Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Τρεις ξεχωριστές πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου!

Στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε λίγο πριν τις 18:00 η κεφαλή της μεγάλης πορείας για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Λίγο νωρίτερα σημειώθηκε ένταση έξω από τη Βουλή, όταν ομάδα νεαρών πέταξε βόμβες μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας...
χρήση χημικών.

Στις φλόγες τυλίχθηκε μάλιστα το φυλάκιο έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 60 «προληπτικές» προσαγωγές.


Λίγο μετά τις 16:00 σημειώθηκε ένταση και έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όταν έφτασαν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.


Η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και κόβοντας δρόμο από στενά και μέσα από την πλατεία Κάνιγγος, παρέκαμψε το κεντρικό σώμα της πορείας και βγήκε μπροστά, φτάνοντας μέχρι την αμερικανική πρεσβεία.


Την ίδια ώρα, το κεντρικό σώμα της πορείας βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις στο μπλόκο έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», προκειμένου να τους αφήσουν να περάσουν και να ανεβούν τη Βασιλίσσης Σοφίας. Επικεφαλής της πορείας ήταν ο σύλλογος των εξορισθέντων-φυλακισθέντων της περιόδου 1967-1974.


Ταυτόχρονα, με ελιγμό του, το ΚΚΕ μετέθεσε χρονικά την έναρξη της δικής του πορείας για τις 17:00, με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας, προκειμένου να μην υπάρξουν... δυσάρεστες συναντήσεις με αναρχικούς και αντιεξουσιαστές.


Τελικά, η πορεία πέρασε μπροστά προς τη Βουλή με χιλιάδες διαδηλωτές και έφτασε μέχρι το Χίλτον.


Κλειστές οι: Πατησίων από Αλεξάνδρας έως Ομόνοια, Βασ. Σοφίας από  Χίλτον, Σταδίου,Βασ. Αμαλίας από  Ξενοφώντος, Πειραιώς από τ Ιερά Οδό, Σόλωνος από Ιπποκράτους και Αθηνάς από Σοφοκλέους.


Κλειστοί είναι και οι σταθμοί του Μέτρο «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», ενώ αναμένεται να κλείνουν οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».


Σύμφωνα επίσης με δεκάδες μαρτυρίες χρηστών από το twitter, η αστυνομία βρίσκεται παντού και απαγορεύει την πρόσβαση στην πορεία. Πολλές και οι μαρτυρίες ότι αστυνομικοί απαγορεύουν στους πολίτες να περπατούν στο δρόμο και τους προτρέπουν να πηγαίνουν μόνο από το πεζοδρόμιο.
Πηγή:http://www.protothema.gr