Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η ανικανότητα είσπραξης οδηγεί στο διπλό φορολογικό χτύπημα

Σχεδόν απολογητικά και 24 ώρες μετά, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξηγούν για ποιο λόγο αποφάσισαν να κάνουν το διπλό χτύπημα στα εισοδήματα, φορολογώντας μάλιστα στην «πηγή» την έκτακτη εισφορά του 2012.
 Όπως υποστηρίζουν, αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσουν την είσπραξη του....
Με το φορολογικό μηχανισμό της χώρας στη γνωστή κατάσταση, δεν είχαν και πολλές εναλλακτικές δυνατότητες.
Βεβαίως, το γεγονός προκάλεσε την λαϊκή οργή, ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών, σε αυτή τη φάση, πιο πολύ υπολογίζουν την …οργή της τρόικας για τους στόχους που δεν καλύπτονται παρά οτιδήποτε άλλο.
Μάλιστα, το κερασάκι στην τούρτα, δεν έχει μπει, καν, ακόμα. Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες επιμένουν ότι επίκεινται κι άλλα μέτρα.
Τα γνωστά είναι αυτά που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία χρονικά τοποθετείται για τον ερχόμενο Μάρτιο και θα έχουν ως κύριο στόχο τους τον ισοσκελισμό τους με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.
Υπάρχουν, όμως κι άγνωστα μέτρα, τα οποία προς το παρόν τελούν υπό επεξεργασία και θα «επιστρατευθούν» μόνο στην περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απολύτως απαραίτητο.
Το πιθανότερο είναι ότι η ανακοίνωση τους θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου. Αναλόγως του πως θα πάνε να έσοδα από την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τα μέσα καλοκαιριού και μετά.
Οι πρώτες ενδείξεις πάντως είναι θετικές, γεγονός το οποίο επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι τελικά μπορεί και να μην χρειασθεί να «κεράσει» κι άλλο πικρό ποτήρι στους φορολογούμενους.
Διαβάστε ακόμη: