Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014

Πάσχα: Ψυχολογική προετοιμασία του οδηγού για επιστροφή χωρίς νεύρα

Φανταστείτε ότι οδηγείτε στην Εθνική οδό με 120 χιλιόμετρα την ώρα σταθερά. Ξαφνικά ένα αυτοκίνητο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα μπαίνει στη λωρίδα σας. Φρενάρετε ενστικτωδώς. Κοιτάτε στον καθρέφτη και ελπίζετε να προσπεράσετε. Το μόνο που...
βλέπετε είναι μία ατέλειωτη σειρά αυτοκινήτων και τότε συνειδητοποιείτε ότι είστε κολλημένοι και παγιδευμένοι. Σε αυτά τα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν έχετε μία επιλογή: Μπορείτε να σφίξετε το τιμόνι, να σανιδώσετε το γκάζι και να εκδικηθείτε τον άλλο οδηγό με προσπέραση ή να πάρετε μία βαθιά ανάσα, να καθήσετε άνετα στη θέση σας και να πείτε στον εαυτό σας ότι η εκδίκηση και ο θυμός δεν πρόκειται να σας κάνουν να φθάσετε στον προορισμό σας γρηγορότερα. Αντίθετα, ο θυμός και η εκδίκηση μπορεί να αποβούν μοιραία.
Γράφει για η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)
Γιατί, όμως, υπάρχει σε τέτοιο βαθμό θυμός και εχθρικότητα στο τιμόνι; Ξεκινώντας με έναν γενικό ορισμό του θυμού, βλέπουμε ότι είναι ένα συναίσθημα που επικεντρώνεται στο αίσθημα απώλειας του ελέγχου των πραγμάτων και των καταστάσεων γύρω μας. Το κόκκινο φανάρι, η κίνηση, ο οδηγός που «χώνεται» ή αυτός που δεν βγάζει φλας αποτελούν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούμε να αλλάξουμε, βρίσκουμε ιδιαίτερα εκνευριστικές και προκαλούν ένταση και επιθετικότητα. Επιθετικότητα είναι η συναισθηματική εκείνη κατάσταση που προκύπτει ως άμεσο αποτέλεσμα του να μην αποδεχόμαστε αυτό που δεν γίνεται να αλλάξει. Η κυκλοφορία στη Μεσογείων είναι κολλημένη, τα έργα στην Κηφισιάς δημιουργούν μποτιλιάρισμα και αυτές είναι καταστάσεις που κανένας οδηγός δεν μπορεί να αλλάξει (ακόμη και αν ελιχθεί από τη μία λωρίδα στην άλλη, ώστε να βρεθεί δύο θέσεις πιο μπροστά από ό,τι ήταν).
Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr
Πηγή:http://www.enikos.gr