Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Υποβάθμιση της Ελλάδας σε ΄C΄ από τη Fitch

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από CCC σε C προχώρησε ο Οίκος Fitch Ratings.
Το γεγονός αυτό αποτελεί συνέπεια της χθεσινής απόφασης του Eurogroup για το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και είναι στο πλαίσιο της...
ανακοίνωσης του οίκου στις 6 Ιουνίου του 2011, στην οποία είχε προαναγγείλει τις προθέσεις της σε περίπτωση ανταλλαγής κρατικού χρέους.
Η ανακοίνωση του Eurogroup, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο Οίκο αξιολόγησης, αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα για τους γενικούς όρους της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στην προσφορά ανταλλαγής, η οποία εάν ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει ‘distressed ανταλλαγή χρέους’ (DDE) σύμφωνα με τα κριτήριά της.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η αξιολόγηση του IDR να υποβαθμιστεί σε ΄C΄ από ΄CCC΄ γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή η χρεοκοπία στο άμεσο χρονικό διάστημα.
Να σημειωθεί ότι ο γνωστός Οίκος αξιολόγησης θεωρεί την επιβολή των CACs ως μια σημαντική αρνητική μεταβολή στους όρους και τις προϋποθέσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της επικείμενης ανταλλαγής χρέους.
Ενώ παράλληλα, επιβεβαιώνει την εκτίμησή της ότι η ανταλλαγή θα είναι distressed και de facto υποχρεωτική για τους ιδιώτες κατόχους των ελληνικών ομολόγων.
Πηγή: newsbomb.gr