Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Νέες εισφορές για ασφαλισμένους, νέες περικοπές για συνταξιούχους

Αύξηση του ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις και καθιέρωση επιπλέον παρακράτησης για τους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» μέτρων που τίθενται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου. Παράλληλα, εντός του Σεπτεμβρίου έρχεται νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία, ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τοποθετούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και θα αφορούν και τους υφιστάμενους συνταξιούχους. Επιπλέον, έρχεται και η νέα...
αναθεωρημένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με την «έξοδο» 120.000 εργαζόμενων από το ειδικό καθεστώς, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε έτη. 

Επιπλέον, από την 1η Σεπτεμβρίου θεσπίζεται ειδική μηνιαία εισφορά για τους συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης για συντάξεις άνω των 300 ευρώ, ενώ τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα εξέτασης και επανεξέτασης των αναπηρικών συντάξεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βήμα, από σήμερα, επιβάλλεται αυξημένη ειδική εισφορά, τύπου ΛΑΦΚΑ, στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, καθώς επίσης για συντάξεις του ίδιου επιπέδου για τους συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών. Επιπλέον, εφαρμόζεται αυξημένη παρακράτηση κατά 1% (από 4% σε 5%) υπέρ ανεργίας σε μισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (μοιράζεται ισομερώς από 0,5%). Ειδική εισφορά υπέρ των ανέργων ύψους 2% θεσπίζεται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Από 1ης Σεπτεμβρίου στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ θα επιβληθεί ειδική εισφορά 3%-10%, ενώ θα ολοκληρωθεί και η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών. Επιπλέον θα μειωθεί κατά 15% το ποσό του εφάπαξ τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και της ΔΕΗ. Επίσης θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενώ θα λειτουργήσει και το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας για τον έλεγχο του συνόλου των αναπηρικών συντάξεων.
Εν τω μεταξύ, από τον Ιανουάριο, αυξάνεται από 1ης Ιανουαρίου 2012 η εισφορά αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ, ενώ οι συντάξεις που καταβάλλονται από το ΝΑΤ, μειώνονται αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011 κατά 6%. Τέλος από την αρχή του επόμενου έτους αυξάνονται οι εισφορές στους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων (ΕΤΑΑ: μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).