Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ψάχνουν 1,1 δισ. με «φόντο» τα νέα μέτρα

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει καν η μελάνη με την οποία γράφτηκε στα τέλη Φεβρουαρίου ο αναθεωρημένος ("συμπληρωματικός") κρατικός προϋπολογισμός του 2012 και τα στοιχεία του πρώτου διμήνου (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) δείχνουν ήδη ότι φόροι δεν εισπράττονται, ενώ οι δαπάνες ξεφεύγουν και πάλι....
Όπως όλα δείχνουν, για να βγουν «τα νούμερα» σε σχέση με τους ετήσιους στόχους, προκύπτει πρόσθετη ανάγκη εξοικονόμησης περίπου 1,1 δισ. έως το τέλος της χρονιάς, τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν και με πρόσθετα μέτρα στην πορεία του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8.067 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 395 εκατ. συγκριτικά με το στόχο (8.805 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

H υστέρηση αυτή οφείλεται στη μείωση των εσόδων του Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, καθώς η μείωση στην κατανάλωση της βενζίνης ξεπερνά κάθε προσδοκία, αλλά και στη μείωση των εσόδων από το Φ.Π.Α. εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης.

Για να σώσουν «τα προσχήματα», στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δώσει εντολή να μειωθούν δραστικά οι επιστροφές φόρου σε ιδιώτες που τις δικαιούνται. Ενώ ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του α΄διμήνου προέβλεπε να επιστραφούν φόροι 506 εκατ. τελικώς αποδόθηκαν στους δικαιούχους μόνο 343 εκατ. «εξοικονομώντας» έτσι το δημόσιο 163 εκατ. ευρώ, κρατώντας τελικά στα κρατικά ταμεία 8.299 εκατ. –που και πάλι είναι 232 εκατ. λιγότερα από όσα προέβλεπε προϋπολογισμός.

Η μείωση των εσόδων (πριν τις επιστροφές φόρου) αποδίδεται κυρίως:

-          στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους
-          στη λήξη της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί το 2011 και
-          στη μείωση των εσόδων από φόρους συναλλαγών (κυρίως ΦΠΑ).

Όπως προκύπτει, το μόνο έσοδο που εισπράττει με ικανοποιητικό ρυθμό το δημόσιο είναι η συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών -μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων και των συλλήψεων οφειλετών- αλλά και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καπνό που αυξήθηκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο διαπιστώνει μεγάλη μείωση των εσόδων του Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων «λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης στην κατανάλωση πετρελαιοειδών προϊόντων, και κυρίως της βενζίνης», αλλά και μείωση των εσόδων από το Φ.Π.Α. εξαιτίας της κάμψης της εγχώριας ζήτησης.
Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2012 ανήλθαν στα 9.753 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 145,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η αύξηση κατά 1,5% φαίνεται κατ’αρχάς μικρή, αλλά ο ετήσιος στόχος για φέτος επιβάλλει μείωση δαπανών 8% (70,3 δισ. αντί 76,8 δισ. πέρυσι).
Προκύπτει έτσι ότι, ενώ στο α΄δίμηνο έπρεπε να εξοικονομηθούν 768 εκατ. ευρώ, με την αύξηση δαπάνης κατά 145 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να εξευρεθούν «αναδρομικά» και επιπρόσθετα από περικοπές δαπανών περί τα 900 εκατ. ευρώ στους υπόλοιπους 10 μήνες –συνολικά δηλ. 6.650 εκατ. ευρώ έως τέλος του χρόνου!

Οι  κύριοι λόγοι της αύξησης των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού  είναι:

•           υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών κατά 774 εκ. για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία

•           υπέρβαση της επιχορήγησης στο ΙΚΑ κατά 619 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.

•           αύξηση δαπανών για πληρωμή τόκων (σε καθαρή βάση) κατά 3 εκατ. ευρώ.

Οι εν λόγω αυξήσεις υπερκάλυψαν τη σημαντική μείωση των υπολοίπων κατηγοριών των δαπανών κατά 568 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, που προέκυψε τη μείωση δαπανών για μισθούς και λειτουργικά έξοδα στο δημόσιο.

Διαβάστε εδώ τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προύπολογισμού


Πηγή:http://www.protothema.gr