Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

"Όχι" Σαμαρά στις έγγραφες δεσμεύσεις

Και ενώ τα πάντα γύρω από τη συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση είχαν μπει στο δρόμο των ανακοινώσεων, εμπόδιο ορθώνεται από την απόφαση Σαμαρά να πει "όχι" στις έγγραφες δεσμεύσεις που απαιτεί το Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης, λέγοντας ότι "υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια" και θεωρώντας ότι αρκεί η δημόσια δήλωση ότι στηρίζει την κυβέρνηση....


"Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει “αναπόφευκτη” η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.


Από την πλευρά του, ο
Όλι Ρεν διαμήνυσε ότι χωρίς υπογραφές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν εκταμιεύεται η 6η δόση. Ο ευρωπαίος επίτροπος, κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη, είπε ότι μετά τη μονομερή ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από την ελληνική πλευρά διερράγησαν οι σχέσεις εμπιστοσύνης, και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη η ευρωζώνη ζητεί έγγραφες διαβεβαιώσεις.

Μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών,
Ευ. Βενιζέλος, ενημέρωσε ότι στις γραπτές εγγυήσεις, που ζήτησε το Eurogroup, δεν θα υπάρχουν μόνο οι υπογραφές Παπανδρέου και Σαμαρά, αλλά και του νέου πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών, καθώς και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

"Όλα πρέπει να τελειώσουν σήμερα, προέχει η σωτηρία της χώρας, διαφορετικά θα ψάχνουμε τα χρήματα που εξασφαλίσαμε σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται", τόνισε με έμφαση ο
Ευ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις που έκανε αργότερα.