Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Δημόσιος κίνδυνος οι μεταφορές με βυτιοφόρα Δ.Χ

Σε κίνδυνο τίθεται η υγεία των πολιτών-καταναλωτών, καθώς σύμφωνα με το Σωματείο Μεταφορέων Υγρών Τροφίμων Ελλάδος, υπάρχουν εταιρείες που μεταφέρουν εναλλάξ στο ίδιο φορτίο, ελαιόλαδο, χυμούς και διάφορες χημικές ουσίες.

Η παρανομία κάποιων μεταφορέων-τυχοδιωκτών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση την ώρα που οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν...
και οι εταιρείες τροφίμων εθελοτυφλούν μπροστά στο κέρδος για πιο χαμηλό κόστος.

Παρά τις επενδύσεις των μεταφορέων υγρών τροφίμων, όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του στόλου τους, για ασφαλή μεταφορά των τροφίμων, υπάρχουν κάποιοι που μεταφέρουν υγρά τρόφιμα με βυτιοφόρα, κατά την ταξινόμηση χαρακτηρίζονται ως βυτία (ΤΑΝΚ), βουλγαρικής προέλευσης, χωρίς να προσδιορίζουν ποιο θα είναι το ακριβές φορτίο τους, καταπατώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει ρητά τη μεταφορά διαφορετικών προϊόντων.


Βυτιοφόρα με ελληνικές και βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας


Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, Μάρκο Κοντολέων, πρόεδρο του Σωματείου Μεταφορών Υγρών Τροφίμων, βυτιοφόρα ελληνικών εταιρειών μεταφοράς χημικών φορτώνουν παράνομα για εξαγωγή υγρά τρόφιμα και κατά την επιστροφή τους μεταφέρουν χημικά, όπως βιοντίζελ, διαλύτες και πλαστικοποιητές δίχως να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Η παρανομία συνεχίζεται όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με τη χρήση πλαστών εγγράφων και φυσικά με τη συναίνεση του αποστολέα κατά περίπτωση.

Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί μία νέα «μόδα». Ορισμένοι ιδιοκτήτες των βαρέων οχημάτων έχουν εκδώσει παράνομα άδειες κυκλοφορίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία, φέροντας δύο διαφορετικές πινακίδες, αναλόγως που θα κατευθυνθούν.


Ανεπαρκείς έως μηδαμινοί οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ


Κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προβαίνουν
κατά διαστήματα σε ελέγχους, αλλά δεν μπορούν να «τσιμπήσουν» τους παραβάτες.

Ωστόσο, παρά τις απανωτές καταγγελίες του Σωματείου, το οποίο έχει υποδείξει και συγκεκριμένα σημεία, όπως τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, Πάτρας και τα σύνορα με τη Βουλγαρία, μέχρι σήμερα οι παράνομοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι… διακυβεύοντας την υγεία των καταναλωτών για χάρη του κέρδους.

Πηγή:http://www.zougla.gr