Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Σε τρία κομμάτια «σπάει» η ΔΕΗ

Από το υπουργικό συμβούλιο, εγκρίθηκε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ που προβλέπει την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης σε τρεις φάσεις και κομμάτια.
Το σχέδιο είχε εγκριθεί τον περασμένο Μάιο από την τρόικα και αναμένεται να περάσει από τη...

Βουλή, με βάση τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με το πλάνο που εγκρίθηκε ο ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού θα διαχωριστεί πλήρως από τη ΔΕΗ, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία θα εισφερθούν πάγια της ΔΕΗ και θα μπορεί να ανταγωνιστεί την κρατική εταιρεία. Τέλος, ένα μέρος της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθεί.

Ειδικότερα για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται:

Σε πρώτη φάση η είσοδος επενδυτή με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που μπορεί να φτάσει έως και το 49% του ΑΔΜΗΕ.

Επιπλέον στη συνέχεια συμβατική υποχρέωση απόκτησης από του προαναφερόμενου επενδυτή επιπλέον ποσοστού τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και με στόχο το ποσοστό του Ελληνικού Κράτους να είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία.

Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται μέσα στο 2013 και η δεύτερη στο β τρίμηνο του 2014.

Για τη μικρή ΔΕΗ:


Δημιουργία εταιρείας με το 30% του δυναμικού της ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη τις αποσύρσεις παλιών μονάδων και την κατασκευή νέων. Επίσης θα δοθεί αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας εμπορίας.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την από-επένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ. Επίσης, θα περιέχει προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ.

Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.

Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ:

Θα διατεθεί το 17% και θα προσελκυθεί στρατηγικός επενδυτής. Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρία. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 όποτε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας.

Πηγή: capital.gr

Πηγή:http://www.zougla.gr