Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η τελευταία εξέλιξη στην αυτόματη οδήγηση

Την πιο σύγχρονη εξέλιξη στην αυτόματη οδήγηση, μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται  «Αποφυγή εμποδίων» (Obstacle Avoidance), παρουσίασε η Ford πριν λίγες ημέρες στο Βέλγιο.
Σύμφωνα με την εταιρία, η νέα τεχνολογία... μετατρέπει τα αυτοκίνητα σε νέο... Κιτ, αφού θα μπορούν να οδηγούν και να παρκάρουν από μόνα τους, χωρίς τη... βοήθεια του οδηγού!

Όταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο μπροστά, για παράδειγμα ένας πεζός ή ένα σταθμευμένο όχημα, εκπέμπεται μια προειδοποίηση στον οδηγό.

Αν ο οδηγός αποτύχει να κατευθύνει σωστά το όχημα ή να φρενάρει, το αυτόματο σύστημα αναλαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου για να αποφύγει τον κίνδυνο.

Επιπλέον, εάν ένα όχημα αντιλαμβάνεται έναν κίνδυνο, μέσω τεχνολογίας wi-fi επικοινωνεί με τα άλλα τριγύρω οχήματα που έχουν τον ίδιο εξοπλισμό και τα προειδοποιεί για τους ίδιους πιθανούς κινδύνους. Οι περιπτώσεις της κίνησης στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή της ύπαρξης ενός σταματημένου οχήματος μετά από μια απότομη στροφή αναφέρονται επίσης σαν παραδείγματα όπου θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια αυτή η νέα τεχνολογία.

“Καθώς η τεχνολογία προοδεύει και μαζί αναπτύσσεται η ικανότητα να συνδέονται μεταξύ τους τα οχήματα που διαθέτουν αυτήν την υποδομή, θα δείτε ολοένα και περισσότερο να παρέχονται πληροφορίες που τελικά θα κάνουν το ταξίδι πιο διαισθητικό για τους πελάτες μας, καθιστώντας το ασφαλέστερο αλλά και πιο ευχάριστο”, λέει η αντιπρόεδρος της Ford Europe Μπάρμπαρα Σάμαρντζιτς, στο Euronews.

Όμως η τεχνολογία δεν δίνει λύσεις μόνο στην οδήγηση, αλλά και στο παρκάρισμα.

Λειτουργεί με τη χρήση αισθητήρων υπερήχων, που του επιτρέπουν να ανιχνεύσει έναν κενό χώρο στάθμευσης. Ελέγχει τιμόνι, το κιβώτιο ταχυτήτων, την εμπρός και όπισθεν κίνηση. Ενεργοποιείται από τον ίδιο τον οδηγό, με το πάτημα ενός κουμπιού, είτε βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο είτε έξω, οπότε χρησιμοποιείται με τηλεχειριστήριο. Στη συνέχεια το όχημα κινείται αυτόματα στον χώρο στάθμευσης.

Μόνο που αυτό το σύστημα βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.