Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Νέα μέτρα 4 έως 5 δισ. για να κλείσουν οι τρύπες!

Στη μαραθώνια συνάντηση που είχε και σήμερα με την Τρόικα ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μπήκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όρος να εξειδικευτούν και να ανακοινωθούν πρόσθετες περικοπές δαπανών ούτως ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις και ανησυχίες των ελεγκτών για τις...
διαφαινόμενος αστοχίες του προγράμματος, ύψους 2,5 δισ ευρώ.

Το ύψος των πρόσθετων παρεμβάσεων εκτιμάται πως θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το ποσό των 4 έως 5 δισ. ευρώ. Με την επίτευξη της συμφωνίας αυτής φαίνεται πως ολοκληρώθηκε το έργο των ελεγκτών, οι οποίοι ενδεχομένως να κάνουν και μια ανακοίνωση προς τον Τύπο προτού αναχωρήσουν από την χώρα μας.


Σύμφωνα  με πληροφορίες, τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ το 2012, σε πλεόνασμα 8,5 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ το 2013 και σε πλεόνασμα 15,6 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ το 2013.

Οι δε ελεγκτές προβλέπουν, πλέον, ύφεση ακόμη μεγαλύτερη της προβλεφθείσας σε 2,5% στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012, τοποθετώντας τον ρυθμό μείωση του ΑΠΕ στο 3% τουλάχιστον…

Θεωρείται πιθανό να υπάρξει ακόμα μια συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης, αν και το κυρίως έργο για την εξειδίκευση των νέων μέτρων θα αναλάβουν τώρα τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας.