Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Βασική Εγκύκλιος περικοπής οδοιπορικών εξόδων και των εκτός έδρας αποζημιώσεων

ΘΕΜΑ: Οδοιπορικά έξοδα & αποζημιώσεις εντός και εκτός έδρας, του μετατιθέμενου, αποσπώμενου, και μετακινούμενου προσωπικού ΕΛΤΑ.
Σύμφωνα με το άρθρο 45 παρ. 8 του ν. 3943/2011 και την 114/1749/21-09-2011 γνωμοδότηση της...




Δ/νσης Νομικών Υπηρεσιών ΕΛΤΑ, η Επιχείρηση στο θέμα των οδοιπορικών εξόδων & αποζημιώσεων εντός και εκτός έδρας, του μετατιθέμενου, αποσπώμενου, και μετακινούμενου προσωπικού, υποχρεούται να προσαρμοσθεί στις διατάξεις του ν. 2685/1999, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον ν. 3833/2010.
Έτσι μετά τα ανωτέρω τα οδοιπορικά έξοδα και οι αποζημιώσεις του μόνιμου και ΕΣ/ΟΧ προσωπικού του ΕΛΤΑ για τις εντός ή εκτός έδρας μετακινήσεις του διαμορφώνονται ως ακολούθως:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄


ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ


1. Όλα τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά οδοιπορικών εξόδων (απολογισμοί) που αφορούν δαπάνες μετάθεσης, απόσπασης ή μετακίνησης προσωπικού, μονίμου και με σύμβαση αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου, υποβάλλονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, οι οποίες είναι αρμόδιες για το διοικητικό και οικονομικό έλεγχο αυτών καθώς και για την έγκριση και πληρωμή της δαπάνης.

2. Οι απολογισμοί των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας, καθώς και των υπαλλήλων που μετακινούνται στο εξωτερικό, θα υποβάλλονται στον Τομέα Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Τμήμα Μετακίνησης) της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, για τον διοικητικό έλεγχο, και στη συνέχεια θα διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Οικονομικών για τον οικονομικό έλεγχο και την πληρωμή της δαπάνης.
3. Τα δικαιολογητικά δαπανών θα συντάσσονται και θα συγκεντρώνονται με μέριμνα των ενδιαφερομένων και στη συνέχεια οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιακών Λειτουργιών, όπου υπηρετούν οι μετακινούμενοι υπάλληλοι, θα ενεργούν λεπτομερή και ουσιαστικό έλεγχο των δικαιολογητικών πριν τα υποβάλουν στους αρμόδιους Τομείς ή Τμήματα για τις παραπέρα ενέργειες.
4. Τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλονται αρμοδίως μέσα σε 10 (εργάσιμες) ημέρες από την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε η μετάθεση ή η απόσπαση ή η μετακίνηση του υπαλλήλου.
Υπεύθυνοι για την τήρηση της προθεσμίας αυτής είναι οι μετακινούμενοι υπάλληλοι και οι Προϊστάμενοι αυτών.
Από την ανωτέρω προθεσμία εξαιρούνται οι Επιθεωρητές, οι Πωλητές, οι Οικονομικοί Ελεγκτές, οι Τεχνικοί Ασφάλειας, οι γιατροί εργασίας, οι οδηγοί και οι συνοδοί υπηρεσιακών αυτοκινήτων για την μεταφορά των ταχ. Αποστολών που μετακινούνται εκτός έδρας. Οι ανωτέρω μπορούν να υποβάλλουν τους απολογισμούς συγκεντρωτικά για όλες τις μετακινήσεις τους του μήνα την τελευταία ημέρα αυτού, εκτός εάν η εγκεκριμένη μετακίνηση συνεχίζεται και τον επόμενο μήνα οπότε οι απολογισμοί θα υποβάλλονται μετά την επάνοδο των υπαλλήλων στην έδρα τους.
5. Σε περίπτωση που οι αποσπάσεις ή μετακινήσεις των υπαλλήλων δεν λήγουν στις 31/12 κάθε έτους, αλλά συνεχίζονται και το επόμενο έτος, οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν δύο ξεχωριστούς απολογισμούς, ένα για κάθε έτος.
6. Οι αρμόδιοι για τον οικονομικό έλεγχο που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 θα ενεργούν λεπτομερή έλεγχο των δαπανών και θα προσδιορίζουν το ύψος της δαπάνης που πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους με βάση τα δικαιολογητικά που τους διαβιβάστηκαν. Τα παραστατικά (απολογισμοί) στοιχεία των δαπανών θα παραμένουν στα αρχεία των παραπάνω Τομέων ή Τμημάτων, για κάθε σχετικό έλεγχο.
7. Αρμόδιοι για την έγκριση πληρωμής της δαπάνης είναι:
· Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικών για το προσωπικό που υπηρετεί στις Δ/νσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας και το μετακινούμενο προσωπικό στο εξωτερικό και
· Οι Προϊστάμενοι των Περιφ/κών Διευθύνσεων για το προσωπικό που υπηρετεί σε Υπηρεσιακές Λειτουργίες της δικαιοδοσίας τους.
8. Η πληρωμή του ποσού της δαπάνης θα γίνεται:
· Για το προσωπικό που υπηρετεί στις Δ/νσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας και το μετακινούμενο στο εξωτερικό, με ένταλμα πληρωμής της Δ/νσης Οικονομικών και
· Για το προσωπικό που υπηρετεί σε Υπηρεσιακές Λειτουργίες των Περιφ/κών Διευθύνσεων, με εντολή πληρωμής του Προϊσταμένου της Περιφ/κής Διεύθυνσης, η οποία θα συντάσσεται σε 3 αντίγραφα από τα οποία τα 2 θα διαβιβάζονται στο διαχειριστή του Η.Φ.Σ., από όπου εξυπηρετείται ο υπάλληλος, για την πληρωμή της δαπάνης και το τρίτο θα παραμένει στο αρχείο για κάθε σχετικό έλεγχο.
Ευνόητο είναι ότι σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί υπηρεσιακή προκαταβολή θα αφαιρείται το ποσό αυτής και θα καταχωρίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο υπ΄ αριθμ. 1.2.1/2988/24-11-2010 έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικών.
9. Στις εντολές πληρωμής θα αναγράφεται απαραίτητα ο κωδικός αριθμός της δαπάνης και το είδος αυτής, όπως προκύπτει από τον πίνακα δαπανών.
10.Ο διαχειριστής του ΗΦΣ μόλις λάβει την εντολή πληρωμής θα προβαίνει στην καταβολή του ποσού στον δικαιούχο, εκδίδοντας απόδειξη πληρωμής υπόδειγμα 4005 και στη συνέχεια θα καταχωρεί το ποσό της δαπάνης στο ΗΦΣ, στους οριζόμενους κωδικούς δαπάνης.
11.Σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί υπηρεσιακή προκαταβολή μεγαλύτερη από το ποσό που προκύπτει από τον απολογισμό, συντάσσεται εντολή είσπραξης και ο διαχειριστής του ΗΦΣ θα εισπράττει τη διαφορά από τον υπάλληλο με απόδειξη είσπραξης 4004 καταχωρώντας την απόδειξη είσπραξης στον οριζόμενο λογαριασμό.
12.Οι Περιφ/κές Διευθύνσεις θα αναγράφουν πάντοτε στις εντολές πληρωμής ή είσπραξης τον κωδικό αριθμό της δαπάνης και το είδος αυτής και στη συνέχεια οι διαχειριστές ΗΦΣ θα καταχωρούν στο ΗΦΣ τον ίδιο ακριβώς αριθμό και είδος δαπάνης .
13.Οι Περιφ/κές Διευθύνσεις θα συμπληρώνουν κάθε μήνα την κατάσταση πρόσθετων δαπανών με τα φορολογητέα ποσά, σε δύο αντίγραφα, έστω και αρνητικά, την οποία θα διαβιβάζουν στη Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού (Τομέα Μισθοδοσίας) που θα μεριμνά για την καταχώριση του ποσού που έλαβε ο κάθε υπάλληλος, στον ατομικό του λογαριασμό.
Στην κατάσταση αυτή θα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υπάλληλοι που μετατέθηκαν, αποσπάστηκαν ή μετακινήθηκαν εντός ή εκτός έδρας και οι οποίοι υπέβαλαν απολογισμούς και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης των δαπανών τους. Σε περίπτωση που η μετακίνηση ή η απόσπαση του υπαλλήλου συνεχίζεται και στον επόμενο μήνα, η δαπάνη θα καταχωρείται στην κατάσταση του μήνα κατά τον οποίο λήγει η μετακίνηση εκτός από τις περιπτώσεις που λήγει το έτος οπότε θα γίνεται διαχωρισμός της δαπάνης για κάθε έτος.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄


ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ


1.Όλο το μετατιθέμενο, αποσπώμενο ή μετακινούμενο εκτός έδρας για υπηρεσιακούς λόγους προσωπικό της Επιχείρησης, δικαιούται να λάβει πριν την μετακίνησή του έκτακτη υπηρεσιακή προκαταβολή για την αντιμετώπιση των πρόσθετων δαπανών του.
2. Δεν δικαιούνται έκτακτης υπηρεσιακής προκαταβολής:
· Οι μετακινούμενοι εκτός έδρας υπόλογοι διαχειριστές.
· Το προσωπικό που μετακινείται εκτός έδρας και επανέρχεται σε αυτήν αυθημερόν.
· Οι μετακινούμενοι εντός έδρας υπάλληλοι γενικά.
· Το προσωπικό που μετατίθεται με αίτησή του ή αμοιβαία ή αποσπάται κατόπιν αιτήσεως του.
3. Η έκτακτη υπηρεσιακή προκαταβολή θα καθορίζεται στην απόφαση μετάθεσης, απόσπασης ή μετακίνησης του υπαλλήλου. Η απόφαση αυτή θα περιλαμβάνει ακόμη και το Κατάστημα καταβολής και το ποσό αριθμητικώς και ολογράφως. Ευνόητο είναι ότι η απόφαση θα κοινοποιείται στον διαχειριστή του ΗΦΣ εις διπλούν, ο οποίος θα προβαίνει στην πληρωμή του ποσού της προκαταβολής. Για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις Δ/νσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας η καταβολή γίνεται από τη Δ/νση Οικονομικών.
4.Το ύψος της προκαταβολής θα στρογγυλοποιείται στη μικρότερη εκατοντάδα της προϋπολογισθείσας δαπάνης. Δηλαδή αν η προϋπολογισθείσα δαπάνη είναι 670, 00 € τότε η προκαταβολή που θα δοθεί είναι 600,00 €.
5. Η καταβολή της έκτακτης υπηρεσιακής προκαταβολής θα γίνεται από μεν την Δ/νση Οικονομικών με ένταλμα πληρωμής, από τους διαχειριστές του ΗΦΣ με απόδειξη πληρωμής υπόδειγμα 4005, καταχωρώντας τη δαπάνη στον οριζόμενο λογαριασμό ο οποίος θα ισοσκελίζεται με τον απολογισμό της μετακίνησης, μεταφέροντας τα ποσά στους λογαριασμούς εξόδων.
Το πρωτόγραφο της απόδειξης ή ένα αντίγραφο του εντάλματος, ανάλογα, θα παραδίνεται στον δικαιούχο για να το επισυνάψει στα δικαιολογητικά μετακίνησης που θα υποβάλλει.
Το πρώτο αντίγραφο της απόδειξης μαζί με την απόφαση που ορίζει την υπηρεσιακή προκαταβολή θα επισυνάπτονται στο ΗΦΣ ως δικαιολογητικό πληρωμής.
6. Για το προσωπικό που μετατίθεται εκτός έδρας και δικαιούται να λάβει υπηρεσιακή προκαταβολή βάσει της απόφασης μετάθεσης, θα πρέπει στο έγγραφο της Υπηρεσιακής Λειτουργίας, από την οποία μετατίθεται, σχετικά με την ημερομηνία αναχώρησης για την νέα του θέση, να αναγράφεται και το γεγονός της καταβολής ή όχι υπηρεσιακής προκαταβολής και το ποσό αυτής. Το σχετικό έγγραφο θα κοινοποιείται και στον αρμόδιο Τομέα ή Τμήμα ελέγχου των δικαιολογητικών του μετατιθέμενου υπαλλήλου.
7. Η υπηρεσιακή προκαταβολή θα επιστρέφεται αμέσως στην Υπηρεσία που την χορήγησε, σε περίπτωση μη πραγματοποίησης της μετάθεσης, απόσπασης ή μετακίνησης.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄


ΓΕΝΙΚΑ


1. Ορισμός έδρας


· Ως έδρα του προσωπικού ορίζεται η πόλη στην οποία λειτουργεί η υπηρεσία όπου ο υπάλληλος υπηρετεί, ανεξάρτητα αν ο τόπος αυτός είναι ο ίδιος ή όχι με τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του. Ως πόλη θεωρείται ο ευρύτερος οικισμός που περιλαμβάνει την ομώνυμη πόλη και τους συνεχόμενους συνοικισμούς και προάστια, οι οποίοι ανεξάρτητα εάν είναι δήμοι ή κοινότητες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ευρύτερου οικιστικού συγκροτήματος και εξυπηρετούνται από αστικό συγκοινωνιακό δίκτυο.
· Ο αριθμός των ημερών εκτός έδρας των μετακινούμενων υπαλλήλων, κατ΄ έτος, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις εξήντα (60) ημέρες. Ως ημέρα εκτός έδρας θεωρείται κάθε ημέρα μετακίνησης του υπαλλήλου από την έδρα του, για εκτέλεση υπηρεσίας, ανεξάρτητα εάν διανυκτερεύει ή επιστρέφει αυθημερόν.
· Με κοινή απόφαση του αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών επιτρέπεται η υπέρβαση του ανωτάτου ορίου των ημερών εκτός έδρας μέχρι είκοσι (20) ημέρες .




2. Ορισμός απόσπασης και μετακίνησης.


