Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

«Πληρώνουμε» την κρίση με αίμα στους ελληνικούς δρόμους

Νέα έρευνα καταδεικνύει ότι υπάρχει συσχετισμός της ανακοίνωσης φορολογικών μέτρων και της αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων κατά 9% και 8%, αντίστοιχα, τις αμέσως επόμενες δύο ημέρες - Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στο στρες που προκαλούν στους... οδηγούς οι ειδήσεις για τη λήψη νέων μέτρων.

Το ό,τι τα οικονομικά μέτρα της τελευταίας τριετίας έχουν καταφέρει βαριά χτυπήματα στη σωματική και ψυχική υγεία των Ελλήνων δεν είναι είδηση -εκτός του ότι έχει γίνει βίωμα σε πολλούς, καταδείχθηκε και μέσω επιστημονικών μελετών.

Τα νέα ευρήματα των ειδικών δείχνουν ότι το τίμημα της κρίσης «αποπληρώνεται» από τους Έλληνες, μεταξύ άλλων, και στους δρόμους, καθώς καταγράφεται αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα.

Ειδικότερα, οι κ.κ. Σωτήρης Βανδώρος, Γεώργιος Καβέτσος και Paul Dolan, ερευνητές του London School of Economics (LSE), μελέτησαν ποια είναι η επίδραση που ασκούν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται με καταιγιστικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, στον τρόπο οδήγησης των Ελλήνων, αλλά και πώς αποτυπώνεται η όποια επίπτωσή τους στη συμπεριφορά των οδηγών.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα τροχαία ατυχήματα σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο 2010- 2011, μια περίοδο που στιγματίστηκε από τα βαριά φορολογικά μέτρα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων κ.ο.κ.

Επίσης, κατέγραψαν ημερομηνίες-σταθμούς στη διάρκεια αυτής της διετίας σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση μέτρων και επικεντρώθηκαν στα τροχαία ατυχήματα που συνέβαιναν τις επόμενες δύο ημέρες μετά την κάθε βαρυσήμαντη ανακοίνωση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τις αμέσως δύο επόμενες ημέρες έπειτα από ανακοίνωση φορολογικού περιεχομένου, τα τροχαία στο οδικό δίκτυο σημείωναν αύξηση, έως και 9% την πρώτη ημέρα και 8% τη δεύτερη.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η αύξηση των ατυχημάτων οφείλεται στο στρες που υφίστανται οι οδηγοί ευρισκόμενοι υπό την «επήρεια» των ανακοινώσεων για τα επερχόμενα μέτρα, το οποίο επιφέρει απόσπαση της προσοχής τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Risk Analysis», έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που υφίστανται έντονη πίεση, χάνουν πιο εύκολα την προσοχή τους και είναι πιο επιρρεπή στα οδηγικά λάθη.

Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, εκτός από τις ανακοινώσεις μέτρων λιτότητας, λήφθηκαν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η τιμή της βενζίνης, τα ποσοστά ανεργίας, καθώς επίσης και η κίνηση στο οδικό δίκτυο τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Πηγή:http://www.protothema.gr