Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Οργανωμένο σχέδιο με δέματα-βόμβες σε πρεσβείες!

letter_bomb Οργανωμένο σχέδιο αποστολής παγιδευμένων φακέλων σε πρεσβείες της Αθήνας, είχαν θέσει σε εφαρμογή μέλη ομάδων που κινούνται στο αντάρτικο πόλης. Το γεγονός ότι ένας από τους συλληφθέντες ήταν καταζητούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», δημιουργεί βάσιμες υποψίες για τη συμμετοχή της συγκεκριμένης ομάδας στις επιθέσεις χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άλλα ενδεχόμενά.

Οι δύο συλληφθέντες, ηλικίας 22 και 24 χρονών, είχαν στην κατοχή τους ένα δέμα με δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, καθώς επίσης και δύο τσαντάκια μέσης τα οποία περιείχαν, το μεν πρώτο, ένα πιστόλι GLOCK με τρεις  γεμιστήρες, το δε δεύτερο, ένα πιστόλι GLOCK με δύο γεμιστήρες. Επιπλέον, ο ένας από τους συλληφθέντες έφερε περούκα, ένα καπέλο τύπου τζόκευ, καθώς και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους δύο φακέλους που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο συλληφθέντων, στόχος ήταν ο ένας να αποσταλεί στην πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα, ενώ ο δεύτερος έγραφε «προς τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας». Συνολικά, σκόπευαν να στείλουν τέσσερα παγιδευμένα δέματα μέσω κούριερ, με παραλήπτες τις πρεσβείες Μεξικού, Ολλανδίας και Βελγίου, καθώς και τον Νικολά Σαρκοζί.

Οι επιθέσεις, έξι μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, δημιουργούν πολλά ερωτήματα, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία περίμεναν ένα τρομοκρατικό χτύπημα χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν το στόχο. «Περιμέναμε ότι μέχρι τις εκλογές θα υπήρχε κάποιο χτύπημα, χωρίς όμως να ξέρουμε που» λέει στο protothema.gr στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής και προσθέτει «Είναι νωρίς για συμπεράσματα, όμως θα έχουμε σίγουρα ραγδαίες εξελίξεις».

Στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει σημάνει συναγερμός και μια γιγαντιαία επιχείρηση, βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός από τη σύλληψη των δύο νεαρών στην οδό Ριζάρη, λίγα λεπτά μετά την έκρηξη, οι πληροφορίες λένε ότι δύο γυναίκες έχουν προσαχθεί στη ΓΑΔΑ, ενώ αναμένεται ο αριθμός των προσαγωγών να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Στο μικροσκόπιο των εργαστηρίων της Αστυνομίας βρίσκονται τα υπολείμματα των φακέλων- βομβών, αλλά και τα δύο πιστόλια των 9 χιλιοστών τύπου Glock που κουβαλούσαν πάνω τους οι συλληφθέντες. Οι δύο νεαροί, δηλώνουν πολιτικοί κρατούμενοι, αρνούνται να πουν το παραμικρό και πλέον θα γίνει ακριβής ταυτοποίηση των στοιχείων τους μέσω των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων.

Εκείνο που προβληματίζει τις αρχές, είναι το πώς κατάφεραν να φτιάξουν τα γράμματα – βόμβες, το είδος της εκρηκτικής ύλης (πιθανότατα μαύρη πυρίτιδα) που χρησιμοποίησαν αλλά και το μεγάλο ρίσκο που πήραν να τα «ταχυδρομήσουν» μέρα μεσημέρι από κεντρικότατα σημεία της Αθήνας.

Ψάχνουν και άλλους φακέλους

Όλα ξεκίνησαν είκοσι λεπτά πριν τις δώδεκα το μεσημέρι της Δευτέρας. Στο υπόγειο κατάστημα της εταιρείας ταχυμεταφορών «Swift mail» που βρίσκεται στην οδό Αστυδάμαντος 7 στο Παγκράτι, ένας νεαρός περνά το κατώφλι και πλησιάζει το γκισέ. Δίνει 20 ευρώ στην υπάλληλο και αφού της λέει να στείλει το φάκελο στην πρεσβεία του Μεξικού, φεύγει γρήγορα χωρίς να πάρει ρέστα. Προσπαθώντας η νεαρή να τοποθετήσει το φάκελο στο πάγκο, σημειώνεται μικρής ισχύος έκρηξη (πιθανότατα να έσκασε μόνο ο πυροκροτητής και όχι η εκρηκτική ύλη) με αποτέλεσμα η γυναίκα να τραυματιστεί ελαφρά στα δάκτυλα και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Στην Αστυνομία σήμανε συναγερμός και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ εντοπίζουν λίγα μέτρα πιο κάτω στην οδό Ριζάρη, δύο νεαρά άτομα τα οποία όπως προέκυψε φορούσαν μέσα από τα μπουφάν τους αλεξίσφαιρα γιλέκα ενώ κρατούσαν ένα σάκο που περιείχε έναν ακόμα αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Ο 24χρονος φοιτητής του Πολυτεχνείου ήταν καταζητούμενος για συμμετοχή  στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς»,  και  είχε σχηματισθεί δικογραφία εναντίον του για την τοποθέτηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ.

Ο άλλος δήλωσε πολιτικός κρατούμενος και αρνήθηκε να πει το παραμικρό.

Την ίδια ώρα στα ΕΛΤΑ Παγκρατίου γίνεται έλεγχος από τους αστυνομικούς για πιθανότατα νέους φακέλους χωρίς όμως αποτέλεσμα, ωστόσο παρόμοιο δέμα βρέθηκε στα γραφεία της εταιρείας ACS στην οδό Σπύρου Μερκούρη φάκελος – βόμβα με προορισμό την πρεσβεία της Ολλανδίας.

Χρειάστηκε να γίνουν τέσσερις ελεγχόμενες εκρήξεις προκειμένου να εξουδετερωθούν οι δύο βόμβες ενώ παράλληλα αποκλείστηκαν όλοι οι χώροι και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής έρευνα σπιθαμή προς σπιθαμή όλα τα σημεία όπου πέρασαν οι νεαροί. Εικάζεται ότι για την αποστολή βόμβας στην πρεσβεία του Μεξικού αιτία ήταν ο θάνατος νεαρού αναρχικού πριν λίγες ημέρες χωρίς όμως να είναι σε θέση να ερμηνεύσουν για ποιο λόγο οι άλλες πρεσβείες μπήκαν στο στόχαστρο.

Πηγή:http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=88374