Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και όσα άλλα μετρα χρειασθούν «υποσχέθηκε» ο Γ. Παπανδρέου

Εντυπωσιακός ο πρόλογος του πρωθυπουργού. Είπε ότι θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να τηρηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. «Αλλιώς θα χάσουμε τα πάντα», ήταν η απειλή προς τους πολίτες.

Δηλαδή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης...
κι άλλων μέτρων, πέρα από τις ανακοινώσεις του Βενιζέλου. Μίλησε για επιπλέον προσπάθεια και θανατηφόρο κίνδυνο κατάρρευσης.

Τη μια μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, την άλλη με το εμείς ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε πως θα συγκρουστεί με όσους αντιτίθενται στις αλλαγές. 

Σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει ότι θα γίνουν το 2013 και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άλλα μέτρα, αν δεν είμαστε συνεπείς.
Μίλησε για πόλεμο, δηλαδή για εθνικό λόγο
. «Ο λαός δε θέλει εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός, «αλλά» προσέθεσε «θέλω να είμαι ειλικρινής. Το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο, όμως πραγματικότητα είναι τα λάθη και οι παραλείψεις» τόνισε.

«Όταν υπάρχουν κινήματα δεν πληρώνω και διεθνή ανασφάλεια όλα παίζουν ρόλο» επισήμανε και έριξε τη βόμβα: «καμία κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή όλων δε μπορεί να αλλάξει τη χώρα». 


«Η μονιμότητα δεν είναι ταμπού»! Με αυτή τη φράση ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε πως το θέμα θα τεθεί στη συνταγματική αναθεώρηση. Από εκεί και πέρα είπε ότι δε θα γίνουν μαζικές απολύσεις, δε θα κοπούν στη μέση οι μισθοί. Μίλησε, όμως, για δικαιοσύνη. «Δε μπορεί να παίρνει ο κλητήρας όσο ένας διευθυντής» είπε χαρακτηριστικά. Από εκεί και πέρα εκτίμησε πως ο δημόσιος τομέας έχει ήδη μειωθεί κατά 100 χιλιάδες άτομα. Σημείωσε παράλληλα ότι οφείλουμε να αποκομματικοποιήσουμε το ελληνικό Δημόσιο, ενώ επανέλαβε ότι ο η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής. Επισήμανε δε πως αν δεν είχε κάνει η κυβέρνηση την κίνηση της δανειοδότησης θα είχαν μειωθεί κατά 70% οι συντάξεις και δημόσιοι υπάλληλοι θα έμεναν στο δρόμο.

«Δεν είναι ώριμη για συναίνεση και συγκυβέρνηση η ΝΔ. Το δοκιμάσαμε και δεν βγήκε», τόνισε διότι «η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί τη λογική της κυβέρνησης της ΝΔ και θέλει να μεταθέτει τις ευθύνες αλλού». Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν στελέχη της ΝΔ, που «θα ήθελαν να βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός έσπασε κι άλλο ταμπού. Έδωσε τον λόγο στον... Ευ. Βενιζέλο! Απάντησε, πάντως, για το αν θα κλείσει κάποια ΔΕΚΟ δεν έδωσε ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία θα φορολογούνται και θα καταβάλλονται τα χρήματα στο ελληνικό κράτος.

O κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε εάν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία. «Αυτό που αποφύγαμε είναι μία καταστροφική χρεοκοπία. Και έχουμε και μια πολύ θετική συμφωνία», απάντησε αναλύοντας το ντηλ για την επιμίκυνση του χρέους. Ο κ. Παπανδρέου άνοιξε, έτσι, την πόρτα για να επισημοποιηθεί ο διάλογος για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, στην περίπτωση που το PSI (σ.σ. πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα) δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το επόμενο ερώτημα αφορούσε στο ενδεχόμενο εξέγερσης των βουλευτών. Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την πίστη του ότι οι βουλευτές θα ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.  Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν υπουργικά συμβούλια που ήταν ανύπαρκτα, καθώς δεν συνεδρίαζαν, και πρωθυπουργοί που δεν εμφανίζονταν. Δεν μπορούν να κατηγορούν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο επειδή κάθονται οι υπουργοί και συζητούν. Και για την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι υπερήφανος διότι στήριξε πάρα πολλές δύσκολες αποφάσεις και ο καθένας βουλευτής κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του, τις πελατειακές πιέσεις και να βάλει πάνω από αυτά το κοινωνικό συμφέρον.

Τη συγκρότηση τις επόμενες μέρες ενός Συμβουλίου για επενδύσεις, στο οποίο θα συμμετέχουν σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής διασποράς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε το Συμβούλιο αυτό θα παίξει ρόλο και στις αποκρατικοποιήσεις και στις επενδύσεις στην Ελλάδα. 
Πηγή:http://www.newpost.gr