α. Το προσωπικό βρίσκεται σε απόσπαση όταν πηγαίνει σε άλλη Υπηρεσιακή Λειτουργία για εκτέλεση υπηρεσιακού έργου που, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπηρεσιακού Οργανισμού, ανάγεται στην αρμοδιότητά της.
Κατά τη διάρκεια της απόσπασής του το προσωπικό υπόκειται διοικητικά και ελέγχεται πειθαρχικά από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας στην οποία αποσπάται.
β. Το προσωπικό βρίσκεται σε μετακίνηση όταν μεταβαίνει προσωρινά σε τόπο διάφορο από εκείνο της έδρας του για εκτέλεση υπηρεσιακού έργου.
Κατά τη διάρκεια της μετακίνησής του το προσωπικό υπόκειται διοικητικά και ελέγχεται πειθαρχικά από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας που ανήκει οργανικά.
Για οποιαδήποτε μετακίνηση εκτός έδρας του προσωπικού, μέχρι και τον βαθμό του Διευθυντή, απαιτείται έγγραφη ενημέρωση και έγκριση ως ακολούθως:
· Για μετακίνηση προσωπικού των Περιφ/κών Δ/νσεων στο εσωτερικό μέχρι και το βαθμό του Τομεάρχη η σχετική έγκριση θα δίνεται από τον Διευθυντή της Περιφ/κής Δ/νσης.
· Για μετακίνηση προσωπικού των Περιφ/κών Δ/νσεων στο εξωτερικό μέχρι του βαθμού του Τομεάρχη η σχετική έγκριση θα δίνεται από τον καθ΄ ύλη αρμόδιο Γενικό Διευθυντή.
· Για μετακίνηση Δ/ντή Περιφ/κής Δ/νσης εκτός έδρας (εσωτερικό ή εξωτερικό) η σχετική έγκριση θα δίνεται από τον καθ΄ ύλη Γενικό Διευθυντή.
· Για μετακίνηση του προσωπικού της Κ. Υ. – ΕΛΤΑ εκτός έδρας (εσωτερικό – εξωτερικό) μέχρι και τον βαθμό του Διευθυντή η σχετική έγκριση θα δίνεται από τον καθ΄ ύλη Γενικό Διευθυντή ή από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΤΑ, για τις Δ/νσεις Κ. Υ. οι οποίες υπάγονται σε αυτόν.
Η ανωτέρω έγκριση θα αναγράφεται στην απόφαση μετακίνησης, στην εισήγηση του Δ.Σ. στις περιπτώσεις που απαιτείται απόφαση του Δ.Σ. για τη μετακίνηση (ταξίδια στο εξωτερικό) και στην απολογιστική κατάσταση.


3. Διανυκτέρευση.


α. Διανυκτέρευση είναι η διαμονή του υπαλλήλου κατά την διάρκεια της νύχτας στον τόπο της εκτός έδρας μετακίνησής του. Παρόλα αυτά από την σχετική νομολογία έχει γίνει δεκτό ότι παρέχεται αποζημίωση διανυκτέρευσης και στην περίπτωση που δεν διανύεται εκτός έδρας ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα (από της δύσης μέχρι της ανατολής του ηλίου), αλλά υπολείπονται λίγες ώρες για την συμπλήρωσή του, χωρίς όμως να καθορίζεται ο ακριβής αριθμός των ωρών αυτών.
Ύστερα από τα παραπάνω και για την ενιαία αντιμετώπιση του θέματος από όλες τις Υπηρεσιακές Λειτουργίες θα θεωρείται ότι το προσωπικό διανυκτερεύει εκτός έδρας και στην περίπτωση που επιστρέφει στην έδρα του δικαιολογημένα μετά την 12η νυχτερινή ώρα, με την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι εκ των πραγμάτων υποβλήθηκε σε πρόσθετες δαπάνες μετακίνησης (όπως φαγητού, παραμονής σε ξενοδοχείο κλπ).
Διευκρινίζεται όμως ότι, οι υπάλληλοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, εκπληρώνοντας το ωράριο εργασίας τους εκτός έδρας κατά τις νυχτερινές ώρες και επιστρέφουν στην έδρα τους μετά την 12η νυχτερινή ώρα (π.χ. οδηγοί υπηρεσιακών αυτοκινήτων κλπ), δεν δικαιούνται αποζημίωση για εκτός έδρας διανυκτέρευση αλλά την προβλεπόμενη αποζημίωση για μετακίνηση εκτός έδρας με αυθημερόν επιστροφή.
β. Η διανυκτέρευση επιτρέπεται:
· Όταν η απόσταση από την έδρα του υπαλλήλου είναι μεγαλύτερη από εκατόν εξήντα (160) χιλιόμετρα εφόσον κινείται με ιδιόκτητο ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο και μεγαλύτερη από εκατόν είκοσι (120) όταν κινείται με συγκοινωνιακό μέσο και για μετακινήσεις στη νησιωτική Ελλάδα σε απόσταση μεγαλύτερη από είκοσι (20) ναυτικά μίλια.
· Όταν η υπηρεσιακή ανάγκη, επιβάλλει, λόγω της φύσεως της, τη διανυκτέρευση στην ύπαιθρο.
· Όταν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία επιστροφής η οποία βεβαιώνεται από την οικεία αστυνομική, λιμενική ή αεροπορική αρχή.
γ. Ως δαπάνη διανυκτέρευσης θεωρείται το καταβαλλόμενο ποσό σε κάθε τύπο ξενοδοχειακής μονάδας ή πανσιόν, το δε ύψος της καθορίζεται ως ακολούθως:
  • Πρόεδρος Δ.Σ., Διευθύνων Σύμβουλος, Μέλη Δ.Σ. Γενικοί Διευθυντές ΕΛΤΑ χωρίς όριο.
  • Διευθυντές ΕΛΤΑ μέχρι 52,83 € ή 63,40 € για τους μήνες από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο.
  • Τομεάρχες, Τμηματάρχες, Επιθεωρητές και Οικονομικοί Ελεγκτές ΕΛΤΑ μέχρι 44,02 € ή 52,82 € για τους μήνες από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο.
  • Λοιπό προσωπικό ΕΛΤΑ μέχρι 35,22 € ή 42,26 € για τους μήνες από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο.
  • Τα παραστατικά τα οποία θα προσκομίζονται στην Επιχείρηση δεν θα υπερβαίνουν τα ανωτέρω αναγραφόμενα ποσά.

δ. Δεν καταβάλλεται δαπάνη διανυκτέρευσης στο προσωπικό όταν άλλος φορέας καλύπτει αυτήν.

4. Αυθημερόν επιστροφή.

Αυθημερόν επιστροφή θεωρείται η μετακίνηση του προσωπικού εκτός έδρας και η επάνοδος στην έδρα του την ίδια ημέρα, ανεξαρτήτως της ώρας επιστροφής (εντός ή εκτός του ωραρίου εργασίας του).







5. Μέσα μετακίνησης – Χρήση θέσεων.


Το προσωπικό που μετακινείται για υπηρεσιακούς λόγους εκτός έδρας μπορεί να χρησιμοποιεί τα προσφορότερα συγκοινωνιακά μέσα και ειδικότερα:


α. Το αεροπλάνο


Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση του αεροπλάνου:
· Από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ., τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τους Συμβούλους, τους Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές με εισιτήριο τουριστικής (οικονομικής) θέσης .
· Από το λοιπό προσωπικό με εισιτήριο τουριστικής (οικονομικής) θέσης σε περιπτώσεις επείγουσας υπηρεσιακής ανάγκης ή όταν υπάρχει οικονομική ωφέλεια για την επιχείρηση (περιορισμός διανυκτερεύσεων κλπ), με έγκριση των αρμοδίων οργάνων.


