Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Απευθείας απολύσεις εάν «φρενάρει» η εφεδρεία- Στα 2.200 ευρώ ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο

Στις 2.200 ευρώ διαμορφώνεται, χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης και το πριμ παραγωγικότητας, ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης. Αντίθετα, η συζήτηση για την εργασιακή εφεδρεία αναβλήθηκε...
για το νέο υπουργικό που θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει τα κριτήρια υπαγωγής, περίπου 30.000 εργαζομένων, στην εργασιακή εφεδρεία. Το θέμα, ταυτόχρονα, αναμένεται να συζητηθεί και στις επαφές που θα έχει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με την Τρόικα.

Τρία είναι τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το πρώτο σενάριο ταυτίζεται με τις ήδη υπάρχουσες ανακοινώσεις που αναφέρουν πως σε καθεστώς εφεδρείας θα τεθούν άμεσα 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως από τους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύοναι.

Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για ένταξη στην εφεδρεία όσων δημοσίων υπαλλήλων έχουν δύο ή λιγότερα έτη για να συνταξιοδοτηθούν.

Τέλος, το τρίτο- και εφιαλτικό- σενάριο δείχνει την έξοδο από το Δημόσιο με απευθείας απολύσεις σε όσους υπαλλήλους έχουν προσληφθεί, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, μετά το 2000.

Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν τις θέσεις τους χωρίς να τεθούν προηγουμένως σε εφεδρεια.

Εν τω μεταξύ, στα 2.700 ευρώ το μήνα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο μαζί με τα ανωτέρω επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι τα «ρετιρέ» του Δημοσιόυ θα υποστούν απώλειες που θα κυμαίνονται ως και 1.500 ευρώ το μήνα.

Αντιθέτως ο κατώτατος βασικός μισθός από 711 ευρώ που είναι σήμερα για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα αυξηθεί στα 780 ευρώ, έτσι ώστε να προσεγγίσει το βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσιάσε στο υπουργικό Συμβούλιο τα παρακάτω στοιχεία:
- Το 14,5% των υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις.
- Δεν αλάζει η μισθολογική κατάσταση για το 78% των υπαλληλων.
- Θα υπάρξει μικρή αύξηση για το 7,5% των υπαλλήλων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τους υπαλλήλους ο μισθός των οποίων θα μειωθεί από 25% και πάνω, εξετάζεται το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει σταδιακά.

Υπενθυμίζεται πως το κώλυμα στην εφεδρεία προέκυψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν την αντίθεση τους στην επέκταση του μέτρου στο στενό δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, έχουν διαπιστωθεί και σοβαρά συνταγματικά προβλήματα στο μέτρο με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η περαιτέρω εξέτασή του πριν τεθεί επί τάπητος ασε κυβερνητικό επίπεδο.
Πηγή: tovima.gr/Newpost.gr