Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Στο σφυρί μια κι έξω τα φιλέτα...

Η πώληση της δημόσιας περιουσίας, η οποία ξεκίνησε με τον ΟΤΕ και τα παιγνιομηχανήματα του ΟΠΑΠ, εκ των οποίων έχουν αντλήσει 1,24 δισ. ευρώ, συνεχίζεται εντός της εβδομάδας με την πώληση των Κρατικών Λαχείων, όπως προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Κώστας Μητρόπουλος, ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες ακολουθούν η ΔΕΠΑ, το Ελληνικό και δημόσια ακίνητα.
Με σκοπό την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων όρισε τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους σε 13 προγράμματα πώλησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, που αρχίζουν από φέτος και αφορούν:
1 ΕΛΠΕ: Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι οι UBS Limited και Nomura Intermational PLC για την πώληση του 35,5% των μετοχών.
2 Λάρκο: Την πώληση του 100% αναλαμβάνουν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι HSBC Bank PLC και Pricewaterhousecoopers Business Solutions.
3 Ελληνικό: Την πώληση του 100% των μετοχών αναλαμβάνει η κοινοπραξία «Παπακωστόπουλος και συνεργάτες, Φορτσάκης - Διακόπουλος - Μυλωνογιάννης και Συνεργάτες, Αυγερινός και Συνεργάτες, Π. Δεγλέρης και Απ. Γέροντας» ως νομικός σύμβουλος σε θέματα ελληνικού δικαίου, ενώ για θέματα δικαίου της Ε.Ε. και αλλοδαπού νομικός σύμβουλος ανέλαβε η «Dewey & LEBOEUF LLP».
4 Αεροσκάφη: Για την πώληση 4 αεροσκαφών Airbus ανέλαβε η Grant Thornton την αποτίμηση της αξίας τους.
5 ΕΥΑΘ: Για την πώληση του 74% της ΕΥΔΑΘ ανέλαβαν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι η HSBC Bank και η Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ.
6 ΕΥΔΑΠ: Η επίσπευση της πώλησης του 61,3% της ΕΥΔΑΠ, που είχε προγραμματιστεί στη διετία 2012-2013, ανατέθηκε στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους Εμπορική Τράπεζα, Credit Agricole CIB και Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ.
7 Καζίνο Πάρνηθας: Η πώληση του 49% ανατέθηκε στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους Alpha Bank και Investment Bank of Greece.
8 ΟΛΠ, ΟΛΘ και περιφερειακοί λιμένες: Η πώληση του συνόλου των μετοχών του ΟΛΠ (74,1%) και του ΟΛΘ (74,3%) αντί 23,1% και 23,3% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο, καθώς και του 100% των περιφερειακών λιμανιών, που όμως είχε προγραμματιστεί στη διετία 2012-2013, ανατέθηκε στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους Morgan Stanley και Τράπεζα Πειραιώς.
9 ΔΕΗ: Επισπεύδεται και η πώληση των μετοχών της ΔΕΗ ή ακόμα και αυτόνομα μονάδων παραγωγής ενέργειας της επιχείρησης με ανάθεση του έργου στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους Alpha Bank, Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse Securities (Europe) Limited και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
10 ΕΛΤΑ: Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Lazard Freres SAS Pricewaterhousecoopers Business Solutions ανέλαβαν την πώληση ποσοστού μεγαλύτερου του 40% των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που είχε προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2012.
11 Μικροί λιμένες & μαρίνες: Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ανέλαβαν η Investment Bank of Greece και η κοινοπραξία «Maritime & Transport Business Solutions, KLC Δικηγορική Εταιρεία και Ρογκάν και Συνεργάτες, Μελέτες Αναπτύξεως και Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας».
12 Περιφερειακά αεροδρόμια: Η πώληση του 100% που είχε προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2012 ανατέθηκε στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ και Citigroup Global Markets Limited.
13 ΟΔΙΕ: Την πώληση του 100% των μετοχών των Ιπποδρομιών ανέλαβε ως νομικός σύμβουλος η εταιρεία «Δρυλλεράκης και Συνεργάτες».
Η Διυπουργική Επιτροπή ανακαλεί προηγούμενη απόφασή της περί ανάθεσης στη Eurobank χρηματοοικονομικού συμβούλου για την αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, καθώς και την τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της Ernst & Young για τους αυτοκινητοδρόμους. * 

Πηγή κειμένου: http://www.enet.gr/