Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΙΟΒΕ: Βυθίζεται στην ύφεση και το 2013 η Ελλάδα - Θα αγγίξει το 5%! Προβλέπει ανεργία κοντά στο 28%!

- Χαρακτηρίζει λάθος για την απασχόληση τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο
- Η βαθύτερη ύφεση οφείλεται σε 2 παράγοντες σύμφωνα με το ΙΟΒΕ:
- Στη μεγαλύτερη πτώση των επενδύσεων από εκείνη που αρχικά αναμενόταν...

- Στη μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση των εξαγωγών
- Μαύρη χρονιά αναμένεται να είναι και το 2014!


Στην περιοχή του 4,8-5%, θα διαμορφωθεί το 2013 η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Μάλιστα θα είναι οριακά υψηλότερη από ότι αναμενόταν στα τέλη της περασμένης χρονιάς και στις αρχές του 2013.

Όπως αναφέρθηκε σήμερα, στη διάρκεια της παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, η συγκεκριμένη εκτίμηση για την ύφεση είναι ελαφρώς δυσμενέστερη από τις τελευταίες προβλέψεις διεθνών και εγχώριων φορέων (ΕΕ-ΔΝΤ:-4,2%, ΟΟΣΑ:-4,8%).

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η υψηλή ύφεση και στα επόμενα τρίμηνα του 2013 θα επιφέρει συνέχιση της ανόδου της ανεργίας, μάλλον με χαμηλότερο ρυθμό από ότι στο πρώτο τρίμηνο φέτος.

Τη διεύρυνσή της θα συγκρατήσει, ενδεχομένως και να ανακάμψει τους καλοκαιρινούς μήνες, η αυξημένη εποχική απασχόληση σε τουριστικές επιχειρήσεις λόγω της υψηλότερης σε σχέση με πέρυσι τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό.

Οι ελπίδες για πιθανή ανάκαμψη


- Τα πολυάριθμα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων θα οδηγήσουν σε πρόσκαιρη επιστροφή μέρους τους στην αγορά εργασίας
- Θέσεις εργασίας μεγαλύτερης διάρκειας αλλά σαφώς λιγότερες θα δημιουργηθούν από την επανεκκίνηση των έργων στους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες

Λάθος οι μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο


Το ΙΟΒΕ είναι ξεκάθαρο: Αρνητική επίδραση στην απασχόληση το τρέχον έτος θα έχει ο περιορισμός της στο δημόσιο τομέα. Κατά συνέπεια, η ανεργία θα ανέλθει στο 27,8% του εργατικού δυναμικού το 2013, υψηλότερα από ότι είχε προβλεφθεί σε προηγούμενες εκθέσεις του ΙΟΒΕ.

Καμία ελπίδα για πτώση τιμών


Στην έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρεται ότι η ιδιαίτερα χαμηλή εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να επενεργεί περιοριστικά στις τιμές, κλιμακώνοντας την αποπληθωριστική δυναμική που έχει εκδηλωθεί στο τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου. Ωστόσο, η μεγαλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι, έλευση ξένων τουριστών θα τονώσει τη ζήτηση στις τουριστικές περιοχές, συγκρατώντας την πτώση των τιμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπρόσθετα, το σχετικά χαμηλό επίπεδο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο περυσινό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου καθιστά πιθανή την εκδήλωση οριακών πληθωριστικών τάσεων κατά την ίδια περίοδο του τρέχοντος έτους.

Δεν θα κινείται χρήμα στην αγορά - Ο κόσμος δεν θα παίρνει ούτε λεωφορείο


Ενδεχόμενη αύξηση των τιμών στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών το φθινόπωρο δεν αναμένεται να αναχαιτίσει την πτωτική τάση των τιμών, η οποία εκτιμάται ότι θα κλιμακωθεί στους τελευταίους μήνες του 2013, καθώς η εποχική ζήτηση θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της κατάργησης των ειδικών επιδομάτων στο δημόσιο τομέα και για τους συνταξιούχους.

Αντίρροπα σε πληθωριστικές τάσεις θα λειτουργήσει και το «πάγωμα» από τη ΔΕΗ των τιμολογίων στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης (για νοικοκυριά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις), όπως επίσης και η μείωση της τάξης του 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος μέσης τάσης και η ελάφρυνσή τους στην υψηλή τάση, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, σε αντίθεση με την αύξηση τιμών που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο. Οι επιδράσεις των παραγόντων που αναφέρθηκαν εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν τη μέση μεταβολή του ΓΔΤΚ στο -0,4% το 2013, αντί της σταθερότητας τιμών που αναμενόταν νωρίτερα φέτος. Συνεπώς θα σημειωθεί αποπληθωρισμός στην Ελλάδα το τρέχον έτος, εκτιμά το ΙΟΒΕ.


Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, η συνέχιση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία με υψηλή ένταση για πέμπτο έτος αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα πραγματοποίησης συγκεκριμένων ενεργειών και ανάληψης πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της επενδυτικής δραστηριότητας. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενταχθούν οι δραστηριότητες προβολής των χαρακτηριστικών και των προοπτικών της Ελλάδας που την καθιστούν επενδυτικό προορισμό με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, η πραγματοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.