Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Από 1ης Ιουλίου η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών

 Εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή έχουν 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 ως βαρέα και ανθυγιεινά μέχρι το 2015, εξασφαλίζουν τα σημερινά προνόμια για πρόωρη συνταξιοδότηση ακόμα κι αν τα επαγγέλματα τους εξαιρεθούν από την αναθεωρημένη λίστα που θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη σε όσα επαγγέλματα έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες εργασίας, αυτά, θα πρέπει να βγουν από τη σχετική λίστα ενώ αντίστοιχα κάποια άλλα θα πρέπει να προστεθούν...
Στη νέα λίστα θα περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, κάτι το οποίο δεν ισχύει σήμερα με εξαίρεση τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που εντάχθηκαν τον Ιανουάριο. Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ σήμερα στην κατηγορία των βαρέων εντάσσονται 520 χιλιάδες εργαζόμενοι. Για όσους εξαιρεθούν αν και αναμένεται να υπάρξουν μεταβατικά στάδια προβλέπεται αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι 7 χρόνια.

Σύμφωνα με το μνημόνιο το σύνολο των εργαζομένων που ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της χώρας. Με τα σημερινά δεδομένα ο στόχος αυτός ήδη επιτυγχάνεται αλλά οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας ειδικά στο χώρο της οικοδομής. Προκειμένου να διατηρηθεί το ποσοστό αυτό και με δεδομένη την ένταξη μερικών χιλιάδων εργαζομένων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στη νέα λίστα θα πρέπει να εξαιρεθούν από αυτή περίπου 80 με 100 χιλιάδες σημερινούς ωφελουμένους.


Η αρμόδια επιτροπή
για την εξέταση και την επιστημονική τεκμηρίωση της νέας λίστας ξεκίνησε στις 4 Μαΐου τις εργασίες της και ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει παραδώσει το πόρισμά της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η τελευταία αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε πριν περίπου 30 χρόνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των παράδοξων που υπάρχουν είναι πως στα βαρέα και ανθυγιεινά εντάσσονται διευθύνοντες και ανώτερα στελέχη μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, μοντέλα, υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών και 18.871 υπάλληλοι γραφείου. Αντιθέτως δεν βρίσκονται στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων νοσηλευτές και εργαζόμενοι σε λήμματα.
Πηγή:www.skai.gr