β. Το σιδηρόδρομο


Το προσωπικό που για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιεί το σιδηρόδρομο δικαιούται:
  • Εισιτήριο Α΄ θέσης ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ., ο Διευθύνων Σύμβουλος, οι Σύμβουλοι, οι Γενικοί Διευθυντές, το Ανώτατο και Ανώτερο προσωπικό.
  • Εισιτήριο Β΄ θέσης το λοιπό προσωπικό.
Όταν δεν διατίθεται εισιτήριο Β΄ θέσης επιτρέπεται η χρησιμοποίηση Α΄ θέσης, εάν υπηρεσιακοί λόγοι δεν επιτρέπουν ή δεν συμφέρει η αναβολή του ταξιδίου. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου υπηρεσιακού οργάνου του ΟΣΕ για την έλλειψη εισιτηρίου Β΄ θέσης.
Η χρησιμοποίηση κλινάμαξας στα μεγάλης διάρκειας ταξίδια στο εσωτερικό ή εξωτερικό επιτρέπεται από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ., τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τους Γενικούς Διευθυντές που δικαιούνται μονόκλινη, από τους Διευθυντές που δικαιούνται δίκλινη και από το λοιπό ανώτερο προσωπικό που δικαιούται τρίκλινη.




γ. Το πλοίο.


Όταν το προσωπικό χρησιμοποιεί πλοίο στις υπηρεσιακές μετακινήσεις του δικαιούται:
  • Εισιτήριο Α΄ θέσης ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ., ο Διευθύνων Σύμβουλος, οι Σύμβουλοι, οι Γενικοί Διευθυντές, το Ανώτατο και Ανώτερο προσωπικό.
  • Εισιτήριο Β΄ θέσης ή τουριστικής (αν οι θέσεις διακρίνονται σε Α΄ και Β΄ ή σε Α΄ και τουριστική) όλο το λοιπό προσωπικό.
Όταν δεν διατίθεται εισιτήριο Β΄ θέσης ή τουριστικής επιτρέπεται η χρησιμοποίηση Α΄ θέσης, εάν υπηρεσιακοί λόγοι δεν επιτρέπουν ή δεν συμφέρει η αναβολή του ταξιδίου. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου οργάνου της πλοιοκτήτριας εταιρείας ή της Λιμενικής Αρχής για την έλλειψη εισιτηρίου Β΄ θέσης.


δ. Το λεωφορείο.


Για την χρησιμοποίηση του λεωφορείου κατά τις υπηρεσιακές μετακινήσεις του προσωπικού δεν τίθεται κανένας περιορισμός.


ε. Το ιδιόκτητο μηχανοκίνητο μεταφορικό μέσο.


Το προσωπικό της Επιχείρησης, μπορεί να χρησιμοποιεί για τις εκτός έδρας υπηρεσιακές του μετακινήσεις, αποσπάσεις ή μεταθέσεις το ιδιόκτητο μεταφορικό του μέσο για απεριόριστες αποστάσεις από την έδρα του.
Η χρησιμοποίηση του ιδιόκτητου μεταφορικού μέσου θα αποφασίζεται από το αρμόδιο για την έκδοση της σχετικής απόφασης μετακίνησης όργανο, εφόσον η λύση αυτή κρίνεται συμφέρουσα για την Επιχείρηση (περιορισμός διανυκτερεύσεων, εξοικονόμηση χρόνου παραμονής εκτός έδρας κλπ.).
Η χιλιομετρική αποζημίωση που λαμβάνει το προσωπικό που χρησιμοποιεί το ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο είναι αυτή που καθορίζεται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα κοστολόγηση. Η δαπάνη θα καταβάλλεται με την απαραίτητη προσκόμιση σχετικής απόδειξης (τιμολογίου βενζίνης στο όνομα του μετακινούμενου ή απλής απόδειξης ταμιακής μηχανής μέχρι του ποσού των 50 €, με ημερομηνία από μία ημέρα πριν την αναχώρηση και μέχρι μία ημέρα μετά την επιστροφή του μετακινούμενου), η οποία θα επισυνάπτεται στην απολογιστική κατάσταση. Σε περίπτωση μη προσκόμισης της απόδειξης βενζίνης ή χρησιμοποίησης του ιδιόκτητου μεταφορικού μέσου, χωρίς να υπάρχει η σχετική έγκριση, δεν θα χορηγείται η χιλιομετρική αποζημίωση.
Επίσης στους μετακινούμενους, αποσπώμενους, μετατιθέμενους υπαλλήλους εκτός έδρας για υπηρεσιακούς λόγους με ιδιόκτητο αυτοκίνητο, θα χορηγούνται έξοδα στάθμευσης τα διόδια, καθώς και αυτά της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, με την απαραίτητη προσκόμιση των αποδείξεων πληρωμής, οι οποίες θα επισυνάπτονται στην απολογιστική κατάσταση.
Όσοι από τους υπαλλήλους επιθυμούν να χρησιμοποιούν κατά τις μετακινήσεις τους ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα θα πρέπει να υποβάλλουν στην Προϊσταμένη τους Υπηρεσία σχετική υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα αναφέρουν ότι επιθυμούν να κάνουν χρήση του ιδιόκτητου μεταφορικού τους μέσου και ότι ουδεμία αξίωση θα έχουν από τον ΕΛΤΑ σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος τόσο για υλικές ζημίες, όσο και για σωματικές βλάβες υπέρ αυτών και έναντι τρίτων.






στ. Το υπηρεσιακό αυτοκίνητο.


  • Το προσωπικό που θα χρησιμοποιεί στις μετακινήσεις του αυτοκίνητα της Επιχείρησης, δεν δικαιούται αντίτιμο εισιτηρίων.
  • Τα υπηρεσιακά επιβατηγά αυτοκίνητα που βρίσκονται στη διάθεση των Περιφ/κών Δ/νσεων ή των Δ/νσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους Επιθεωρητές, πωλητές, οικονομικούς ελεγκτές, τεχνικούς ασφαλείας, γιατρούς εργασίας, για εκτός έδρας μετακινήσεις.


ζ. Οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο.


Το προσωπικό μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο ανώτερο από αυτό που δικαιούται (αεροπλάνο, ταξί, υδροπτέρυγο, πλοίο κλπ) και να ταξιδεύει σε ανώτερη θέση. Στις περιπτώσεις όμως αυτές θα εισπράττει από την Υπηρεσία το αντίτιμο του τεκμαρτού εισιτηρίου της θέσης και μέσου που δικαιούται, αφού υποβάλει βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας για την τιμή του εισιτηρίου.
Το προσωπικό μπορεί κατά τις μετακινήσεις του να μισθώνει έκτακτα μεταφορικά μέσα (ταξί, βενζινάκατο κλπ) ή να χρησιμοποιεί την αεροπορική συγκοινωνία και τα υδροπτέρυγα πλοία και να εισπράττει την αντίστοιχη δαπάνη στις παρακάτω περιπτώσεις.
· Όταν λείπουν παντελώς τα συνηθισμένα μεταφορικά μέσα ή η χρήση αυτών είναι ασύμφορη.
· Όταν υπάρχει οικονομική ωφέλεια για την Επιχείρηση (περιορισμός διανυκτερεύσεων κλπ).
· Όταν υπάρχει έγκριση των αρμοδίων οργάνων για την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων μετακινήσεων.
Οι υπάλληλοι οι οποίοι συνοδεύουν τον Δ/νοντα Σύμβουλο ή τους Γενικούς Διευθυντές στις υπηρεσιακές τους μετακινήσεις, δικαιούνται να ταξιδεύουν με το ίδιο συγκοινωνιακό μέσο και στην ίδια με αυτούς θέση.
Τα μέλη της οικογένειας του υπαλλήλου που μετατίθεται ταξιδεύουν στην ίδια με αυτόν θέση.


