Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Άιρτον Σένα:Ημέρα μνήμης για το θρύλο της F1

Δεκαεπτά χρόνια πέρασαν από το θάνατο του 34χρονου τότε  Άιρτον Σένα. Ο Βραζιλιάνος Σένα, για πολλούς ο κορυφαίος πιλότος της Φόρμουλα 1, την 1η Μαΐου του 1994 έχασε τη ζωή του σε ατύχημα στην πίστα Ίμολα στη στροφή Ταμπουρέλο, όταν το μονοθέσιό του δεν έστριψε και καρφώθηκε στον τοίχο.
Μέχρι σήμερα οι λόγοι που ο Σένα έχασε τον έλεγχο του οχήματος είναι... άγνωστοι και διάφορα σενάρια ακούγονται περί σκηνοθετημένου ατυχήματος. Η τότε ομάδα του, Williams, δικάστηκε για το αδικαιολόγητο σπάσιμο του τιμονιού της FW16 και μετά από χρόνια στα δικαστήρια αθωώθηκε.
Το περιστατικό βύθισε στο πένθος τους Βραζιλιάνους και η κυβέρνηση έκανε λόγο για εθνική τραγωδία. Οι συµπατριώτες του τον έχουν ανακηρύξει σε «Άγιο Σένα» και κάθε Πρωτοµαγιά, όπου κι αν βρίσκονται, τρέχουν στις εκκλησίες για να κάνουν ένα τρισάγιο στη µνήµη του.
Ο Άιρτον Σένα ξεκίνησε την καριέρα του με την Τόλεμαν, στη συνέχεια πήγε στη Λότους και αργότερα στη ΜακΛάρεν. Η τελευταία ομάδα με την οποία αγωνίστηκε ήταν η Williams.
Ο «Άγιος Σένα» είχε κατακτήσει τρεις φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 (1988, 1990-1991) και είχε καταφέρει να πάρει 41 νίκες και 65 φορές την pole position.
Πηγή:/www.newsbeast.gr