Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΕΛΤΑ: Παρά τις αντιδράσεις, προχωρούν στο «delivery» φαρμάκων

Στις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πολιτική του υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έρχεται να προστεθεί και η απόφαση των ΕΛΤΑ να προχωρήσουν με το «έτσι θέλω» στη διακίνηση φαρμάκων από ταχυδρόμους....Όταν το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, έντονη ήταν η αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι προειδοποίησαν πως το φάρμακο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, η αποθήκευση και η διακίνηση του οποίου προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες και ο νομοθέτης έχει ορίσει ότι γίνεται δια χειρός φαρμακοποιού, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εντάσσεται σε υπηρεσίες ντελίβερι «εν είδει τροφίμων, απορρυπαντικών ή επιστολών».
Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατέθεσε εξώδικη δήλωση κατά των ΕΛΤΑ, την οποία κοινοποίησε τόσο στο γραφείο του υπουργού Υγείας όσο και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Φαίνεται όμως ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν προέβαλε ένσταση ή ανέλαβε κάποια πρωτοβουλία, ώστε να μην περάσει η διακίνηση των ευαίσθητων και κρίσιμων αυτών προϊόντων για τη δημόσια υγεία σε φερόμενους ως αναρμόδιους φορείς όπως τα ΕΛΤΑ.
Αυτό επιβεβαιώνει η νέα κίνηση της διοίκησης των ΕΛΤΑ, η οποία αποφάσισε την ανάθεση της «παροχής υπηρεσιών Σχεδιασμού, Οργάνωσης και Λειτουργίας Τηλεφωνικής Γραμμής διαχείρισης Εκτέλεσης Συνταγών και Παράδοσης Φαρμάκων κατ' Οίκον» στην εταιρεία «ΚΑΠΑ RESEARCH», έναντι 19.800 ευρώ. Την απόφαση, με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2014, υπογράφει ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Κ. Μελαχροινός.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προωθούμενη από τα ΕΛΤΑ υπηρεσία δεν θα είναι δωρεάν, αλλά θα χρεώνει με 3 ευρώ τον ασθενή, κόστος που έρχεται να προστεθεί στην ήδη δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών, με το 1 ευρώ ανά συνταγή και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, που νομοθέτησε ο υπουργός Υγείας.
paketo
«Στην Ελλάδα του παραλόγου και του 'είσαι ό,τι δηλώσεις' η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε με το έτσι θέλω, να αντικαταστήσει το επιστημονικό έργο των φαρμακοποιών και να μετατρέψει τους ταχυδρόμους σε φαρμακοποιούς!» αναφέρει ο ΠΦΣ στην οργισμένη ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την τελευταία εξέλιξη.
«Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή την διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. να επικρατήσει η κοινή λογική, σε αντίθετη περίπτωση ο Π.Φ.Σ. θα απαντήσει μέσω της δικαστικής οδού.
Αναρωτιόμαστε δε, πώς σε μια εποχή σκληρής λιτότητας όπου οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται ήδη με ένα ευρώ την κάθε συνταγή για τα φάρμακα, η διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. δαπανά 19.800 χιλιάδες ευρώ για έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην διαδικασία μεταφοράς φαρμάκων από τα ταχυδρομεία», τονίζει.
Η πρωτοφανής απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ, σε συνδυασμό με την πιθανή απελευθέρωση της πώλησης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και από σούπερ-μάρκετ, βάζουν σε νέες περιπέτειες τη δημόσια υγεία.
Ο κ. Γεωργιάδης για το πρώτο θέμα τηρεί σιωπή ιχθύος, ενώ για το δεύτερο, μετά από κάποιες αντιρρήσεις που εξέφρασε πιο πολύ, όπως τον κατηγορούν, για να μην ανοίξει μέτωπο και με τους φαρμακοποιούς, παρέπεμψε στην τρόικα τη λύση του προβλήματος.
Άλλωστε, η λογική της υποκατάστασης υπηρεσιών από αναρμόδιους φορείς και υπαλλήλους (είτε πρόκειται για ταχυδρόμους είτε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ) είναι εναρμονισμένη με την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, που υλοποιεί το αρμόδιο υπουργείο με βάση τις απαιτήσεις της τρόικας και τα συμφέροντα των δανειστών.

Πηγή:http://www.newsbomb.gr

Πηγή:http://www.pak-elta.gr