6. Μετακινήσεις κατά τις Κυριακές και τις άλλες εξαιρέσιμες ημέρες.


Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις του προσωπικού εκτός έδρας κατά τις Κυριακές και τις άλλες εξαιρέσιμες ημέρες.
Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται μόνο όταν υπάρχουν σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι που επιβάλλουν τη μετακίνηση αυτή, οπότε πρέπει να μνημονεύονται στη σχετική απόφαση μετακίνησης.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄


ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ


Α. Στο προσωπικό που μετατίθεται εκτός έδρας για υπηρεσιακούς λόγους καταβάλλονται:
1.Τα έξοδα μετακίνησης των ιδίων και των μελών της οικογένειας τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ιδιόκτητο αυτοκίνητο. Ως μέλη της οικογένειας νοούνται ο ή η σύζυγος, τα άγαμα τέκνα του μέχρι του 20ου έτους της ηλικίας τους συμπληρωμένου ή μέχρι του 25ου, εφόσον φοιτούν σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε περίπτωση σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας ανεξαρτήτως ηλικίας, οι γονείς και των δύο συζύγων, εφόσον διαμένουν με τον υπάλληλο και συντηρούνται από αυτόν. Τα μέλη των οικογενειών δικαιούνται να ταξιδεύουν στις ίδιες θέσεις με τους μετατιθέμενους υπαλλήλους.
2.Έξοδα μετάθεσης τα οποία ορίζονται ως ακολούθως:
· Βασικό ποσό εξόδων μετάθεσης 880 € όταν η συνολική χερσαία απόσταση από τον τόπο μετάθεσης είναι μέχρι 150 χιλιόμετρα. Το ποσό αυτό ισχύει και για μεταθέσεις στη νησιωτική Ελλάδα.
· Προσαύξηση του βασικού ποσού κατά 10% για κάθε μετακινούμενο μέλος της οικογένειας του υπαλλήλου όπως αυτή ορίζεται παραπάνω.
· Προσαύξηση του βασικού ποσού κατά 50% για μεταθέσεις από, προς και μεταξύ των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου.
· Προσαύξηση του βασικού ποσού κατά 30% για μεταθέσεις από, προς και μεταξύ νήσων προβληματικής περιοχής όπως αυτές έχουν καθοριστεί με την κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών (ΦΕΚ 667 Β) και είναι τα νησιά Κύθηρα, Ιθάκη, Σκύρος, Παξοί, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και νομός Κυκλάδων.
· Προσαύξηση του βασικού ποσού κατά 20% για λοιπές πλην των ανωτέρω περιπτώσεων, μεταθέσεις από νησί σε νησί, από την ηπειρωτική Ελλάδα στη νησιωτική και αντίστροφα, όταν χρησιμοποιείται θαλάσσιο μέσο μεταφοράς της οικοσκευής για περισσότερο από 20 ναυτικά μίλια.
3. Όταν η συνολική χερσαία απόσταση για την μεταφορά της οικοσκευής του μετατιθέμενου υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα (150) χιλιόμετρα, προστίθενται και 0,58 € ανά χιλιόμετρο, για την πάνω από εκατό (100) χιλιόμετρα απόσταση. Εάν η μετακίνηση περιλαμβάνει και διαδρομή με θαλάσσιο μέσο μεταφοράς, καταβάλλεται ο ναύλος ενός ιδιωτικής χρήσης επιβατηγού αυτοκινήτου που ανήκει στον υπάλληλο ή σε σύζυγο, καθώς και ο ναύλος απλής διαδρομής του μεταφέροντος την οικοσκευή του υπαλλήλου φορτηγού αυτοκινήτου Δ.Χ.
4. Η καταβολή της κατά τα ανωτέρω οριζόμενης δαπάνης μεταφοράς της οικοσκευής δικαιολογείται με την προσκόμιση φορτωτικής ή άλλων επίσημων παραστατικών στοιχείων, που καλύπτουν τουλάχιστον το 70% της δαπάνης που δικαιούται. Στην περίπτωση που το συνολικό ποσό των υποβληθέντων παραστατικών στοιχείων δεν καλύπτει το παραπάνω ποσοστό, καταβάλλεται στον μετατιθέμενο το συνολικό ποσό των παραστατικών στοιχείων. Στην περίπτωση που δεν προσκομιστεί φορτωτική ή άλλο επίσημο παραστατικό στοιχείο, καταβάλλεται μόνο το 30% του βασικού ποσού.
Το βασικό ποσό και τα ποσοστά προσαύξησης που ορίζονται παραπάνω αναπροσαρμόζονται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.


Β. Στο προσωπικό των ΕΛΤΑ που μετατίθεται με αίτησή του ουδεμία αποζημίωση καταβάλλεται .




ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ


Για την αναγνώριση και πληρωμή των οδοιπορικών και λοιπών εξόδων μετάθεσης απαιτούνται τα παρακάτω κατά περίπτωση δικαιολογητικά:
  • Σχετική απολογιστική κατάσταση υπογραμμένη από τον δικαιούχο και θεωρημένη από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσιακής Λειτουργίας που υπηρετεί ο υπάλληλος, για την ακρίβεια του περιεχομένου του.
  • Αντίγραφο της σχετικής απόφασης μετάθεσης.
  • Αποδείξεις πληρωμής εισιτηρίων, χωριστά του υπαλλήλου και χωριστά της οικογένειάς του ή αποδείξεις βενζίνης μαζί με τα διόδια όταν χρησιμοποιεί το ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο.
  • Υπεύθυνη δήλωση οικογενειακής κατάστασης του υπαλλήλου, στην οποία θα αναφέρεται η ηλικία των παιδιών και ότι όλα τα μέλη της οικογένειάς του συνοικούν και συντηρούνται από αυτόν. Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος της Υπηρεσιακής Λειτουργίας όπου μετατέθηκε ο υπάλληλος θα βεβαιώνει την εγκατάσταση των μελών της οικογένειας του μετατιθέμενου υπαλλήλου στον τόπο της νέας του έδρας.
  • Απόδειξη πληρωμής φορτωτικής ή άλλου επίσημου εγγράφου για την μεταφορά της οικοσκευής.
  • Υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου σε περίπτωση χορήγησης χιλιομετρικής αποζημίωσης στην οποία θα αναφέρεται με λεπτομέρεια η χιλιομετρική απόσταση που διένυσε ο υπάλληλος κατά την μετακίνησή του, θεωρημένη από τον Προϊστάμενό του για την αλήθεια του περιεχομένου.
  • Απόδειξη πληρωμής της δαπάνης μεταφοράς του ιδιόκτητου Ι. Χ. αυτοκινήτου του αρμόδιου πρακτορείου ή της πλοιοκτήτριας εταιρείας στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη, καθώς και τα εισιτήρια του μεταφέροντος την οικοσκευή υπαλλήλου φορτηγού αυτοκινήτου Δ.Χ.
Κάθε άλλο συμπληρωματικό στοιχείο που αφορά στη μετάθεση του προσωπικού και θα κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της Επιχείρησης.




ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄


ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ


Το προσωπικό της Επιχείρησης που αποσπάται για υπηρεσιακούς λόγους σε υπηρεσία εκτός της έδρας του, δικαιούται δαπάνες μετακίνησης με τις εξής διακρίσεις:


  1. Το αντίτιμο του εισιτηρίου μετάβασης και επιστροφής ή χιλιομετρική αποζημίωση σε περίπτωση χρησιμοποίησης ιδιόκτητου μεταφορικού μέσου εάν μετακινείται σε απόσταση μέχρι 70 χιλιόμετρα ή 10 ναυτικά μίλια.
  2. Τα έξοδα μετακίνησης και το 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης (9,80 €) για χρονικό διάστημα μέχρι 40 ημέρες, αν μετακινείται σε απόσταση άνω των 70 χιλιομέτρων ή δέκα ναυτικών μιλίων και επιστρέφει αυθημερόν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.
  3. Ολόκληρη την ημερήσια αποζημίωση (29,35 €) και τις δαπάνες διανυκτέρευσης (ξενοδοχείο) σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφ. Γ παρ. 3 εδ. γ, για χρονικό διάστημα μέχρι 40 ημέρες, αν μετακινείται σε απόσταση μεγαλύτερη των 70 χιλιομέτρων ή 10 ναυτικών μιλίων και εγκαθίσταται προσωρινά στον τόπο της απόσπασής του για όλο το χρονικό διάστημα.
  4. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για την αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγουσών αναγκών μπορεί να καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση , καθώς και δαπάνες διανυκτέρευσης σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 και για χρονικό διάστημα πέραν των 40 ημερών και μέχρι 70 ημέρες συνολικά για κάθε απόσπαση.
  5. Τα ανωτέρω έξοδα απόσπασης δεν δικαιούνται:
    • Το προσωπικό που αποσπάται με αίτησή του.
    • Το προσωπικό το οποίο παραμένει στη θέση που αποσπάστηκε, κατά παράταση της αρχικής απόσπασης, εφόσον έχει εξαντληθεί το όριο των ημερών καταβολής σε αυτό της σχετικής αποζημίωσης ή αποσπάται πάλι μέσα σε 6 μήνες στον ίδιο τόπο.






ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ


Για την αναγνώριση και πληρωμή των οδοιπορικών και λοιπών εξόδων απόσπασης του προσωπικού των ΕΛΤΑ απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά.
  • Σχετική απολογιστική κατάσταση υπογραμμένη και θεωρημένη από το δικαιούχο και θεωρημένη από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσιακής Λειτουργίας που υπηρετεί ο υπάλληλος, για την ακρίβεια του περιεχόμενου της.
  • Αντίγραφο της σχετικής απόφασης απόσπασης.
  • Αποδείξεις πληρωμής εισιτηρίων, ή αποδείξεις βενζίνης μαζί με τα διόδια όταν χρησιμοποιεί το ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο.
  • Υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου σε περίπτωση χορήγησης χιλιομετρικής αποζημίωσης στην οποία θα αναφέρεται με λεπτομέρεια η χιλιομετρική απόσταση που διένυσε ο υπάλληλος κατά την μετακίνησή του, θεωρημένη από τον Προϊστάμενό του για την αλήθεια του περιεχομένου.
  • Απόδειξη πληρωμής της δαπάνης μίσθωσης σε περίπτωσης χρησιμοποίησης έκτακτου μισθωμένου μεταφορικού μέσου.
  • Υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου σε περίπτωση χρησιμοποίησης έκτακτου μισθωμένου μεταφορικού μέσου ή αεροπλάνου ή υδροπτέρυγου πλοίου, στην οποία θα αναφέρονται με λεπτομέρεια οι λόγοι που επέβαλαν τη χρησιμοποίησή του και η οικονομική ωφέλεια που έχει η Επιχείρηση. Στη συνέχεια οι αρμόδιοι στις Περιφ/κές Δ/νσεις ή στις Δ/νσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας για τον έλεγχο των δικαιολογητικών του προσωπικού της δικαιοδοσίας τους, θα εκτιμούν τη σοβαρότητα των λόγων σε συνδυασμό με την οικονομική ωφέλεια της Επιχείρησης και θα εγκρίνουν ή όχι τη δαπάνη αυτή με σχετική πράξη τους πάνω στην υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου.
  • Ημερολογιακή κατάσταση κίνησης με τις ημερομηνίες και ώρες αναχώρησης και άφιξης στον τόπο προορισμού και αντίστροφα και τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την απόσπαση, θεωρημένη από τον Προϊστάμενο του υπαλλήλου για την αλήθεια του περιεχομένου της.
  • Αντίγραφο της απόδειξης είσπραξης της υπηρεσιακής προκαταβολής.
  • Κάθε άλλο συμπληρωματικό στοιχείο που ενδέχεται να ζητήσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγχου του ΕΛΤΑ.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ


ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ


1. Στο προσωπικό της Επιχείρησης που μετακινείται εκτός έδρας για υπηρεσιακούς λόγους καταβάλλονται:


Α. Ημερήσια αποζημίωση ως ακολούθως:
  • Ολόκληρη (29,35 €) όταν οι μετακινούμενοι διανυκτερεύουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Κεφ. Γ παρ. 3. εδάφια α, β.
  • Το 1/2 της ημερήσιας αποζημίωσης (14,67 €) σε περίπτωση που καλύπτονται από ημιδιατροφή.
  • Το 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης (9,80 €) για την ημέρα επιστροφής μετά από διανυκτέρευση.
  • Το 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης (9,80 €) στους μετακινούμενους σε απόσταση άνω των 60 χιλιομέτρων ή 10 ναυτικών μιλίων που επιστρέφουν αυθημερόν στην έδρα τους, καθώς και από νησί σε νησί άνω των 5 ναυτικών μιλίων.


Β. Το αντίτιμο των εξόδων μετακίνησης (αντίτιμο εισιτηρίων της θέσης και του μέσου που δικαιούται, ή δαπάνη μεταφοράς με μισθωμένο μέσο όταν δικαιολογείται ή η χιλιομετρική αποζημίωση μαζί με τα διόδια όταν χρησιμοποιεί το ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο καθώς και τα ναύλα αυτού όταν χρησιμοποιεί και πλοίο).


2. Οι μετακινούμενοι εκτός έδρας υπάλληλοι με παραγγελία Δικαστικής Αρχής για να παραστούν στο Δικαστήριο σε υπόθεση που έχει σχέση με τον ΕΛΤΑ, δικαιούνται των ιδίων οδοιπορικών και λοιπών εξόδων και της ίδιας εκτός έδρας ημερήσιας αποζημίωσης που δικαιούνται οι μετακινούμενοι υπάλληλοι για εκτέλεση υπηρεσίας. Από το συνολικό δικαιούμενο ποσό θα αφαιρείται το ποσό που τυχόν έλαβαν από το Δημόσιο Ταμείο για οδοιπορικά και λοιπά έξοδα.
Για την έγκριση της σχετικής δαπάνης θα πρέπει στην απόφαση χορήγησης της ειδικής άδειας του υπαλλήλου να μνημονεύεται οπωσδήποτε ότι η υπόθεση στην οποία θα παραστεί ο υπάλληλος έχει σχέση με τον ΕΛΤΑ.
Επίσης θα πρέπει να καθορίζονται οι διανυκτερεύσεις ή οι αυθημερόν επιστροφές που θα πραγματοποιήσει ο υπάλληλος και το μεταφορικό μέσο που θα χρησιμοποιήσει κατά την μετακίνησή του.


