Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Η Γαλλία επενδύει σε υβριδικά Ι.Χ. με το «βλέμμα» στο 2050

Ο «πράσινος» Ολάντ λαμβάνει μέτρα για το περιβάλλον


Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έθεσε σήμερα τον στόχο να μειωθεί κατά 30% η κατανάλωση στη Γαλλία ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας) και κατά 50% η κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2050....

«Τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν περισσότερο από το 70% της κατανάλωσής μας σε ενέργεια. Προτείνω λοιπόν να θέσουμε έναν στόχο: να μειώσουμε κατά 30% την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων το 2030», σημείωσε ο Ολάντ στην ομιλία του με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών του δεύτερου περιβαλλοντικού συνεδρίου στο Παρίσι.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια σειρά αξόνων, μεταξύ αυτών και η ανάπτυξη του «έξυπνου, καθαρού αυτοκινήτου».

Ο Ολάντ ζήτησε από την κυβέρνησή του να επιταχύνει τη δημιουργία χώρων επαναφόρτισης για τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ώστε η χώρα να είναι «σωστά εξοπλισμένη ως το 2050».

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το 25% των νέων οχημάτων που παραγγέλνουν οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι είτε ηλεκτρικά είτε υβριδικά, ενώ όσα προορίζονται για χρήση εντός των πόλεων θα πρέπει να είναι όλα ηλεκτρικά.

Ο Ολάντ σημείωσε ότι πρέπει «να μειώσουμε κατά 50% την κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2050» για να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Γαλλίας όσον αφορά το κλίμα. Πάντως παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα «τολμηρό στοίχημα».

Στην ίδια ομιλία ο Γάλλος πρόεδρος ανήγγειλε τη μείωση σε 5% από 10% του ΦΠΑ για την ανακαίνιση των κατοικιών και την υιοθέτηση ενός νόμου για την ενεργειακή μετάβαση μέχρι το 2014.