Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μετά το Πάσχα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τα διόδια

Η άρνηση πληρωμής των διοδίων απασχόλησε το πρωί το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την αυξημένη επταμελή σύνθεσή του. Η συζήτηση έγινε με βάση τις διαδικασίες εξπρές για την πρότυπη δίκη.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει...
ο Δήμος Ωρωπού και δήμαρχος Ιωάννης Οικονομάκος ζητώντας ν’ ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο «νόμος Ρέππα» που χαρακτηρίζει ως παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.)τη μη καταβολή των διοδίων προβλέποντας παράλληλα και την επιβολή προστίμου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δικηγόροι του Δήμου υποστήριξαν ότι η επιβολή διοδίων είναι δυσανάλογη ιδιαίτερα για τους κατοίκους των οικισμών που είναι κοντά στα διόδια και δεν έχουν άλλες εναλλακτικές οδούς προς τα κέντρα των Δήμων, των Νομών και των περιφερειών, όπου διοικητικά υπάγονται.

Τις αιτιάσεις αυτές προσπάθησαν ν’ αντικρούσουν οι δικηγόροι του Δημοσίου που επέμειναν πως η επίμαχη διάταξη είναι συνταγματική. Με τις θέσεις του Δημοσίου, αλλά και της αναγκαιότητας επιβολής διοδίων τάχθηκε ο δικηγόρος της εταιρείας «Νέα Οδός».

Αφορμή για την προσφυγή του Δήμου Ωρωπού ήταν το πρόστιμο 200 ευρώ που έκοψε τον Μάρτιο του 2011 το Β’ Τμήμα Αυτοκινητοδρόμων Αττικής στο δήμαρχο όταν αρνήθηκε να πληρώσει τα διόδια στις Αφίδνες. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μετά το Πάσχα.  

Πηγή:http://www.zougla.gr