κατοχής και επεκτάθηκε σε ολόκληρο το Δημόσιο Τομέα.
Με μια υπαίθρια εκδήλωση μνήμης που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοτζιά, τη Δευτέρα 14 Απριλίου 2014 και ώρα 12:30, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτίουν φόρο τιμής σε μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του Πανευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος, που ξεκίνησε από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας, το Μέγαρο Μελά.
«Ήταν απόγευμα γύρω στις 4 η ώρα, όταν λιποθύμησε από την πείνα ένας διανομέας στη μεγάλη σάλα του Κεντρικού. Γύρω από τον λιπόθυμο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, όπως και όλοι οι υπάλληλοι. Ήταν όλοι τους αγανακτισμένοι, αναστατωμένοι και στο στόμα τους προφέρονταν συνεχώς η λέξη απεργία - με απόφαση και οργή. Το ίδιο εκείνο βράδυ, αφού γίνανε και οι σχετικές συνεννοήσεις με την επαρχία, αποφασίστηκε να κατεβούμε σε Παντριατατική απεργία. Οι καιροί ήταν ώριμοι.»
Χαρίλαος Φλωράκης Υπάλληλος Ταχυδρομείων 14 Απριλίου 1942

Πηγή:http://www.enet.gr
Πηγή:http://www.pak-elta.gr