Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Μεταβιβάσιμο θα είναι το δικαίωμα της απόσυρσης αυτοκινήτων

Ο Κυριάκος μας ενημερώνει




Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πολυαναμενόμενη κοινή υπουργική απόφαση για την απόσυρση παλαιών επιβατηγών αυτοκινήτων, κάτι που σημαίνει ότι το μέτρο θα εφαρμοσθεί το νωρίτερο από τις 26 Φεβρουαρίου. Χθες το βράδυ τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Μεταφορών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με τα βασικά σημεία της διαδικασίας της απόσυρσης. Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι το δικαίωμα της απόσυρσης είναι μεταβιβάσιμο, δηλαδή κάποιος που έχει παλαιό αυτοκίνητο, αλλά δεν θέλει ή δεν επιθυμεί να...
αγοράσει καινούργιο, μπορεί να το αποσύρει και να εκχωρήσει το δικαίωμα σε άλλον που δεν διαθέτει όχημα προαπόσυρση, αλλά θέλει να αγοράσει νέο.


Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται είναι:
α) Να έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα μέχρι και 31/12/1998.
β) Να διαθέτουν όλα τα μηχανικά μέρη και όλα τα στοιχεία του αμαξώματός τους.
γ) Να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 καθώς και τυχόν οφειλόμενα προηγουμένων ετών. Για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται ήδη σε ακινησία, δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους είχαν καταθέσει τις πινακίδες, δεν απαιτείται η καταβολή τελών κυκλοφορίας.
Εξαιρούνται του μέτρου της απόσυρσης αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.
Η διαδικασία της απόσυρσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:
– Παράδοση του αυτοκινήτου από τον ιδιοκτήτη του ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημεία συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τις μονάδες που υπάρχουν σε κάθε νομό στην ιστοσελίδα του συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος www. edoe. gr ή να τηλεφωνήσουν στα τηλέφωνα 210-68.99.039, 210-68.12.620, 210-68.36.142, από τις 9 π. μ. - 5 μ. μ.
– Το σύστημα ΟΤΚΖ εκδίδει εντός οκτώ ημερών πιστοποιητικό καταστροφής του Ι. Χ., δίνει ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού στον ενδιαφερόμενο και ένα αποστέλλει στην υπηρεσία Μεταφορών της εκάστοτε περιφέρειας για να διαγραφεί το όχημα.
– Η υπηρεσία Μεταφορών της περιφέρειας εκδίδει, εντός 5 ημερών από τη λήψη του αντιγράφου του πιστοποιητικού καταστροφής, διπλότυπη πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος. Το ένα αντίγραφο κατατίθεται άμεσα στο αρμόδιο τελωνείο και το άλλο κρατείται από τους ενδιαφερόμενους.
Προκειμένου να εκτελωνισθεί το νέο Ι. Χ. θα πρέπει να κατατεθούν τα εξής δικαιολογητικά: βεβαίωση από τη ΔΟΥ ότι έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του αποσυρόμενου οχήματος, αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής, αίτηση της εταιρείας από την οποία ο ενδιαφερόμενος αγοράζει το νέο Ι. Χ., με την οποία θα ζητείται ο εκτελωνισμός του αυτοκινήτου, και τέλος υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος ή του προσώπου προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος απόσυρσης με την οποία θα βεβαιώνεται η συμφωνία του με την εμπορική επιχείρηση.