Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Συμφώνησαν στην κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων

«Πράσινο φως» για το θέμα των μετακινήσεων στο δημόσιο, έδωσε το κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό, και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Βενιζέλου, η σύσκεψη του οποίου ολοκληρώθηκε προ ολίγου στο...
Μέγαρο Μαξίμου. Αποφασίσθηκε η πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Οι πρώτες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Φωτογραφία: ΑΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΜΠΕ


Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Επικυρώσαμε τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου η χώρα να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και να τεθούν σε κινητικότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».
 
Ανέφερε επίσης ότι η κινητικότητα δεν αποτελεί υποχρέωση μόνο της χώρας, αλλά και θετικό εργαλείο που οδηγεί στην καλύτερη οξοποίηση του εργατικού δυναμικού, ενώ σημείωσε ότι από το πρώτο κύμα κινητικότητας, που αφορούσε περί τους 1.800 υπαλλήλους, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όλοι οι υπάλληλοι τοποθετήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες όπου υπήρχαν ανάγκες, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται και εν τοις πράγμασι ότι η κινητικότητα πρωτίστως είναι ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. 
 
Επίσης, συζητήθηκαν οι συγκεκριμένοι στόχοι και η συμβολή του κάθε Υπουργείου και των φορέων του στο πρόγραμμα κινητικότητας, που βασίζονται στην αξιολόγηση των δομών, στις εγκριθείσες προτάσεις αναδιοργάνωσης και στα εγκεκριμένα σχέδια στελέχωσης από τα οποία προκύπτει το όποιο πλεονάζον προσωπικό και φυσικά οι όποιες ανάγκες στελέχωσης.
 
Στην συνεδρίαση, εγκρίθηκαν τα αναθεωρημένα οργανογράμματα των Υπουργείων που διασπάστηκαν, δηλαδή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και οργανωτικές βελτιώσεις στα Υπουργεία: Περιβάλλοντος (Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πόρων και Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού), Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γενική Διεύθυνση Αλιείας και Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής) και Εσωτερικών (Γενική Γραμματεία Ισότητας).
 
Επίσης, εγκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια στελέχωσης των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού (εκτός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού), Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού. Στα σχέδια στελέχωσης προβλέπονται και οι πλεονάζουσες θέσεις οι οποίες δύναται να καταργηθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις βάσει των οριζομένων στο άρθρο 90, παρ.1, του νόμου 4172/2013.
 
Τέλος, εγκρίθηκαν οι Εκθέσεις Αξιολόγησης και Σχεδίων Στελέχωσης φορέων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΟΑΕΔ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ), η αξιολόγηση και τα σχέδια στελέχωσης φορέων του Υπουργείου Υγείας. και το αναλυτικό σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση των λοιπών φορέων – νομικών προσώπων που εποπτεύονται από τα Υπουργεία.
 
 
 
 
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
 
Για χαριστική βολή στο δημόσιο τομέα, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του γραφείου τύπου: "Η κυβέρνηση Σαμαρά δίνει την χαριστική βολή στο δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των δομών του δημοσίου, οι απολύσεις και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων δεν συνιστούν «μεταρρύθμιση» ή «εξορθολογισμό» του κράτους, αλλά διάλυση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους και κάθε δυνατότητας ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της οικονομίας.
 
 Το κράτος και ο δημόσιος τομέας δεν είναι τσιφλίκια της κυβέρνησης και των δανειστών για να τα αποτελειώσουν. Σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης το δημόσιο πρέπει να αποτελέσει εκείνο το εργαλείο στήριξης τόσο της ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας, όσο και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, της παιδείας, της υγείας και των υπολοίπων δομών πρόνοιας.
 
Η ουσιαστική επανασυγκρότηση και ο επαναπροσανατολισμός του δημόσιου τομέα, που δεν επιτυγχάνονται με τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, έχουν κεντρικό ρόλο στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, έξω από τα μνημόνια της λιτότητας".
 
Από την ΔΗΜΑΡ το ζήτημα της κινητικότητας στο δημόσιο, σχολιάσθηκε επίσης: "Η κινητικότητα είναι απαραίτητη μόνο όταν αφορά την ορθολογική κατανομή του προσωπικού. Η σύνδεση της με τις απολύσεις οδηγεί στην απορρύθμιση. Η κυβέρνηση οφείλει να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα, αναδεικνύοντας το δημοσιονομικό κόστος, αντί του υποτιθέμενου οφέλους, που προκύπτει από την αποδιοργάνωση των δημόσιων λειτουργιών. Αυτό που χρειάζεται είναι η ουσιαστική και αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση".