Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Έρχονται και επισήμως τα ΕΤΑΚ του 2009

Ήξεραν να διαψεύδουν, βεβαίως, αλλά...

Η είσπραξη των φόρων θα συνεχιστεί και θα ενταχθεί τις επόμενες εβδομάδας και παρά την πολιτική αβεβαιότητα, με την άμεση αποστολή του ένα εκατ. ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ΕΤΑΚ που δεν έχουν εισπραχθεί ακόμα από το 2009....


Μετά από μακρά συνάντηση που είχε στο αρχηγείο του ΣΔΟΕ με τον ειδικό γραμματέα κ. Διώτη, ο υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών καθ. Γιώργος Ζανιάς τόνισε ότι υπ αριθμόν ένας στόχος του υπουργείου είναι τώρα η είσπραξη των φόρων.

«Περισσότερο από ποτέ αποτελεί τώρα εθνικό καθήκον η πληρωμή των φόρων» δήλωσε ο κ. Ζανιάς, «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των εισπρακτικών μηχανισμών όπως παραδοσιακά γινόταν κάθε προεκλογική περίοδο. Μέρες αυτές χαρακτηρίζονται από αυξημένη αβεβαιότητα και οι προσπάθειες είσπραξης των φόρων θα ενταχθούν με όλους τους τρόπους».

Ο ίδιος διευκρίνισε μάλιστα ότι άμεσα θα δώσει εντολή για να αποσταλούν και να πληρωθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ από το 2009, ενώ πιο πίσω φαίνεται πως μετατίθεται η είσπραξη του λεγόμενου χαρατσιού της ΔΕΗ, καθώς έχουν ήδη αποσταλεί προς ολίγον ημερών και οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος χωρίς να περιλαμβάνουν το χαράτσι στα ακίνητα.

Ως προς τα πρόσθετα μέτρα που θα ενεργοποιήσει το Υπουργείο για να τονώσει την είσπραξη εσόδων ο κ. Ζανιάς απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερα δηλώνοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από  το αν θα αποδώσουν καρπούς η προσπάθεια είσπραξης των φόρων. Όπως τόνισε, ο ίδιος προσωπικά θα παίρνει τηλέφωνο τους διευθυντές των ΔΟΥ για να διασφαλιστεί η  ομαλή είσπραξη των φόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 200.000 σημειωμάτων του ΕΤΑΚ 2009,   τα 100.000 είναι μηδενικά ή ποσού κάτω των 27 ευρώ οπότε δεν εισπράττονται. Με τα υπόλοιπα 100.000 σημειώματα θα καλούνται ισάριθμους ιδιοκτήτες ακινήτων  να πληρώσουν συνολικά 70 εκατ. ευρώ. Προκύπτει δηλαδή για αυτούς φόρος 700 ευρώ κατά μέσον όρο, που θα έπρεπε κανονικά να έχει καταβληθεί και χωρίς δόσεις, μέχρι το τέλος Μαΐου.

Θυμίζουμε εδώ ότι μόλις την Πέμπτη το protothema.gr μετέδωσε ότι στη διάρκεια του πρώτου υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου δρομολογήθηκε η αποστολή των σημειωμάτων, αλλά το πρωθυπουργικό γραφείο έσπευσε να διαψέύσει το αυταπόδεικτο...

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Πηγή:http://www.protothema.gr