Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Η αεριοκίνηση κατακτά και τις επιχειρήσεις

Η αεριοκίνηση φαίνεται ότι αρχίζει να κατακτά όχι μόνο τους ιδιώτες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, αλλά και εταιρίες οι οποίες διαθέτουν στόλους οχημάτων για τις ανάγκες των εργασιών τους - ΙΧ οχήματα, καθώς και επαγγελματικά. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές...
ελληνικές εταιρίες ακολουθούν το παράδειγμα ανάλογων εταιρειών του εξωτερικού, σχεδιάζοντας να μετατρέψουν τους στόλους οχημάτων τους - ή μέρος αυτών - σε οχήματα κίνησης φυσικού αερίου.

Στην προσπάθεια τους αυτή, ο στόχος είναι διπλός:

1. Επίτευξη μεγαλύτερης οικονομίας
2. Ενίσχυση του περιβαλλοντικού τους προφίλ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ελληνική εταιρία δικτύου πωλήσεων με έδρα την Αθήνα και η οποία ήδη ξεκινά τη σταδιακή αντικατάσταση με ΙΧ οχήματα διπλής καύσεως φυσικού αερίου-βενζίνης. Η κίνηση αυτή, εκτιμάται από τη διοίκηση της εταιρίας ότι θα προσδώσει μεγάλες οικονομικές ωφέλειες στην εταιρία, αλλά και σημαντικές διευκολύνσεις για τους ίδιους τους πωλητές.



Η νέα αυτή τάση είναι απολύτως δικαιολογημένη, τόσο σε διεθνές, όσο και σε ελληνικό επίπεδο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος για το κόστος του καυσίμου δείχνει ότι η οδήγηση ενός οχήματος φυσικού αερίου επιτυγχάνει ποσοστό εξοικονόμησης μέχρι 66% έναντι της χρήσης ενός οχήματος βενζίνης. Παράλληλα, σε σύγκριση με τη βενζίνη, οι κινητήρες φυσικού αερίου παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ επιτυγχάνουν μειώσεις στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα κατά 95%, στις εκπομπές υδρογονανθράκων κατά 80% και στα οξείδια του αζώτου κατά 30%.

Η αναγνώριση αυτών των ωφελειών οδηγεί άλλωστε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να διαθέτουν όλο και περισσότερα μοντέλα αυτοκινήτων τους, σε εκδόσεις φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μερίδιο αγοράς του φυσικού αερίου στην αγορά αυτοκινήτων. Ήδη στην ελληνική αγορά εισάγονται αυτοκίνητα φυσικού αερίου με τη λίστα των κατασκευαστών και των μοντέλων να διευρύνεται συνεχώς, με πολλά διαθέσιμα ήδη ετοιμοπαράδοτα (VW Eco Up, Passat, Fiat, Panda) ή κατόπιν παραγγελίας, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένονται 3 νέες αφίξεις οχημάτων φυσικού αερίου – σαφής ένδειξη ότι το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) αυξάνει το μερίδιό του στην ελληνική αγορά:

1. Golf TGI BlueMotion
2. Seat Leon 1.4 TGΙ
3. AUDI Α3




Η άφιξη των νέων μοντέλων αυτοκινήτων φυσικού αερίου ενισχύει την τάση των επιχειρήσεων να στραφούν στο φυσικό αέριο για τις ανάγκες μετακίνησης των στελεχών τους. Ωστόσο, κρίσιμος παράγοντας για τις εταιρείες με μεγάλους στόλους οχημάτων - ΙΧ ή επαγγελματικών - είναι φυσικά και η ικανότητα ανεφοδιασμού των στόλων τους με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (Compressed Natural Gas – CNG).



Το στοίχημα του εφοδιασμού

Με γνώμονα την επαρκή τροφοδότηση οχημάτων με φυσικό αέριο κίνησης, η ΔΕΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για την ανάπτυξη της βασικής υποδομής σταθμών εφοδιασμού FISIKON – όπως προωθείται το φυσικό αέριο κίνησης στην ελληνική αγορά, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα της αγοράς της αεριοκίνησης.



Για την ακρίβεια, μέχρι σήμερα, η ΔΕΠΑ έχει θέσει σε λειτουργία δύο ιδιόκτητα πρατήρια FISIKON εντός της Αττικής, στην Ανθούσα, σταθμός ο οποίος εξυπηρετεί όλα τα οχήματα (ΔΧ και ΙΧ) σε 24ωρη βάση και στα Άνω Λιόσια, σταθμός ο οποίος εξυπηρετεί την τροφοδότηση λεωφορείων και απορριμματοφόρων. Επιπλέον, η εταιρία - σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ - έχει θέσει σε λειτουργία τρεις ακόμη σταθμούς ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης FISIΚON: δύο στην Αθήνα, στην Κηφισιά, επί της λεωφόρου Κηφισίας και στη Φιλαδέλφεια, στο 8ο χλμ της Εθνικής Οδού, και έναν σταθμό στη Θεσσαλονίκη, στο Δήμο Πυλαίας, επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής.



Το δίκτυο ανεφοδιασμού FISIKON αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω εντός του 2014, καθιστώντας το φυσικό αέριο κίνησης, και τις ωφέλειες που συνεπάγεται για τους Έλληνες οδηγούς, ακόμη πιο προσβάσιμο.

Πηγή:http://www.zougla.gr