3. Σε περίπτωση υποχρεωτικής μετακίνησης του προσωπικού για παράστασή του στα αρμόδια Συμβούλια των ΕΛΤΑ ή στις Υγειονομικές Επιτροπές τόσο του ΕΛΤΑ όσο και του ΤΑΥΤΕΚΩ (μόνο ύστερα από αίτηση για χορήγηση αναρρωτικής άδειας, καταβάλλονται τα οδοιπορικά και λοιπά έξοδα και η εκτός έδρας αποζημίωση που καταβάλλεται και στους μετακινούμενους για εκτέλεση υπηρεσίας υπαλλήλους.


4. Στις παραπάνω ρυθμίσεις που αφορούν στα οδοιπορικά και λοιπά έξοδα του προσωπικού, δεν υπάγονται οι δικηγόροι που υπηρετούν στη Δ/νση Νομικών Υπηρεσιών της Επιχείρησης, καθώς τα έξοδα αυτών ρυθμίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 99 και 165 του Ν. Δ. 3026/1954 «περί του κώδικα των δικηγόρων», σύμφωνα με τις οποίες σε αυτούς καταβάλλονται τα πράγματι δαπανηθέντα ποσά για οδοιπορικά έξοδα και 100 μεταλλικές δραχμές σαν αποζημίωση για κάθε ημέρα εκτός έδρας ή μέρος αυτής, το ποσό των οποίων πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή που ισχύει κάθε φορά και που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης.
5. Έξοδα μετακίνησης εντός έδρας
  • Τα έξοδα μετακίνησης εντός έδρας αφορούν την κίνηση των υπαλλήλων για εκτέλεση υπηρεσίας μέσα στην πόλη. Ως πόλη θεωρείται ο ευρύτερος οικισμός που περιλαμβάνει την ομώνυμη πόλη και τους συνεχιζόμενους συνοικισμούς και προάστια, οι οποίοι ανεξάρτητα αν είναι δήμοι ή κοινότητες, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ευρύτερου οικιστικού συγκροτήματος και εξυπηρετούνται από αστικό συγκοινωνιακό δίκτυο.
Τα αναγνωριζόμενα έξοδα περιλαμβάνουν την αξία του αντιτίμου των εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών ή της κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε όποιους υπαλλήλους εγκρίνεται.
  • Στους πωλητές, επιθεωρητές, οικονομικούς ελεγκτές, τεχνικούς ασφαλείας και γιατρούς εργασίας της Επιχείρησης που υπηρετούν σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη καθώς και σε πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων, επιτρέπεται η χρήση του ιδιόκτητου αυτοκινήτου για τις εντός έδρας μετακινήσεις τους, και μέχρι 300 χιλιόμετρα μηνιαίως. Για τα επιπλέον χιλιόμετρα αναγνωρίζεται το αντίτιμο του εισιτηρίου των συγκοινωνιακών μέσων. Ευνόητο είναι ότι σε όσους υπαλλήλους έχει εγκριθεί η χρήση κάρτας απεριορίστων διαδρομών δεν δικαιούνται τη χρήση του ιδιόκτητου αυτοκινήτου για τις εντός έδρας μετακινήσεις τους.




ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ


Για την αναγνώριση και πληρωμή των οδοιπορικών και λοιπών εξόδων μετακίνησης του προσωπικού του ΕΛΤΑ απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:


  • Σχετική απολογιστική κατάσταση υπογραμμένη από τον δικαιούχο και θεωρημένη από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσιακής Λειτουργίας που υπηρετεί ο υπάλληλος, για την ακρίβεια του περιεχόμενου της.
  • Αντίγραφο της σχετικής απόφασης μετακίνησης.
  • Αποδείξεις πληρωμής εισιτηρίων, ή αποδείξεις βενζίνης μαζί με τα διόδια όταν χρησιμοποιεί το ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο.
  • Υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου σε περίπτωση χορήγησης χιλιομετρικής αποζημίωσης στην οποία θα αναφέρεται με λεπτομέρεια η χιλιομετρική απόσταση που διένυσε ο υπάλληλος κατά την μετακίνησή του, θεωρημένη από τον Προϊστάμενό του για την αλήθεια του περιεχομένου.
  • Απόδειξη πληρωμής της δαπάνης μίσθωσης σε περίπτωσης χρησιμοποίησης έκτακτου μισθωμένου μεταφορικού μέσου.
  • Υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου σε περίπτωση χρησιμοποίησης έκτακτου μισθωμένου μεταφορικού μέσου ή αεροπλάνου ή υδροπτέρυγου πλοίου, στην οποία θα αναφέρονται με λεπτομέρεια οι λόγοι που επέβαλαν τη χρησιμοποίησή του και η οικονομική ωφέλεια που έχει η Επιχείρηση. Στη συνέχεια οι αρμόδιοι στις Περιφ/κές Δ/νσεις ή στις Δ/νσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας για τον έλεγχο των δικαιολογητικών του προσωπικού της δικαιοδοσίας τους, θα εκτιμούν τη σοβαρότητα των λόγων σε συνδυασμό με την οικονομική ωφέλεια της Επιχείρησης και θα εγκρίνουν ή όχι τη δαπάνη αυτή με σχετική πράξη τους πάνω στην υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου.
  • Δελτίο κίνησης για τους μετακινούμενους (όχι αποσπώμενους) υπαλλήλους εκτός έδρας, στο οποίο θα βεβαιώνεται από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσιακής Λειτουργίας του τόπου προορισμού ή ενδιάμεσου σταθμού, η ακριβής ημέρα και ώρα άφιξης και αναχώρησης του υπαλλήλου με την προϋπόθεση ότι ο μετακινούμενος υπάλληλος θα απασχοληθεί στον τόπο αυτό με κάποιο υπηρεσιακό έργο ή θα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.
Όσοι υπάλληλοι μετακινούνται τα Σαββατοκύριακα ή αργίες και οι Υπηρεσιακές Λειτουργίες είναι κλειστές δεν θα υποβάλλουν δελτίο κίνησης αλλά υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρουν την ώρα άφιξης και αναχώρησης του υπαλλήλου.
Δεν υποχρεούνται να υποβάλουν δελτίο κίνησης οι μετακινούμενοι εκτός έδρας Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές και Επιθεωρητές.
Επίσης δεν υποχρεούνται στην υποβολή του παραπάνω δελτίου οι υπάλληλοι οι οποίοι συνοδεύουν στις εκτός έδρας μετακινήσεις τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τους Γενικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές.
  • Βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας των Δικαστηρίων για το ποσό που έλαβε ή όχι ο υπάλληλος για οδοιπορικά κλπ έξοδα, σε περίπτωση που μετακινήθηκε εκτός έδρας με παραγγελία Δικαστικής Αρχής.
  • Εξοφλημένο τιμολόγιο ξενοδοχείου, της κατηγορίας που προβλέπεται για την διαμονή του υπαλλήλου.
  • Κάθε άλλο συμπληρωματικό στοιχείο που ενδέχεται να ζητήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της Επιχείρησης.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄


ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
1. Οι μετακινούμενοι υπάλληλοι στο εξωτερικό δικαιούνται να ταξιδεύουν ή να διαμένουν σε ξενοδοχεία και να λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση ανάλογα με την ιδιότητά τους και το βαθμό τους, κατατασσόμενοι στις ακόλουθες κατηγορίες:
<><><><><><><><> <> <><><><><><> <><> <> <><><><><><> <><> <> <><><><><><> <><> <> <><><><><><> <><> <> <><><><><><> <><> <>
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ι Δ Ι Ο Τ Η Τ Α
Ι
Πρόεδρος Δ.Σ., Δ/νων Σύμβουλος, Μέλη Δ.Σ., & Γεν. Δ/ντές
ΙΙ
Προϊστάμενοι Δ/νσεων & Ειδικοί Σύμβουλοι
ΙΙΙ
Προϊστάμενοι Τομέων & Τμημάτων
ΙV
Λοιποί Υπάλληλοι


2. Δαπάνες και θέσεις μετακινούμενων.


