Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Όλα ανοιχτά στο υπουργικό Συμβούλιο

Με τα βλέμματα όλου του πλανήτη πάνω από την Ελλάδα, την εγχώρια πολιτική σκηνή σε αναβρασμό και τους πολίτες με έκδηλη αγωνία συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, στον απόηχο της θύελλας αντιδράσεων, μετά την ανακοίνωση περί διενέργειας δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση....


Αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί εντόνως την απόφαση Παπανδρέου, με τον (ασθενή) Ευ. Βενιζέλο να διαρρέει ότι ο ίδιος δεν ήταν γνώστης των πρωτοβουλιών.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, διεμήνυσε ότι την Τετάρτη μεταβαίνει στις Κάννες, προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο των G20. Εκεί, βεβαίως, θα συναντήσει την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζί, οι οποίοι αποφάσισαν έκτακτη συνάντηση τους, στη σκιά των εξελίξεων.

Σημειώνεται ότι από πολλές πηγές διαρρέεται ότι ο γαλλογερμανικός άξονας δηλώνει αιφνιδιασμένος- έως εξοργισμένος- από την πρωτοβουλία Παπανδρέου, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου βγαίνει η πληροφορία ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου- Μέρκελ, ο πρωθυπουργός δήλωσε στην καγκελάριο ότι το δημοψήφισμα γίνεται ώστε η απόφαση για τη δανειακή σύμβαση να γίνει κτήμα του λαού ώστε να συμβάλει στην προώθηση των αλλαγών που απαιτούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώχευση στην περίπτωση που απορριφθεί το σχέδιο δανειοδότησης. Πρόσθεσε ότι "ο Γ. Παπανδρέου έλαβε την απόφασή του να διοργανώσει δημοψήφισμα, χωρίς να έχει ενημερώσει τους ευρωπαίους συναδέλφους του".

Ο Ευ. Βενιζέλος δεν γνώριζε
Νέα διάσταση παίρνουν οι πολιτικές εξελίξεις, μετά τη διαρροή από το περιβάλλον Βενιζέλου, ότι ο υπουργός Οικονομικών μέχρι την ύστατη ώρα δεν γνώριζε για τις προθέσεις του πρωθυπουργού να ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έχοντας γνώση μόνο για την πρόταση περί ανανέωσης της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Εκτός ΠΑΣΟΚ η Μιλένα Αποστολάκη
Την ανεξαρτητοποίηση της και την αποχώρηση της από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι "είναι κοινός τόπος ότι έχει βαθμιαία επέλθει απονομιμοποίηση της σημερινής πολιτικής τάξης". Πλέον η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αριθμεί 152 βουλευτές.

Παρέμβαση Παπούλια ζήτησε η Βάσω Παπανδρέου


Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια προκήρυξη εκλογών, ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, η οποία κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Προειδοποίηση Καϊλή: Είτε κυβέρνηση σωτηρίας είτε δεν ψηφίζω

Προειδοποιητική επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε η βουλευτής Θεσσαλονίκης, Εύα Καϊλή, ζητώντας του να κάνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, προειδοποιώντας ότι εάν δεν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση εκείνη δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την προσεχή Παρασκευή.

Καζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ

"Παπανδρέου και Σαμαράς πρέπει άμεσα υπό τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας να κάνουν ένα πατριωτικό έντιμο βήμα προς μια στοιχειώδη τουλάχιστον δημοκρατική συμφωνία", αναφέρει σε κείμενό του ο Μ. Ανδρουλάκης.
"Μένω στις απόψεις που είχα καταθέσει πριν από αρκετό διάστημα και είχα καλέσει το πολιτικό σύστημα να αναλάβει την ιστορική του ευθύνη για εθνική συνεννόηση. Αυτά τα θέματα ξεπερνούν τις σχέσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και χρειάζεται υπεύθυνη στάση", δηλώνει η Τόνια Αντωνίου.
Η Χαρά Κεφαλίδου απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την οποία γνωστοποιεί τη διαφωνία της με τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Ο βουλευτής Κ. Καρτάλης παρέπεμψε στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

"Οι επιλογές του πρωθυπουργού, οι επιλογές της κυβέρνησης είναι επιλογές του προσκηνίου. Το παρασκήνιο είναι έργο άλλων", δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής.

Έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη στην περίοδο της πρωθυπουργίας του, με κοινή τους επιστολή ζητούν την παραίτηση Παπανδρέου.

"Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται ένας απίστευτος ανταγωνισμός για το ποιος θα αναδειχθεί πιο άθλιος από τον άλλον", σχολιάζει σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Ηρακλείου Φρ. Παρασύρης.

Με το περιεχόμενο και το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος συνέδεσε την ψήφο του στην διεξαγωγή της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο Οδ. Βουδούρης.

Την Πέμπτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Την Πέμπτη θα παρουσιαστεί ο Γ. Παπανδρέου στο κοινοβούλιο, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας. Η συζήτηση του αιτήματος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θα αρχίσει κανονικά την Τετάρτη, στη Βουλή στις 18:00, με ομιλίες υπουργών. Μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού την Πέμπτη, αναμένονται και οι ομιλίες των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

Οι κινήσεις Σαμαρά


Το στίγμα των προθέσεων του όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις της ΝΔ, στον απόηχο της ανακοίνωσης Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, έδωσε ο Α. Σαμαράς, ο οποίος είχε έκτακτη συνάντηση με τον Κ. Παπούλια