Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Σήμερα, Δευτέρα 25/7/2011, η Διαρκής Επιτροπή για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) παρέδωσε το πόρισμα και την πρόταση της για τη νέα λίστα. Στη συνέχεια η λίστα θα δοθεί στη δημοσιότητα και στους φορείς για διαβούλευση. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τη γνωμοδότηση του ΣΚΑ (Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης)....


Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνης «αξιοποιούμε όλες τις μελέτες όλα τα πορίσματα αλλά και ότι έχει γίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να καταλήξουμε σε μια επικαιροποιημένη λίστα που θα είναι δίκαιη, με ίδιο καθεστώς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα έχει μεταβατικό στάδιο έτσι ώστε οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται στο συγκεκριμένο καθεστώς να μην χάσουν τα δικαιώματά τους και σε κάθε περίπτωση να έχουμε επαγγέλματα τα οποία είχαν μείνει εκτός λίστας γιατί απλούστατα  δεν είχαν τους φορείς που θα τους υποστήριζαν».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Υπουργός δήλωσε ότι στη λίστα θα εισαχθούν επαγγέλματα τα οποία πρέπει να μελετηθούν περισσότερο και χρειάζονται προσαρμογές και σε άλλα ταμεία. «Μέχρι τώρα το θέμα των ΒΑΕ ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό στο ΙΚΑ. Έχουμε και άλλους Φορείς όπως ο ΟΓΑ και το δημόσιο οπού εκεί θα χρειαστεί να επεκταθεί το καθεστώς των ΒΑΕ έτσι ώστε να έχουμε ένα ενιαίο καθεστώς στη χώρα μας» επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το θέμα της αναδρομικότητας γιατί κάποιοι από τους εργαζόμενους θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και προηγούμενα χρόνια.
Δείτε εδώ τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Πηγή:http://www.diorismos.gr