Από τα ξημερώματα της Δευτέρας χιλιάδες οδηγοί ταξί συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά και το Αεροδρόμιο, δυσκολεύοντας την πρόσβαση των ταξιδιωτών....
Το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της Αθήνας, όπου όμως δεν τους επετράπη να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τη Βουλή.
Η Τροχαία απέκλεισε με γερανούς την πρόσβαση στο Σύνταγμα. Ένα μπλόκο στήθηκε στη λεωφόρο Αμαλίας και Όλγας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ουρά δεκάδων χιλιομέτρων μέχρι τη λεωφόρο Συγγρού. Ένα ακόμα μπλόκο στήθηκε στο ύψος του ΝΙΜΙΤΣ, στην περιοχή των Ιλισίων, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον.
Τρίτο μπλόκο της Τροχαίας στήθηκε στην περιφερειακή του Υμηττού, για τους ιδιοκτήτες ταξί που κατευθύνονταν στο κέντρο από την Αττική Οδό.
Τελικά, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, οι ταξιτζήδες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από όλες τις οδικές αρτηρίες.
Το χρονικό των κινητοποιήσεων της Δευτέρας
Στον Πειραιά, οι οδηγοί ταξί, έπειτα από διαπραγματεύσεις με το λιμενάρχη Πειραιά, άφησαν ελεύθερες δύο πύλες στην ακτή Ξαβερίου, όπου βρίσκονται τα κρουαζιερόπλοια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες με τα λεωφορεία.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, μόνο εντός της Δευτέρας από την ακτή Ξαβερίου αναμενόταν να εξέλθουν περίπου 15.000 τουρίστες.
Στο λιμάνι του Πειραιά είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.500 αυτοκινητιστές ταξί. Έτσι, στους κεντρικούς και περιμετρικούς δρόμους του Πειραιά είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ τα λεωφόρεια και τα τρόλεϊ ήταν ακινητοποιημένα.
Από νωρίς το πρωί, πολλές εκατοντάδες ταξί σχημάτισαν ουρά χιλιομέτρων από την είσοδο του αεροδρομίου και προς την Αττική Οδό, αφήνοντας μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση των οχημάτων. Οι καθυστερήσεις στις πτήσεις έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τη μία ώρα. Επί τόπου βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.
Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος, κατέστησε σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και κάλεσε για άλλη μια φορά τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ανακαλέσει την απόφασή του και να αρχίσει διάλογος με βάση το προεδρικό διάταγμα.
Με εντολή τηςη προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, ζήτησε να σχηματίζονται αμέσως δικογραφίες για όσους οδηγούς ταξί διαπιστώνεται ότι διαπράττουν αυτεπάγγελτος διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες πολίτες, όταν εμποδίζουν την πρόσβασή στο λιμάνι και το αεροδρόμιο και έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό.
Καθώς φαίνεται, οι σχέσεις των ιδιοκτητών ταξί και της κυβέρνησης οδηγούνται πλέον στα άκρα, εξαιτίας της απόφασης του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, μη λαμβάνοντας υπόψη του το προεδρικό διάταγμα που προωθούσε ο προκάτοχός του στο υπουργείο, Δημήτρης Ρέππας και με το οποίο είχαν συμφωνήσει οι ιδιοκτήτες.