α. Οι μετακινούμενοι στο εξωτερικό δικαιούνται να ταξιδεύουν ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, ως εξής:


<><><><><><><><> <> <><><><><><> <><> <> <><><><><><> <><> <> <><><><><><> <><> <>
Κατηγορία Ι
Αεροπλάνο για μεγάλης διάρκειας πτήσεις, πλοίο και τρένο στην Α΄ θέση – Αεροπλάνο για μικρής διάρκειας πτήσεις στην οικονομική θέση.
Κατηγορίες ΙΙ &ΙΙΙ
Πλοίο, τρένο στην Α΄ θέση, αεροπλάνο στην οικονομική θέση
Κατηγορία ΙV
Αεροπλάνο, πλοίο και τρένο στην οικονομική θέση


β. Σε περίπτωση που υπάλληλοι της κατηγορίας ΙΙ συνοδεύουν υπαλλήλους της κατηγορίας Ι, με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, μπορεί να μετακινηθούν στη θέση που προβλέπεται για την κατηγορία Ι.


γ. Οι μετακινούμενοι στο εξωτερικό υπάλληλοι δικαιούνται αποζημίωσης χρήσης ταξί (με την προσκόμιση των ανάλογων παραστατικών) για τις μετακινήσεις τους από και προς τα αεροδρόμια εξωτερικού και εσωτερικού.


δ. Η επιλογή της αεροπορικής εταιρίας θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την εξασφάλιση της έγκαιρης και ασφαλούς αναχώρησης και επιστροφής του μετακινούμενου, της μείωσης των ημερών παραμονής στο εξωτερικό, καθώς και της καταβολής φθηνότερων ναύλων.


3. Κατηγορία ξενοδοχείων.


α. Οι μετακινούμενοι στο εξωτερικό δικαιούνται δαπάνη διανυκτέρευσης ίση με την αναγραφόμενη στο δελτίο παροχής υπηρεσιών του ξενοδοχείου (περιλαμβανομένου και του πρωϊνού) σε κατηγορίες ξενοδοχείου, ως ακολούθως:






<><><><><><><><> <> <><><><><><> <><> <> <><><><><><> <><> <> <><><><><><> <><> <> <><><><><><> <><> <> <><><><><><> <><> <>
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Ι
ΑΑ (4 ή 5 αστέρων)
ΙΙ
Α (3 + ή 4 αστέρων)
ΙΙΙ
Β (3 + αστέρων)
ΙV
Β (3 αστέρων)


β. Σε περίπτωση αποστολής αντιπροσωπείας, μετά από απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, αυτή μπορεί να διαμένει στο ξενοδοχείο που δικαιούται ο επικεφαλής.


γ. Σε περίπτωση διοργάνωσης συνεδρίου ή συνόδου από επίσημο ταχυδρομικό Οργανισμό ή Ταχυδρομική υπηρεσία, μετά από απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, οι υπάλληλοι μπορούν να διαμένουν σε ένα από τα ξενοδοχεία που θα καταλύσουν οι αντιπροσωπείες των λοιπών κρατών (εάν πρέπει να καταλύσουν σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία που προτείνει η διοργανώτρια).


4. Ημερήσια αποζημίωση.


α. Η ημερήσια αποζημίωση εξωτερικού καθορίζεται κατ΄ αποκοπή σε ΕΥΡΩ και καταβάλλεται ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εντάσσονται οι μετακινούμενοι υπάλληλοι ως εξής:
  • Κατηγορία Ι 125
  • Κατηγορία ΙΙ 105
  • Κατηγορία ΙΙΙ 95
  • Κατηγορία ΙV 95
β. Η ημερήσια αποζημίωση εξωτερικού καταβάλλεται από την ημέρα της αναχώρησης μέχρι και την ημέρα της επανόδου ως εξής:
Ολόκληρη
  • Για κάθε ημέρα παραμονής και διανυκτέρευσης στη χώρα μετάβασης
  • Για την ημέρα μετάβασης.
  • Σε περίπτωση πρόσκλησης, όταν προσφέρεται από την ίδια ή άλλη πηγή μόνο το αντίτιμο του εισιτηρίου και τα έξοδα διανυκτέρευσης.
Μειωμένη κατά 50%
  • Σε περίπτωση που παρέχεται δωρεάν ημιδιατροφή ή διατροφή με μειωμένες τιμές.
Μειωμένη κατά 75%
  • Σε περίπτωση μετακίνησης με πληρωμένα ή καλυμμένα όλα τα έξοδα διατροφής και διανυκτέρευσης από φορέα άλλον από εκείνον στον οποίο ανήκει ο μετακινούμενος.
Με πρότερη έγκριση του Διευθύνοντος Συμβούλου ΕΛΤΑ, μπορεί να καλυφθεί η δαπάνη για προσφορά δείπνου στο εξωτερικό, στα πλαίσια των δημοσίων σχέσων ΕΛΤΑ.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ


1.Έναρξη ισχύος της παρούσας ορίζεται η 18-01-2012.
2.Από την εφαρμογή της παρούσας παύουν να ισχύουν οι παρακάτω εγκύκλιοι:
· Η 247/463/29-08-1984 Βασική Εγκύκλιος
· Οι 21/207/463/09-09-1987, 22/119/463/19-05-1989, 22/63/463/12-03-1991, 21/19/463/21-02-1994, 22/166/463/12-10-1994, 2212/81/314/15-04-1999, 2212/119/314/21-05-1999, 2212/261/463/22-10-1999,2212/32/314/01-02-2002, 2212/135/314/08-08-2005, 112/130/314/12-07-2006, και κάθε άλλη προγενέστερη η οποία έρχεται σε αντίθεση με την παρούσα.
3. Παραμένουν σε ισχύ η υπ΄ αριθμ. 1.2.1./143/02-11-2010 Ειδική Εγκύκλιος της Διεύθυνσης Οικονομικών καθώς και τα υπ΄ αριθμ. 1.2.1./20021/11-11-2010 & 1.2.1./20988/24-11-2010 έγγραφα της ίδιας Διεύθυνσης, αναφορικά με το λογιστικό χειρισμό και την καταχώρηση των δαπανών στους αναγραφόμενους κωδικούς.
4.Υπεύθυνοι για την κανονική εφαρμογή της εγκυκλίου αυτής ορίζονται οι Προϊστάμενοι όλων των Υπηρεσιακών Λειτουργιών, και ιδιαίτερα των Περιφ/κών Δ/νσεων και των Δ/νσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας.
5. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή όλων των δαπανών μετακίνησης είναι η ανάρτηση των σχετικών αποφάσεων στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
6.Πληροφορίες και διευκρινίσεις πάνω σε θέματα εφαρμογής της παρούσας εγκυκλίου θα παρέχονται από το Τμήμα Μετακίνησης της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού.




Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ


ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΡΣΑΜΗΣ


ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