Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Πόσο γρήγορες είναι οι Formula 1;

Τα αυτοκίνητα της Formula 1 κινούνται πολύ γρήγορα στο Grand Prix. Ποια είναι όμως η μεγαλύτερη ταχύτητα που αναπτύσσουν;
Τα αυτοκίνητα αυτά είναι κατασκευασμένα για να οδηγούνται στις πίστες του grand prix και η...
ιδιαιτερότητά τους είναι ότι έχουν πολλές στροφές και σχετικώς μικρές διαδρομές.
Ένα αυτοκίνητο F1 επιταχύνει άνετα μέχρι τα 300 χλμ./ώρα, αλλά ο οδηγός υφίσταται τεράστιες δυνάμεις g, και είναι πολύ λίγες οι πίστες εκείνες όπου μπορούν οι οδηγοί να κάνουν στροφή με τέτοια ταχύτητα. Για παράδειγμα, σε μια στροφή της πίστας της Κωνσταντινούπολης ο οδηγός υφίσταται 5,5 g για επτά δευτερόλεπτα ενόσω στρίβει με 285 χλμ./ώρα.
Ωστόσο, στις ευθείες διαδρομές η ταχύτητα μπορεί να φτάσει τα 100 μέτρα το δευτερόλεπτο ή και περισσότερο – αντιστοιχεί σε 360 χλμ./ώρα.
Η υψηλότερη, μέχρι στιγμής, ταχύτητα είναι τα 372,6 χλμ./ώρα.
Ο αγώνας της F1, ο οποίος θεωρείται ως ο πιο εξέχων από άποψη κλάσεως ανάμεσα στα αθλήματα που περιλαμβάνουν μηχανοκίνητα οχήματα, διεξάγεται από το 1950.
Οι συμμετέχοντες οφείλουν να τηρούν τους κανονισμούς που κοινοποιεί η FIA (Fédération Internationale de l’ Automobile).
Μόνο οι αποφάσεις επί τεχνικών ζητημάτων γεμίζουν 43 σελίδες, και πολλές φορές η FIA έχει, για παράδειγμα, κοινοποιήσει πιο αυστηρούς κανονισμούς ως προς το επιθυμούμενο μέγιστο μέγεθος κινητήρα, έτσι ώστε να μην αναπτύσσονται υπερβολικά μεγάλες ταχύτητες και κινδυνεύει η ζωή των συμμετεχόντων.
Περίπου μισό δισεκατομμύριο τηλεθεατές παρακολουθούν κάθε αγώνα της Formula 1.
ΠΗΓΗ: scienceillustrated.gr
Πηγή:http://www.enikos.gr