Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Νέες διευκρινίσεις για την εργασιακή εφεδρεία

H εφεδρεία, με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, αφορά μόνον τους υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για ΔΕΚΟ που βρίσκονται υπό την άμεση εποπτεία του Δημοσίου, διευκρίνισε ο γγ του υπουργείου Οικονομικών, Ηλ. Πλασκοβίτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. ...


Όσοι οργανισμοί έχουν αντιρρήσεις ότι δεν έπρεπε να συμπεριληφθούν στη λίστα, πρόσθεσε, θα πρέπει να τις εκθέσουν στο υπουργείο Οικονομικών.


Αναφερόμενος στις δηλώσεις Κουκουλόπουλου για τους εργαζομένους στους
ΟΤΑ, τόνισε πως εάν το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό τότε θα πρέπει να φέρει ειδική διάταξη.

"Η εργασιακή εφεδρεία, επιδιώκει με ομαλό τρόπο τη μείωση του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, χωρίς να βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο πολλοί άνθρωποι και δεν οδηγεί οπωσδήποτε στην απόλυση", τόνισε, μιλώντας στην ΝΕΤ, ο υπουργός Εσωτερικών,
Χάρης Καστανίδης.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Κουκουλόπουλου, ανέφερε ότι "ένα από τα μέτρα εξυγίανσης των Δήμων είναι να μειωθεί το προσωπικό που τους επιβαρύνει και σημείωσε ότι είναι απόλυτα λογική η λύση να μετατεθεί το πλεονάζον προσωπικό από υπερχρεωμένους δήμους, σε δήμους που έχουν ανάγκη. Αυτό που χρειαζόμαστε στους ΟΤΑ είναι να έχουμε μετατάξεις στο πλαίσιο της εξυγίανσης των υπερχρεωμένων, κυρίως, δήμων".


Ο κ. Καστανίδης, διευκρίνισε ότι ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι όσοι εργαζόμενοι δεν δεχθούν τις μετατάξεις, τότε θα εφαρμόσουμε την εφεδρεία. "Δεν έχει προκύψει θέμα εφεδρείας στους Δήμους", είπε.


Τι εξοικονομείται


Σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης, για κάθε εργαζόμενο που μπαίνει σε εφεδρεία - και θα αμείβεται με το 60% του μισθού του -
θα εξοικονομούνται 1.000 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.

Στους υπολογισμούς αυτούς καταλήγει η κυβέρνηση ξεκινώντας από την παραδοχή ότι ο μέσος μισθός στους φορείς που υπάγονται στην εφεδρεία είναι
2.500 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ προτείνουν την άρση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι 151 ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου θα πρέπει να στείλουν τις λίστες με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία εντός δύο εβδομάδων.

Προτεραιότητα στην επιλογή θα έχουν
όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και όσοι έχουν φθάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα.

Θα ακολουθήσουν το
πλεονάζον προσωπικό γενικών διοικητικών καθηκόντων, καθώς και υπάλληλοι σε τμήματα διοικητικής μέριμνας και γραμματειακής υποστήριξης.

Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών ζητά να συμπεριληφθεί τουλάχιστον το 10% του συνόλου των εργαζομένων του κάθε φορέα.
Πηγή:http://www.nooz.gr